Στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για το Brexit - Τι προβλέπει

Στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για το Brexit - Τι προβλέπει

Kατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ

Στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για το Brexit - Τι προβλέπει
Στην Βουλή κατατέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

H νομοθετική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενοποιήσει τη σχετική νομοθεσία, να συστηματοποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να άρει συνολικά αβεβαιότητες για όσα θα ισχύουν μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με είτε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί τον φορέα-ομπρέλα όλων των συναρμόδιων φορέων της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης σε επίπεδο, τεχνικό, διοικητικό, επιχειρησιακό, οργανωτικό και νομοθετικό, προκειμένου να υπάρχει ένας εκτενής διυπουργικός συντονισμός ώστε ο κρατικός μηχανισμός να βρεθεί προετοιμασμένος, όταν και όπως ολοκληρωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν:

- Την αναγνώριση του δικαιώματος διαμονής των Βρετανών πολιτών (και των μελών της οικογένειάς τους) που (α) θα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα έως την ημερομηνία αποχώρησης, (β) θα έχουν εγκατασταθεί ως τις 31.12.2020 και (γ) όσων θα αφιχθούν μετά την 01.01.2021. Ρυθμίζονται επίσης οι συνθήκες εισόδου και εξόδου τους στη χώρα.

- Τον συντονισμό των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης των Βρετανών πολιτών και υγειονομικής περίθαλψης αυτών.

- Την αναγνώριση βρετανικών αδειών οδήγησης στην Ελλάδα και την ανταλλαγή τους με ελληνικές.

- Τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κλείσιμο
- Τη διευθέτηση χρηματοπιστωτικών θεμάτων, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις εργασίες ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων.

- Την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών αναγκών στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε. μέσω μετάταξης μόνιμου προσωπικού. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο ενόψει της ανάγκης διενέργειας τελωνειακών ελέγχων, σε επιβάτες και εμπορεύματα, αλλά και της αναγκαιότητας πάταξης φαινομένων λαθρεμπορίου, είσπραξης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα ποτά και τα καύσιμα και αναβάθμισης των σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

- Ειδικότερα ζητήματα για τα δικαιώματα φυσικών και νομικών προσώπων που ενδέχεται να προκύψουν σε περίπτωση no-deal Brexit και δεν ρυθμίζονται από το ενωσιακό δίκαιο, ιδίως όσα αφορούν την πρόσβαση στην εργασία και την αναγνώριση επαγγελματικών και ακαδημαϊκών προσόντων. Οι περιπτώσεις αυτές θα ρυθμιστούν με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης