Ελληνοτουρκικά: Παράνομα τετελεσμένα επιδιώκει η Άγκυρα - Δεν εκχωρούμε τίποτα απαντά η Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: Παράνομα τετελεσμένα επιδιώκει η Άγκυρα - Δεν εκχωρούμε τίποτα απαντά η Αθήνα

Μητσοτάκης: Είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας - Διαδικασία αδειοδότησης έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο για τις αρχές του 2020 εξήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας

Ελληνοτουρκικά: Παράνομα τετελεσμένα επιδιώκει η Άγκυρα - Δεν εκχωρούμε τίποτα απαντά η Αθήνα
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Άγκυρα και με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε πως: «η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτε αλλά δεν εκχωρεί και τίποτε και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία…Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας, υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων».

Επιδιώκοντας τα παραπάνω, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία της αδειοδότησης και έρευνας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, σε ομιλία του στο «4ο Εργαστήρι Ενέργειας Αr Ge», ο Φατίχ Ντονμέζ διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει συμφωνία με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, η οποία και επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αυτό την επικύρωση επικαλείται σαν απόδειξη νομιμότητας της συμφωνίας και ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μνημόνιο «σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, στα πλαίσια του διεθνούς φόρουμ για τους πρόσφυγες, ξεκαθάρισε πως προχωράει στην υλοποίηση των σχεδιασμών του.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζονται πως το μνημόνιο με την Λιβύη είναι παράνομο. Κι εμείς αντιθέτως λέμε πως είναι ένα μνημόνιο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Εμείς υπολογίσαμε και μετρήσαμε κάθε βήμα μας πριν το κάνουμε. Άλλωστε η πορεία αυτή δεν ξεκίνησε τώρα. Αυτή η ιστορία έχει παρελθόν και διαφορετικούς χάρτες. Από πότε; Από την εποχή του Καντάφι το 2009. Κάναμε κινήσεις αλλά δεν έζησε ο Καντάφι. Η προεργασία μας, όμως, αυτή είναι στα αρχεία μας».

Από την άλλη, η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και κυρίως να αντιτίθεται στις κινήσεις της Τουρκίας. «Η Άγκυρα δεν πρέπει να παρέμβει στρατιωτικά στην Λιβύη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Τρίπολη, στο Τομπρούκ και στην Βεγγάζη. Παράλληλα, η κυβέρνηση Κόντε έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να ορίσει ειδικό απεσταλμένο για την Λιβύη, ένα πρόσωπο με ισχυρό προφίλ.

«Η ανησυχία για την στάση της Τουρκίας ενώνει τις κυβερνήσεις του Βερολίνου, της Ρώμης και του Παρισίου», γράφει η La Stampa, ενώ ο διευθυντής της Μαουρίτσιο Μολινάρι τονίζει πως σε ό,τι αφορά τη Λιβύη πλέον «υπάρχει πραγματική σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον δρόμο τηςκλιμάκωσης. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει και μαχητικά F-16 στα Κατεχόμενα. Πιο συγκεκριμένα, θέλει να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στην κατεχόμενη Κύπρο, εκεί όπου έχει στείλει και drones, σαν βάση και για μαχητικά F16 σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. «Στα Κατεχόμενα μπορεί να αυξήσουμε τον αριθμό των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «τις βάσεις Ιντζιρλίκ και Κιουρετζίκ, αν χρειαστεί, μπορεί να τις κλείσω άμεσα και τις δύο».

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα μνημόνια που υπέγραψαν η κυβέρνηση της Τρίπολης με τηνΤουρκία. Αυτό είπε από το Άμπου Ντάμπι, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό τουσεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν, προσθέτοντας πως οι δύο χώρες αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους.

«Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα, εκτενή συνομιλία σήμερα και ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οφείλω να πω ότι είναι η τρίτη συνάντησή μας μέσα σε διάστημα λίγο μηνών. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάλυση των επιπτώσεων των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία. Με ιδιαίτερα χαρά διαπίστωσα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμερίζονται τις ανησυχίες μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης