Ελληνοτουρκικά: Συμμαχικό τόξο κατά της Τουρκίας στην ΕΕ, κινήσεις συνεννόησης στην Αθήνα

 Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Κύπρος τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας κατά της τουρκικής προκλητικότητας στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων - Στις 13:30 συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Προκλητικός Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις ενέργειές της

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η σημερινή σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Θα συνεδριάσει σήμερα στις 13:30 υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον παραστεί ανάγκη, να συγκληθεί και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Είχε προηγηθεί χθες η σύνοδος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης αν δεν συμμορφωθούν, δηλαδή εάν δεν ακυρώσουν τη συμφωνία τους. Στο Συμβούλιο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Στο πλευρό της Αθήνας με ξεκάθαρο τρόπο στάθηκε η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κύπρος. Όπως είχε διαφανεί εξαρχής, τόσο η Γερμανία όσο και η Βρετανία δεν φαίνονται διατεθειμένες να «σπάσουν αυγά».  Αντιθέτως, ειδικά η Ρώμη παίρνει ξεκάθαρη στάση, με τον Ιταλό ομόλογο του Νίκου Δένδια να προτείνει την άμεσή επίσκεψή του στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος της χθεσινής ημέρας ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να εξηγήσει στους εταίρους γιατί τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία δεν μπορούν να δεχτούν το μνημόνιο-συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και πιο συγκεκριμένα να αναδείξουν τη σκοπιμότητα που κρύβει η προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο με μία οριοθέτηση, η οποία συνιστά ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιόσεπ Μπόρελ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί «σοβαρή ανησυχία». Τόνισε ότι οι κοινοτικές αρχές το παρέλαβαν αργά και το εξετάζουν, αλλά μετά τη συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών «έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι ιδιαιτέρως προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε «ηχηρή» και γεμάτη νόημα απάντηση στην ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. «Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα επανέλθει, θέτοντας το ζήτημα στους ηγέτες της ΕΕ με στόχο να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μία σαφής καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της κυβέρνησης Ερντογάν και μία εξίσου σαφής υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr