Ελληνοτουρκικά: Οι κινήσεις της Ελλάδας και ο... ξενοδόχος Πούτιν

Ελληνοτουρκικά: Οι κινήσεις της Ελλάδας και ο... ξενοδόχος Πούτιν

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία εγείρει πολλά ερωτήματα

Ελληνοτουρκικά: Οι κινήσεις της Ελλάδας και ο... ξενοδόχος Πούτιν
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται φανερά ανήσυχη για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Η Άγκυρα φροντίζει να συντηρεί την ανησυχία αυτή, με πλήθος παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, ειδικά όσο πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις και συστάσεις για τη στάση και τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, εξέδωσε NAVTEX με την οποία ανανεώνει την παράνομη δέσμευση για έρευνες από το Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τον Μάιο του 2020. Με τον τρόπο αυτό δεσμεύει παράνομα για σεισμογραφικές έρευνες περιοχές που επικαλύπτουν Οικόπεδα (2,3 και 9) της κυπριακής ΑΟΖ στα νοτιοανατολικά της Κύπρου για το διάστημα από 22 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις 31 Μαΐου 2020. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετική έκβαση για την Ελλάδα η υπογραφή του νόμου για τον East Med Act που δημιουργεί μία νέα στρατηγική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Η Αθήνα αναμένει και άλλες θετικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα του διπλωματικού μαραθωνίου που πραγματοποίησε εντός του μήνα Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό της κινητικότητας είναι ότι ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε διαδοχικά σε μία εβδομάδα στην Ελβετία (όπου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες), στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία. Αν και ήταν προγραμματισμένη και η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Ιταλό ομόλογό του, αυτή μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2020, ώστε να προηγηθεί μια συνάντηση τεχνικών κλιμακίων στη Ρώμη στις 30 Δεκεμβρίου με αντικείμενο την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Η σύμπλευση που καταγράφεται μεταξύ Αθήνας και Ρώμης αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική στην παρούσα συνθήκη. Μένει να δούμε, όμως, και τί ειπώθηκε στη «μακρά και αναλυτική συνομιλία», όπως χαρακτηρίστηκε, μεταξύ του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η Λιβύη. Και το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στη Λιβύη, μιας και εκεί εξελίσσεται η σκακιέρα της διπλωματίας, η οποία θα καθορίσει κατά πολύ και το τί θα συμβεί στη Μεσόγειο. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να απωθήσουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Το μνημόνιο συνεργασίας της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες κατέστησαν βασικό σύμμαχο τον Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα στείλει στρατό. Μάλλον λογάριασε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο.

Ο ξενοδόχος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στις εξελίξεις στη Λιβύη», κατηγορώντας μάλιστα και μία σειρά από χώρες, όπως την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη φίλη Ρωσία, ότι υπονομεύουν τη νόμιμη εξουσία στην Τρίπολη». Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν από το Νίκο Αναστασιάδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επικοινωνία που είχαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης