Ψήφος αποδήμων: Προϋποθέσεις ευρύτατης συναίνεσης μετά τις βελτιώσεις Θεοδωρικάκου

Ψήφος αποδήμων: Προϋποθέσεις ευρύτατης συναίνεσης μετά τις βελτιώσεις Θεοδωρικάκου

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως «είμαστε σαφώς πιο κοντά στο «ΝΑΙ»» - Το νομοσχέδιο, πάντως, έχει ήδη διαμορφώσει τις συνθήκες για να λάβει την συνταγματικά απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών 

Ψήφος αποδήμων: Προϋποθέσεις ευρύτατης συναίνεσης μετά τις βελτιώσεις Θεοδωρικάκου
Προϋποθέσεις ευρύτατης συναίνεσης για την έγκριση του νομοσχεδίου που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού διαμορφώνονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητούνται οι προωθούμενες διατάξεις.

Μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως «είμαστε σαφώς πιο κοντά στο «ΝΑΙ»».

Βέβαια πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη διαμορφώσει τις συνθήκες για να λάβει την συνταγματικά απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών καθώς στην επιτροπή το στήριξαν οι ΚΟ ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης.

Ωστόσο, η θετική αναδίπλωση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη, δημιουργεί τις συνθήκες για να εκπέμψει το ελληνικό κοινοβούλιο ισχυρό μήνυμα ενότητας προς τους Έλληνες του εξωτερικού

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις των πολιτικών επιτελείων για τους συσχετισμούς δυνάμεων όπως διαμορφώνονται αναφέρουν ότι οι προωθούμενες διατάξεις συγκεντρώνουν την στήριξη 205 βουλευτών από τις ΚΟ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Πιθανότατα σε αυτούς να προστεθούν και οι 86 του ΣΥΡΙΖΑ (σύνολο 291) προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την απομόνωση που έθεσαν εαυτούς καταψηφίζοντας την συνταγματική κατοχύρωση της διευκόλυνσης της ψήφου των ομογενών. Να σημειωθεί ότι το ΜεΡΑ25 καταψήφισε επι της αρχής αν και έχουν επιφυλαχθεί για την στάση που θα κρατήσουν σε επι μέρους άρθρα.

Να σημειωθεί ότι όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος από τις προωθούμενες διατάξεις θα μπορέσουν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους περίπου 340.000 εκλογείς χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται οι χιλιάδες νέοι που έφυγαν από την χώρα την τελευταία 10ετία για σπουδές ή εργασίας.

Πέραν αυτών, οι αλλαγές που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών στοχεύουν στην εξασφάλιση και του δικαιώματος του εκλέγεσθε για τους Έλληνες ομογενείς καθώς και στην ενίσχυση του αδιάβλητου με τον ορισμό διακομματικής επιτροπής που θα παρακολουθεί τα κρίσιμα βήματα της εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα οι αλαγές ορίζουν:

«1. Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 2 προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως εξής : «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο παραπάνω Υπουργός ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο 3. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους.». Οι επόμενες παράγραφοι του ίδιου άρθρου αναριθμούνται αναλόγως.

Κλείσιμο
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 34Α του π.δ. 26/2012, όπως τροποποιείται με το άρθρο 32, προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις».

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος οι αλλαγές κινούνται σε θετική κατεύθυνση καθώς ικανοποιούν δύο από τα τέσσερα αιτήματα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκκρεμότητα παραμένει η πρόταση για αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων ανα 1 ή 2 έτη αντί 10ετίας που προβλέπεται καθώς και η έγκριση των υπουργικών αποφάσεων που ορίζει ο σχετικός νόμος από την αρμόδια διακομματική επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης