Σι Τζινπίνγκ σε Μητσοτάκη: Από τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας μπορεί να ωφεληθούν πολλοί

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών - Ποιοι θα παρακαθίσουν στο γεύμα προς τιμήν του Κινέζου προέδρου

Στα ωφέλη της Ελλάδας και της Κίνας από τη συνεργασία των δύο χωρών επικεντρώθηκαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν την έναρξη των συζητήσεων των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

«Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων που θα αποτυπωθούν με τις 16 συμφωνίες που θα υπογραφούν».

«Σας καλοσωρίζω στην ηλιόλουστη Αθήνα και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στην εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.



Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κίνας ο οποίος αφού επισήμανε την αύξηση του όγκου των συναλλαγών της Ελλάδας κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι επισήμανε ότι «η Κίνα είναι αφοσιωμένη σε ένα οικονομικό άνοιγμα και προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «υπό την ηγεσία σας η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να ενισχύσει την οικονομία. Από τη συνεργασία μας μπορεί να επωφεληθούν όλοι».

Ειδική ήταν η αναφορά του Σι Τζινπίνγκ στο λιμάνι του Πειραιά για το οποίο είπε ότι «η συνεργασία μας το έκανε το μεγελύερο της Μεσογείου».

«Πιστεύουμε ότι πάντοτε η συνεγασία μας θα έχει αποτελέσμα τα που θα ωφελήσουν τις δύο χώρες» κατέληξε ο Κινέζος πρόεδρος.

Το κλειστό γεύμα με 12 συνδαιτημόνες

Μεσημεριανό «κλειστό» γεύμα, με τη συμμετοχή 12 ιδιαίτερων προσκεκλημένων θα παραθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το γεύμα που θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μια το μεσημέρι στο Διόνυσο, αποτελεί σαφώς μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά και ουσία, καθότι οι καλεσμένοι δεν έχουν επιλέγει τυχαία, σηματοδοτώντας τις επενδύσεις και τις σχέσεις της νέας εποχής μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα, από επιχειρηματικής πλευράς, θα συμμετέχουν:

-Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής
-Μελίνα Τραυλού, εφοπλίστρια
-Λασκαρίδης Παύλος, εφοπλιστής
-Μιχάλης Λεμπιδάκης, Πλαστικά Κρήτης
-Γιάννα Αγγελόπουλου, επιχειρηματίας και πρόεδρος της Επιτροπής 2021
-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επένδυση στο Costa Navarino

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν:

- Ο κύριος Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
- Η υπουργός Πολιτισμού, Λινα Μενδώνη .
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας.
- Η Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, και από τις δυο χώρες, επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον κλάδο του τουρισμού αλλά και στον ναυτιλιακό, με τις Κινεζικές επενδύσεις, να εστιάζουν, όπως όλα δείχνουν, στους εν λόγω τομείς.

Ενδεικτικό, πως η Costa Navarino αποτελείται από πέντε ξεχωριστές περιοχές τουριστικής ανάπτυξης σε συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία 5 αστέρων, συνεδριακά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες, όπου, υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί συνολικά κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ στην επόμενη φάση περιλαμβάνει γήπεδα γκολφ και νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τις κατοικίες, υπολογίζονται στα 250 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr