Βουλή: Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα

Ψεύτη και δειλό είχε αποκαλέσει στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό - Δεν θα σας ακολουθήσω στη ρητορική της έντασης, έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω, απάντησε ο Κ.Μητσοτάκης

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα
Στην Ολομέλεια της Βουλής για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» προσήλθε σήμερα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν καταθέσει οι Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά.





Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η διαδικασία της Ωρας του Πρωθυπουργού, όπου ο κ.Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση του κ.Τσίπρα επί των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα. 
 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που είχε ρίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην πρωτολογία του είχε χαρακτηρίσει τον κ.Μητσοτάκη «ψεύτη και δειλό». Όπως είπε παίρνοντας τον λόγο δεν θα ακολουθήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρητορική της έντασης. «Εχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω», είπε χαρακτηριστικά, και θύμισε ότι εκείνος στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης είχε απαντήσει στην Ωρα του Πρωθυπουργού μόλις σε 11 ερωτήσεις. 

Είπε στην πρωτολογία του ο κ.Μητσοτάκης:

Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε την νηφάλια συζήτηση επίκαιρης ερώτησης. Θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Δικαίωμά σας. Δεν θα ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω.

Προσέρχομαι για 3η φορά σε λιγότερο από 5 μήνες από την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή για να αξιοποιήσω την ώρα του πρωθυπουργού. Με χαρακτηρίσατε δειλό και αποφεύγω να απαντώ στα ερωτήματά σας. Για την ιστορία καταθέτω τα δικά σας στατιστικά. Είχαν κατατεθεί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής σας 319 - μπορείτε να με παρακολουθείτε και να μην ανταλλάσσετε sms εκτός αν σας στέλνουν μηνύματα για να σας προετοιμάσουν – είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις και απαντήσατε στις 11. Μια κάθε 5,5 μήνες. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Σας καταδιώκει.

Ως βουλευτής αποφασίσατε να ρωτήσετε είναι και αυτό κάποιο βήμα. Όμως είστε θεσμικά αδιάβαστος και επιπόλαιος.

Μου καταθέσατε 3σέλιδη ερώτηση με ανύπαρκτες παραδοχές.

Καταθέσατε την ερώτηση πριν ψηφιστούν οι Ποινικοί Κώδικες. Ειμαι εδώ να σας απαντήσω.

Ρωτάτε τι ωθεί την κυβέρνηση να ορίζει χρονικό περιθώριο χωρίς να ορίζεται περίοδος προσαρμογής. Είστε αδιάβαστος κ. Τσίπρα. Η μεταβατική διάταξη προβλέπεται. Φροντίστε να διαβάζετε καλύτερα πριν καταθέτετε τις ερωτήσεις καθώς και για τα τραπεζικά στελέχη προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

Μας κατηγορείτε εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ, για επιεική στάση στην διαφθορά. Θα μιλήσω με συγκεκριμένα στοιχεία.

Το 2012 στην Διεθνή Διαφάνεια στην 94η θέση. Το 2015 ήταν στην 58η θέση. Το 2018 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτή την καραμέλα των λευκών κολάρων και μπαχαλάκηδες με κουστούμια. Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων ούτε των πανεπιστημίων. Αν βλέπετε τους νόμους ως εμπόδιο, πείτε το μας.

Πάμε να δούμε τι κάνατε για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου εσείς.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες και ενέκρινε απόλυτα την κυβερνητική πολιτική ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κατά Διαφθοράς και Γκρέκο σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε την δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα.

Δώστε τα αυτά στον κ. Τσίπρα να τα διαβάσει. Μήπως έγιναν ερήμιν της δικής σας βούλησης να πατάξετε την διαφθορά; Αυτά εσείς τα κάνατε κ. Τσίπρα και εμείς τα διορθώνουμε.

Προσέξετε λοιπόν τα λόγια σας για τα λευκά κολάρα γιατί μπορεί να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα.
Μας ρωτάτε για μια ακόμα φορά γιατί δεν υιοθετούμε την ερμηνευτική δήλωση στο 86 του Συντάγματος.

Σας έχουν απαντήσει τα στελέχη μας. Σας το επαναλαμβάνω. Η ερμηνευτική σας δήλωση χωρίζει αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και επ' ευκαιρία αυτών. Αυτό το επιχείρημα είναι ληγμένο πυροτέχνημα. Αν ρωτούσατε νομικούς θα σας είχαν προστατέψει. Αυτή η διάταξη που εισηγείστε έχει οριοθετηθεί από το ειδικό δικαστήριο. Αν πάλι με την ερμηνευτική δήλωση επιδιώκεται κάτι άλλο όπως η αναβίωση αδικημάτων για τα οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική ημερομηνία τότε εξηγήστε μας πως αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Σταματήστε αυτή την υποκρισία γύρω από την ευθύνη των υπουργών. Υπάρχει και η ιστορία.

Είχα υπογράψει μαζί με άλλους βουλευτές πρόταση για το 86 που το χαρακτηρίζαμε διακομματικό εργαλείο προστασίας. Δεν είδα κανέναν τότε από την Αριστερά να υποστηρίζει την πρότασή μας. Κανείς από τον δικό σας χώρο δεν υπόγραψε την πρότασή μας. Αφήστε τους λεονταρισμούς. Ας κρατήσουμε ως μια κατάκτηση του πολιτικού μας συστήματος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του 86 ώστε να καταργηθεί επιτέλους η αποσβεστική προθεσμία που δίνει δυνατότητα παραγραφής. Είναι μια κατάκτηση του πολιτικού συστήματος έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Αφήστε όλα τα υπόλοιπα και να κρατήσουμε την κατάκτηση αλλαγή του 86.

Πάμε τώρα στο ζήτημα άσκησης δίωξης εναντίον τραπεζικών στελεχών κατ' έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως. Η απάντηση στηρίζεται στην κοινή λογική. Κάθε παράβαση που διαπράττουν τραπεζικά στελέχη αφορούν τα ίδια τα ιδρύματα και αυτά πρέπει να ενεργοποιούν τους μηχανισμούς ελέγχου. Η πρακτική της αυτεπάγγελτης παρέμβασης στην πράξη αποδείχθηκε επιζήμια για τους πολίτες. Εμπόδισε αποφάσεις για γενναίες ρυθμίσεις δανείων. Για εκκρεμείς υποθέσεις υπάρχει μεταβατική περίοδος 2 μηνών και αν θεωρείτε ότι είναι μικρό διάστημα μπορεί να αλλάξει.

Η τραπεζική δραστηριότητα ελέγχεται από συγκεκριμένα όργανα και την ΤτΕ. Ας παραδεχθούμε ορισμένες πικρές αλήθειες. Ξέρετε ότι πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια και ταλαιπωρήθηκαν για πολλά χρόνια για αποφάσεις που πήραν. Είναι επιχειρηματική απόφαση η χορήγηση δανείου και ελέγχεται. Πήγαν στα δικαστήρια και σχεδόν όλα αθωώθηκαν. Δεν γνωρίζετε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι η τεράστια αποεπένδυση που κρατά την χώρα καθηλωμένη; Ποιο τραπεζικό στέλεχος θα υπογράψει ρύθμιση δανείων για να σωθεί μια επιχείρηση και να αναδιαρθρωθούν και να σωθούν θέσεις εργασίας.

Καθαρές κουβέντες. Εμείς αυτή την εντολή λάβαμε να βάλουμε μπροστά την παραγωγική μηχανή να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και αυτό κάνουμε.

Κλείνω με το τελευταίο θέμα με την δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. Ένα διοικητικό όργανο της Αρχής για το ξέπλυμα είχε το δικαίωμα να δεσμεύει λογαριασμούς. Αυτό δεν αφορά μόνο επιχειρηματίες αλλα και απλούς πολίτες. Ακόμα και αν δικαιώνονταν είχαν στο μεταξύ καταστραφεί καθώς η δήμευση ήταν για χρόνια. Αυτό μπορεί να γινόταν ή από υπερβολικό ζήλο ή από ευθυνοφοβία. Αποδίδονται αθώοι αλλά χρεοκοπημένοι. Προβλέψαμε ακολουθώντας τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ότι η δέσμευση λογαριασμών από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες. Οι 18 μήνες είναι το μέγιστο όριο όπως ισχύει και στις προφυλακίσεις. Συμφωνείτε να ισχύει από εδώ και στο μέλλον ή όχι; Ερχόμαστε τώρα να δούμε τι θα γίνει με υποθέσεις παρελθόντος. Για να μην υπάρξει άκριτη αποδέσμευση προβλέφθηκε μεταβατική διάταξη. Αυτή που δεν γνωρίζετε. Υπάρχει μεταβατική διάταξη και μπορείτε να την μελετήσετε. Τι λέει αυτή η διάταξη ότι μέσα σε 3 μήνες από τυην έναρξη ισχύος των νέων κωδίκων ο πρόεδρος της Αρχής υποχρεούται να προωθήσει τις υποθέσεις για οριστική κρίση στον ανακριτή ή δικαστικό συμβούλιο δηλαδή στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Πρέπει να στείλει όλο το υλικό στην Δικαιοσύνη. Αν κρίνεται ότι οι 3 μήνες δεν είναι αρκετοί να το συζητήσουμε. Η δικαστική κρίση όμως δεν περιορίζεται από το 18 μηνο. Δεν το ξέρετε ούτε αυτό κ. Τσί9πρα.

Το δημοσίευμα της FT δεν αποδίδει την αλήθεια. Θεωρήθηκε ότι μέσα σε 3 μήνες πρέπει να κριθεί η αποδέσμευση. Όμως δεν είναι σωστό αυτό. Το τρίμηνο αποτελεί προθεσμία μόνο για να σταλούν προς κρίση οι υποθέσεις που εκκρεμούν, δεν είναι για την εξέτασή τους. Η εξέταση θα γίνεται εντός 18μηνου.

Σπεύσατε να ταυτιστείτε με το δημοσίευμα. Ενας ξένος δημοσιογράφος μπορεί να κάνει λάθος για έναν ελληνικό νόμο. Όχι όμως ένας Έλληνας πολιτικός και μάλιστα αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης. Η εικόνα που δώσατε είναι ότι μετά την ψήφιση του νόμου αποδεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό είναι ακόμα ένα ψέμα. Δεν είναι αλήθεια για να το πω αλλιώς. Διαβάστε το κείμενο του νόμου. Κατανοήστε τι ακριβώς κάνουμε και ασκείστε  μας κριτική για πραγματικά γεγονότα και όχι για εκείνα που φαντάζεστε.

Από τη Deutsche Welle της Κατοχής στους Financial Times, πάντα χαμένος στην μετάφραση κ. Τσίπρα.

Πρωτολογία Κ. Μητσοτάκη


Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε:

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι επιλέξατε παραθέτοντας στοιχεία για το πόσες ερωτήσεις απαντήσατε να πείτε ότι απαντάτε μόνο σε ερωτήσεις αρχηγών. Νομίζω ότι είναι σφάλμα. Εγώ προτίθεμαι να έρχομαι μια φορά το μήνα και εσείς μια φορά στο εξάμηνο.

Το ζήτημα αναθεώρησης θα έχουμε ευκαιρία να το συζητήσουμε την Δευτέρα και θα αναμένω να φέρετε και απόψεις συνταγματολόγων για την ερμηνευτική δήλωση για το 86.

Αυτά που μας είπατε ποιος σας τα έγραψε; Νομικός; Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει την ουσία της υπόθεσης και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει και για υποθέσεις θα κρατήσει λογαριασμούς δεσμευμένους. Με ρωτήσατε ποιους αφορά. Δεν το γνωρίζω. Μήπως εσείς τα γνωρίζετε. Αν τα ξέρετε ας μας το πείτε. πείτε μας τα ονόματα να δούμε γιατί μπορεί να είχαν με εσάς προνομιακές σχέσεις.

Είχατε την δυνατότητα να αξιοποιήσετε την πρώτη σας ευκαιρία στην ώρα του πρωθυπουργού να με ρωτήσετε για την πορεία της Οικονομίας. Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για το προσφυγικό και τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια. Για την κατάργηση του μπαχάλου και ασυδοσίας που επικρατεί στα πανεπιστήμια. Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Με άλλα λόγια θα μπορούσατε να με ρωτήσετε για σύνολο θεμάτων. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαφθορά και δήθεν σκάνδαλα για να τραβήξετε δήθεν μια γραμμή του νέου ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό κατεστημένο που κυβερνούσε 40 χρόνια. Αλήθεια που είναι ο κ. Ραγκούσης και εκείνοι που προσεταιρίστηκαν τις απόψεις ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας βγήκε σε καλό. Αυτές οι συζητήσεις ανέβασαν τους τόνους ειπώθηκαν σκληρές κουβέντες που δεν έπρεπε και αυτό που έμεινε στην κοινή γνώμη είναι αποστροφή που δεν ξεφεύγετε ούτε και εσείς. Μην νομίζετε ότι μπορείτε σήμερα να εμφανίζεστε ως οι νέοι αμόλυντοι και καθαροί. Τέλειωσε αυτή η καραμέλα. Αν θέλετε να μετατρέψετε χώρα σε απέραντο δικαστήριο για χθες εγώ θέλω να την μετατρέψω σε απέραντο εργοστάσιο. Δεν μπορώ να σας υποδείξω πώς να ασκείτε τα καθήκοντά σας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατανοώ τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα μέρος που σας στήριξε συμφωνεί με τις δικές μας αποφάσεις. Αν θέλετε εσείς να ακολουθήσετε ακραία ρητορική είναι δικό σας δικαίωμα. Εμάς μας κάνετε χάρη. Μας διευκολύνετε να γυρίζετε στην κοιτίδα του 3%. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε και δεν μπορείτε να ξαναγυρίσετε εκεί. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Ευχομαι να μην το κάνετε και ελπίζω να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν επιμένετε όμως σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, το μόνο που θα αντιληφθείτε είναι ότι θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μια κοινωνία που έχει φύγει. Εμείς συνομιλούμε μαζί της και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. 





Δευτερολογία πρωθυπουργού
Κλείσιμο





Η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στο βήμα του κοινοβουλίου ανέβηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους την τοποθέτησή του, αποκαλώντας τον κ.Μητσοτάκη «ψεύτη και δειλό»:
Είπε ο κ.Τσίπρας: Καλωσορίσατε. Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα.
Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ.
Ξέρετε κ. Μητσοτάκη, ο ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Εσείς δεν είχατε το θάρρος όμως, ούτε μία συγγνώμη να ζητήσετε, ούτε φυσικά να αποπέμψετε τον υπουργό σας. Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα.

(Επιφωνήματα από πτέρυγα ΝΔ)

Μην κάνετε επιφωνήματα. Θα σας στεναχωρήσω σήμερα. Θα κάνετε πολλά επιφωνήματα. Εκτός και αν σήμερα επανορθώσετε. Έχετε μια ακόμη ευκαιρία.
Έχετε ξεπεράσει ήδη κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών.
Και εσείς ο ίδιος οφείλετε σήμερα, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή σας νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττει το αίσθημα της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο.
Οφείλετε να απαντήσετε στους Έλληνες πολίτες, στους φορολογούμενους, ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε.
Πάμε λοιπόν να τα πάρουμε από την αρχή γιατί σήμερα σας εγκαλώ για τρείς κραυγαλέες παρεμβάσεις. Οι δυο έχουν ήδη γίνει για την μια υπάρχει περιθώριο να αλλάξετε στάση.
Σηκώσατε κουρνιαχτό για τους Ποινικούς Κώδικες και για πρώτη φορά στην ιστορία ήρθατε τρείς μήνες μετά τη νομοθέτηση – με την μεσολάβηση βεβαίως των εκλογών - να επανανομοθετήσετε,
Με βασικό πρόσχημα ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε ευνοϊκά – όχι για την διαπλοκή – αλλά για την κατοχή μολότοφ,
Και δήθεν ότι η ΝΔ θα επαναφέρει ένα δρακόντειο δίκαιο και θα αντιμετωπίσει την ανομία.
Αυτά είναι αστεία.
Αυτό που έκανε η νομοπαρασκευαστική – όχι ο ΣΥΡΙΖΑ – ήταν να αποκαταστήσουμε την τάξη διαχωρίζοντας την κατοχή και την ρίψη. Πείτε μου μια περίπτωση στο παρελθόν που φυλακίστηκε κάποιος για κατοχή. Αυτό που φάνηκε είναι ότι τελικά ο σκοπός σας κάθε άλλο είχε να κάνει με κατοχή ή ρίψη μολότοφ. Ηταν
να ξεπαγώσετε τους λογαριασμούς οικονομιών εγκληματιών και κάνετε το δώρο της ποινικής ασυλίας στους τραπεζίτες.
Ας ξεκινήσουμε με την αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων, κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος.
Εδώ κανονικά δε θα χρειαζόταν να πει κανείς πολλά. Αρκούν τα όσα είπε η Αρχή για το Ξέπλυμα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Ότι υπάρχει κίνδυνος με τη παρέμβασή σας συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο.
Ότι θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα, που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες με την μεγαλύτερη παραβατικότητα και θα ματαιωθεί ο βασικός σκοπός της γενικής πρόληψης του βαρέως οικονομικού εγκλήματος.
Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;
Γνωρίζουμε καλά ότι μια από τις παθογένειες της δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση απονομής.Άκουσα την απάντηση : για να μην είναι σε ομηρία οι πολίτες όσο αργεί η δικαιοσύνη.
Αλήθεια ποιους χαρακτηρίζετε «ομήρους»; Υπόδικους επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες που έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί τους γιατί ελέγχονται για ξέπλυμα; Αυτούς κατηγορείτε για όμηρους. Τότε όλη η υπόλοιπη χώρα τι είναι; Εμείς είμαστε όμηροι όλων αυτών που βγάλουν χρήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου.
Για ποιο λόγο ανοίξατε αυτό το νομοθετικό παράθυρο και τώρα ο κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του, να τα εξαφανίσει και μετά εάν καταδικαστεί τρέχα γύρευε.
Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα;
Και τέλος ποιοι ευνοούνται από αυτή την σκανδαλώδη διάταξη μπορούν να ζητήσουν την αποδέσμευση άνω του ενός δις. ευρώ – οι FT τα λένε - ;
Οφείλετε να απαντήσετε με ονοματεπώνυμα σήμερα. Ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Φρουζής, που διοργάνωνε δείπνα για τον κ. Μητσοτάκη για τον προεκλογικό αγώνα του 2012 παραδέχθηκε στην επιτροπή ότι με το νόμο σας θα κινήσει τις διαδικασίες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του. Και είναι ένας από τους δεκάδες, τους εκατοντάδες θα έλεγα.

Αλλά ο Φρουζής δεν είναι το θέμα μας. Εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς. Που απασχολούν για χρόνια την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Και το ερώτημα είναι :
Αυτό το κάνατε γιατί το είχατε στο πρόγραμμά σας ; Το κάνετε από άποψη ; Ψηφίσατε μία τέτοια σκανδαλώδη διάταξη με κίνδυνο να διασύρετε τη χώρα στο εξωτερικό, από άγνοια ή από αφέλεια ; Μακάρι να είναι αυτό. Ειλικρινά σας λέω ότι δύσκολα θα το πιστέψει κανείς αυτό.
Ιδίως αν υπολογίσει το ιλιγγιώδες ποσό των χρημάτων που αποδεσμεύονται σε λογαριασμούς τραπεζών εξωτερικού.
Αλλά ακόμη και αν το κάνετε από άποψη είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς.
Για αυτούς που εγώ σήμερα θα ονομάσω μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων. Αυτές είναι οι πολιτικές που οδήγησαν στην χρεωκοπία και δυστυχώς επαναφέρετε.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών. Τι ακριβώς κάνετε ;
Τους εξασφαλίζετε νομοθετικά ασυλία για τα θαλασσοδάνεια.
Και για τα προηγούμενα, για αυτά που δόθηκαν τόσα χρόνια αλλά και για τα επόμενα.Ξέρετε κάτι; Και εμείς κυβερνούσαμε. Γονυπετείς μας το ζητούσαν και απο εμάς επι 4 χρόνια και εμείς ποτέ δεν το κάναμε. Εσείς ήρθατε και το ψηφίσατε με χέρια και με πόδια αμέσως μόλις γίνατε κυβέρνηση.
Να μη μπορούν να διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο εάν η τράπεζα υποβάλλει έγκληση στη διοίκηση της τράπεζας, δηλαδή στον εαυτό της.
Και τι μας είπατε; Ότι δήθεν το κάνετε για να μπορέσουν χωρίς φόβο να προχωρήσουν σε διαγραφές και αφέσεις χρεών.Βέβαια, καμία νομοπαρασκευαστική δεν ζήτησε μία τέτοια σκανδαλώδη ρύθμιση.
Εμφανίστηκε ξαφνικά ορφανή, αμέσως μετά τη συνάντησή σας με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπου τους καλέσατε και ορθώς να άρουν τις υπέρογκες χρεώσεις και αποφάσισαν να κοροϊδέψουν τον κόσμο ανακοινώνοντας μερική αναστολή και όχι ακύρωση των χρεώσεων.
Αλλά και το ίδιο το επιχείρημα ότι τους δίνετε ασυλία γιατί φοβούνται δήθεν και για αυτό ταλαιπωρούν τους δανειολήπτες, είναι έωλο και φαιδρό.Αφού γνωρίζετε ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο ήδη από το 2017 (άρθρο 65 ν. 4472/2017) είχαμε νομοθετήσει ένα σαφές και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν οι τραπεζικοί να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων χωρίς το φόβο αυθαίρετων ποινικών διώξεων.
Άρα δε σας ενδιαφέρει ο κοσμάκης και η αγωνία του για τα δάνειά του και αφήστε το παραμύθι αυτό.
Σας ενδιαφέρει να αθωώσετε αναδρομικά τραπεζικά στελέχη για βρώμικες υποθέσεις θαλασσοδανείων, ακριβώς επειδή λειτούργησαν κατ εντολή του δικού σας πολιτικού συστήματος.Και αθωώνετε νομοθετικά αυτούς που με τα θαλασσοδάνειά τους οδήγησαν σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες;
Και η ασυλία που τους δίνετε τώρα, αναδρομικά μάλιστα, είναι η ανταμοιβή σας σε αυτούς.
Με τη διάταξη αυτή στον Ποινικό Κώδικα, καθαρίζετε μία σειρά από υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, με εμβληματικότερες φυσικά τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άνω των 400 εκατ. Ευρώ, τα θαλασσοδάνεια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μία σειρά από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ανώτατα τραπεζικά στελέχη.
Θυμάστε που 115 τραπεζικοί διώκονται ποινικά για αυτά τα δάνεια στο κόμμα σας;
Τελείωσε τώρα, τους καθαρίσατε. Και καλά εμάς δε μας ακούτε. Την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας που σας προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος ατιμωρησίας, δεν την ακούσατε;
Ότι δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς και θαλασσοδανείων θα οδηγηθούν στον κάλαθο των αχρήστων, δεν το ακούσατε; Το ακούσατε, αλλά αυτό είναι που επιδιώκετε.
Και πάμε και στο τελευταίο σκέλος της τριλογίας της ντροπής.
Αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, σε αυτό το έκτρωμα που έχει ξεπλύνει τόσα και τόσα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα.
Ξέρετε πολύ καλά ότι η ορθότερη και επικρατούσα επιστημονικά άποψη είναι αυτή που υποστηρίζουμε εμείς:
ότι δηλαδή η διάταξη του άρθρου 86 Συντ. θα πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ώστε στην έννοια «κατά την άσκηση των καθηκόντων» να μην περιλαμβάνονται εγκλήματα όπως η δωροληψία.
Ένας υπουργός δεν έχει στα καθήκοντά του να δωροδοκείται κ. Μητσοτάκη. Αν το κάνει, το κάνει επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του. Λέμε λοιπόν το αυτονόητο:
Η δωροδοκία του υπουργού να μην εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία άρα να μην μπορεί να παραγραφεί αν περάσουν δύο κοινοβουλευτικοί σύνοδοι.
Και να εκδικάζεται από την τακτική Δικαιοσύνη.
Στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, φροντίσατε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην πάρει τις 180 ψήφους, υπό το φόβο ότι εάν κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με 151 βουλευτές να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος.
Και σήμερα έρχεστε και χωρίς ντροπή, αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση, την αυστηρότερη ερμηνευτική εκδοχή για την τέλεση εγκλημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.
Γιατί αρνείστε;
θέλετε να αντιμετωπίζεται με επιείκεια ένας υπουργός που δωροδοκήθηκε;
Για ποιο λόγο ; Εχετε κάτι να φοβηθείτε;
Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις;
Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;
Μη σπεύσετε να με κατηγορήσετε για κινδυνολόγο. Δε τα λέω εγώ αυτά.
Σας καρφώνει ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος του κόμματός σας και υπουργός Οικονομίας που είναι ο πραγματικός σας εαυτός: Στις 25 Φλεβάρη του 2019 είπε επί λέξει:
«Αν γίνει δίωξη για παθητική δωροδοκία, θα κάνω προσφυγή στο αρμόδιο συμβούλιο για αναγνώριση της παραγραφής όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και μετά μήνυση για κατάχρηση εξουσίας σε όποιον το αποφάσισε. Εάν ερευνούν, την παθητική δωροδοκία, είναι παράνομοι».
Να λοιπόν γιατί τα κάνατε όλα αυτά. Αυτό θέλετε λοιπόν; Αν δεν θέλετε αυτό σας καλώ να αλλάξετε στάση και να υπερψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχετε τα κότσια.
Κύριε Μητσοτάκη και οι τρείς κραυγαλέες αυτές παρεμβάσεις σας εκθέτου ανεπανόρθωτα, με το καλημέρα της διακυβέρνησής σας.
Αν αυτό εννοείται λοιπόν λέγοντας επιστροφή στη κανονικότητα, σας λέω ευθέως ότι είναι επιστροφή στη διαπλοκή, την ασύδοτη διαφθορά και την ατιμωρησία που μας οδήγησε στη κρίση. Και θα το πάρει χαμπάρι αυτό ο λαός αργά ή γρήγορα. Μη νομίζετε ότι με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ τέτοιου είδους ενέργειες θα μείνουν κρυφές.
Περιμένω λοιπόν να ακούσω τι έχετε να πείτε για όλα αυτά. Και θα επανέλθω.

Η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ


Επανερχόμενος ο κ.Τσίπρας, είπε στη δευτερολογία του:

Να απαντήσω στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού. Ξεκινήσατε με κριτική σε πόσες ερωτήσεις απάντησα και κάνατε και ευφυολόγημα. Απάντησα στις 8 ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων και σε όλες που μου θέσατε εσείς. Είχατε μονομανία, τρεις φορές μου κάνατε ερώτηση για το νόμο και την τάξη. Εμείς είμαστε με το νόμο και για τους μπαχαλάκηδες με τις μολότοφ και με τα λευκά κολάρα. Εχουν υποβληθεί 18 ερωτήσεις, έχετε απαντήσεις στις 3 στους τέσσερις μήνες που κυβερνάτε- πιο κάτω από το 3% είστε εσείς. Απαντήσατε τα ερωτήματα με άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
Αναλωθήκατε να εξηγείτε ότι η διάταξη που φέρατε είναι μια κακή ερμηνεία, είναι μια ψευδής εικόνα που έχουμε διαπιστώσει εμείς και καμιά φορά κάνουν λάθη και οι δημοσιογράφοι. Τότε, γιατί δεν είδαμε τους FT να ανακαλούν; Κάνατε επιστολή με τα ίδια επιχειρήματα περί μεταβατικότητας της διάταξης. Δεν επανόρθωσαν γιατί σε όλα όσα έγραψαν είναι ακριβείς. Ναι, κυρία Βούλτεψη στην Κουμουνδούρου πάμε στο καφενείο με τους FT στην τσέπη.
Ναι, υπάρχει μεταβατικότητα. Το μόνο που θα κάνει το δικαστικό όργανο είναι να κρίνει αν πέρασε ή όχι το δεκαοκτάμηνο. Ήδη, για μια σειρά από κρίσιμες υποθέσεις έχει λήξει το χρονικό όριο της δέσμευσης βάσει της διάταξης και βεβαιώνεται η παρέλευση του χρόνου των 18 μηνών. Στήνετε μια σκανδαλώδη υπόθεση και το μόνο που λέτε στη Βουλή είναι ότι έχει το αρμόδιο δικαστικό όργανο 3 μήνες προθεσμία να αποφανθεί αν έχει παρέλθει το 18μηνο. Είναι ή δεν είναι 2,2 δισ. οι υποθέσεις; Συγκεκριμένων προσώπων; Είναι ή δεν είναι; Αυτό σας ρώτησα.
Κάνατε παρέμβαση ότι επί των ημερών μας χειροτέρευσαν οι δείκτες διαφθοράς. Τί να σας πω;
Μας εγκαλέσατε για τους κώδικες και τη δωροδοκία. Ο κ.Τσιάρας είπε ότι είναι σπουδαίο εγχείρημα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερασπίσθηκε το εγχείρημα. Τα μέλη της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση ήταν νομικοί, καθηγητές, δικηγορικοί σύλλογοι, εισαγγελείς. Εθεσαν την ανάγκη οι εισαγγελείς, αν ανταποκρίνεται το εγχείρημα στα διεθνή στάνταρ. Φέραμε ειλικρινείς ποινές που εκτίονται και έξυπνες ποινές που συνδυάζονται με την επιστροφή των κλεμμένων.

Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με την αναδρομική εφαρμογή, δήθεν, του άρθρου 86. Λέτε ότι συμφωνείτε μαζί με σε ό,τι αφορά τη νομολογία. Ρωτούμε η δωροδοκία ενός υπουργού είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή είναι επ' ευκαιρία των καθηκόντων του. Είπατε ότι υπάρχει νομολογία. Είναι κρίσιμο. Ποια είναι η γνώμη σας; Εχουμε και συνταγματική αναθεώρηση. Ποια είναι η νομολογία; Εχετε λάθος εδώ. Υπερασπίζεστε την άποψη ότι είναι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του να δωροδοκείται ένας υπουργός. Δεν θα βρείτε ούτε έναν Ελληνα πολίτη να υπερασπίζεται αυτή την άποψη. Μιλήσαμε για δωροδοκία και δωροληψία, ότι κάναμε επιεικέστερη τη δωροδοκία που προέρχεται από έναν απλο πολίτη. Το κάναμε καθ΄υπόδειξη της Επιτροπής που λέτε ότι εμπιστεύεστε. Πράγματι καταργήθηκε ο δρακόντειος νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου, διότι θα θυμάστε την υπόθεση της καθαρίστριας, το κοινό αίσθημα είναι ότι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα διαφθοράς στα 70 χρόνια που ίσχυε. Σε παραγραφή οδηγούνται οι πράξεις γιατί δικάζονται στα ελληνικά δικαστήρια μετά από 14 και 15 χρόνια. Το βασικό ερώτημα είναι για ποιους και ποια ποσά αποδεσμεύετε και κάνατε την τροπολογία; Προχωρήσαμε σε ρύθμιση για να μην υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα τραπεζικά στελέχη. Μιλήσατε για γενναίες αναδιαρθρώσεις των τραπεζών; Ποιες είναι αυτές; Μήπως μιλάτε για τη Forthnet;
Γι' αυτά σας εγκαλεί ο διεθνής τύπος και ούτε επενδύσεις θα προσελκύσετε γιατί ακολουθείτε την ίδια λογική που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.


Δευτερολογία Α. Τσίπρα







Εξηγήσεις για το μεταναστευτικό ζητά η Φ. Γεννηματά

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η Φώφη Γεννηματά καλεί τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή αν θα επιμείνει στην «πιστή» εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στο Δουβλίνο ή θα προτείνει εναλλακτικό σχέδιο για την διαχείριση του «προσφυγικού-μεταναστευτικού» και την κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες-μέλη της.

Καλεί επίσης τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει «ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών και την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα, καθώς και για την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και από πού θα αντληθούν οι πόροι για την εφαρμογή του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης