Ο εκλογικός νόμος και ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Η συζήτηση για το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα απο την Ολομέλεια του κοινοβουλίου, επανέφερε συνθήκες πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαλύοντας το κλίμα συναίνεσης που δημιούργησε η εκλογή ΠτΔ - Κόντρα εχθές στη Βουλή για την απλή αναλογική με αναφορές σε... Βαϊμάρη και Χίτλερ

Συνθήκες πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στην Βουλή η συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου διαλύοντας το κλίμα συναίνεσης που δημιούργησε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη πλειοψηφία. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα απο την Ολομέλεια του κοινοβουλίου συγκεντρώνοντας την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης.

Η πλειοψηφία επισημαίνει ότι η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής εξασφαλίζει βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα και συνθήκες σταθερότητας για την χώρα που είναι απαραίτητες σε περιόδους ακραίας έντασης στα ανατολικά σύνορα. Τονίζει δε ότι η απλή αναλογική αποτελεί «απολιθωμένο σύστημα» που ευνοεί μόνο συγκυριακές και τυχοδιωκτικές συνεργασίες.

Οπως εξήγησε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος το σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση είναι πιο αναλογικό απο τους αντίστοιχους νόμους καθώς προβλέπει κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα μόνο εαν ξεπεράσει το 25%. Απο το συγκεκριμένο όριο και πάνω θα λαμβάνει μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5%.

Η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίζεται την απλή αναλογική ως το δημοκρατικότερο σύστημα ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να προωθήσει αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία καθώς επιθυμεί εκλογικό αιφνιδιασμό με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να «κάψει» την αναλογική.

Να σημειωθεί ότι για την άμεση εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου που συζητά η Βουλή απαιτούνται 200 ψήφοι. Με τις εως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι προωθούμενες διατάξεις θα λάβουν την υποστήριξη εως 168 βουλευτών απο την ΝΔ και την Ελληνική Λύση. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ανησυχία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει ενδεχομένως και εντός του 2020 σε εθνικές εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική και πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερη αναμέτρηση που θα γίνει με το σύστημα της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος.

Την συγκεκριμένη εκτίμηση ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής λέγοντας «Πιστεύω ότι έχετε τη στοιχειώδη επίγνωση να καταλαβαίνετε ότι αυτό (σ.σ. να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές) δεν έχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αν η επόμενη φορά είναι στο τέλος της θητείας σας. Γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη και αν έχετε από τα ΜΜΕ. Για αυτό και αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε δε ότι πιθανός εκλογικός αιφνιδιασμός με στόχο να «καεί» η απλή αναλογική ενδεχομένως να λειτουργήσει ως «παγίδα» για την σημερινή κυβέρνηση αναφέροντας «να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση». Σε άλλο σημείο δε απηύθυνε κάλεσμα σε δυνάμεις που θα μπορούσα να συνεργαστούν μετεκλογικά για να «παραμερίσουν» όπως είπε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κοιτώντας επι της ουσίας προς το Κίνημα Αλλαγής, το ΜεΡΑ25 και το ΚΚΕ.

«Η απλή αναλογική λοιπόν θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές πιστεύω ότι μπορεί να είναι και η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές. Μπορούν να παραμερίσουν, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική. Με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο».


Γεραπετρίτης: Εμείς με τους Θεσμούς δεν παίζουμε. Θα μείνετε στην έρημο για όλη την 4ετία


Πάντως, απο την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης διέψευσε το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική. Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αποτελούσε κεντρική δέσμευση των προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κατάθεσή του στην παρούσα συγκυρία αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της συνέπειας λόγων και πράξεων της κυβέρνησης. «Ανέφερε ο κ. Τσίπρας ότι φέρνουμε τον εκλογικό νόμο γιατί θέλουμε να πάμε σύντομα σε εκλογές. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς με τους Θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους 6 μήνες εκλογές για να έχουμε εσωκομματική αυτοκάθαρση δεν θα κάνουμε. Θα είναι μια ακόμα απο τις άχαστες προβλέψεις του κ. Τσίπρα. Αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας και στον γάμο της Κανά. Στην Κανά όμως είχαμε την μετατροπή του νερού σε κρασί. Μάλλον ήθελε να αναφερθεί στον πολλαπλασιασμό άρτου και ιχθύων που έγινε στην έρημο. Μια έρημο κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ που θα την περάσετε όλη την τετραετία» είπε.

Ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι το εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση εξασφαλίζει την σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας ενώ είναι πιο αναλογικό απο τους αντίστοιχους νόμους του 2004 και 2008.

«Εχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα της απλής αναλογικής. Είναι ζήτημα που στην βιβλιογραφία έχει εξακοντιστεί γιατί παράγει αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Είναι θεωρητικό απολίθωμα. Είναι λίγες οι χώρες που το υιοθετούν αλλά στηρίζονται σε διαφορετικό μοντέλο. Αυτό που ονομάζουμε απεικονιστική εκπροσώπηση στην πράξη αποτελεί σήμερα την εγγύηση αποτυχίας οποιουδήποτε εκλογικού συστήματος. Δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που είναι το βασικό. Είναι σημαντικό να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία» είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Ελλάδα είχε ολέθριες συνέπειες. Πρόσθεσε δε ότι «Η απλή αναλογική οδηγεί σε λογική πάγιων συνασπισμών που μηδενίζουν τον αντίλογο. Απο το 1917 εως 1992 στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κομματικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για έξι δεκαετίες».

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε υποκριτικές της ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο εξάμηνο της δικής του διακυβέρνησης το 2015 δεν κατέθεσε νομοσχέδιο για απλή αναλογική αν και έφερνε διατάξεις για την Βιομηχανία Ζάχαρης και την βία στα γήπεδα.

«Λέτε ότι θέλετε απλή αναλογική για γνήσια αποτύπωση μέσω συνασπισμών κομμάτων. Αυτό πέρα απο τα εγγενή πολιτικά προβλήματα στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ιστορικής αυτοκριτικής. Ποια ήταν η συμμαχία την περίοδο 2015-19; Μπορούμε να την ανακαλέσουμε; Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά είχαμε κυβερνητικό συνασπισμό που κυβέρνησε με αθροιστικά ποσοστά κάτω του 40%. Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΕΝΛ το έκανε. Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει ο λαός να το γνωρίζει εκ των προτέρων και μετά να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είχαμε κίβδηλη συνεργασία. Κανείς δεν το ήξερε πριν τις εκλογές και μετά είχαμε μια πρόσκαιρη προγραμματική σύγκλιση στο ότι θα σκίσουν τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο».


Απλή αναλογική, Βαϊμάρη και αστική δικτατορία


Πάντως, η αναφορά του κ. Γεραπετρίτη στην ανάδειξη της ναζιστικής κυβέρνησης του Χίτλερ κατά την ιστορική αναδρομή της εφαρμογής της απλής αναλογικής προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Αρχικά ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε «δεν τιμούν την αίθουσα το Σώμα, την παράταξή του και την κυβέρνησή του όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Μέγα ολίσθημα . Δεν δίστασε στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής να αποδώσει στην απλή αναλογική το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο Χίτλερ στην Γερμανία. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση που σας καλώ να ανακαλέσετε για λόγους ιστορικής ειλικρίνειας. Θέλετε να μου πείτε ότι δεν έφταιγε η συνθήκη Βερσαλιών, οι υπέρογκες αποζημιώσεις, ένα συνολικό κοινωνικό και ιδεολογικό κλίμα αλλά η απλή αναλογική; Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα. Δεν δίστασε ο υπουργός να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική. Παραδοξολογική ακροδεξιά ρητορία χρησιμοποιεί ο κ. Γεραπετρίτης για την υπεράσπιση της κυβέρνησής του και του πρωθυπουργού του». Για το γεγονός δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε να φέρει την απλή αναλογική το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε «είχαμε πολύ δουλειά το 2015. Είχαμε να αποκρούσουμε το σαμποτάζ και την επιλογή σας να στηρίζετε τις δυνάμεις που επέβαλλαν την χρηματοπιστωτική ασφυξία στην χώρα μας».

Επανερχόμενος ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η σύνδεση της απλής αναλογικής και του Χίτλερ αφορούσε το ιστορικό πλαίσιο και όχι τις ευθύνες που ανέδειξαν τον ναζισμό. Σχολίασε ωστόσο ότι η πολωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακραίους χαρακτηρισμούς αντιφάσκει με την επιχειρηματολογία περι συνεργασιών που απαιτεί η απλή αναλογική. Ανταπάντησε δε ότι «αυτούς που σήμερα χαρακτηρίζετε άθλιους ήταν εκείνοι που έβαλαν πλάτη το 2015 για να μην καταρρεύσει η χώρα εξαιτίας σας».

Απο την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε «Εσείς που υποτίθεται υποστηρίζετε την Δημοκρατία. Ποια δημοκρατία; Δικτατορία της αστικής τάξης είναι. Το μπόνους 50 εδρών είναι ληστεία . Για να φτιάξετε τι; Κυβερνήσεις σταθερές που θα βάζουν νέα βάρη στον λαό. Ακούσαμε απίστευτα και απο την πλευρά του κ. Τσίπρα ότι δήθεν την κρίση και την χρεοκοπία την έφεραν τα εκλογικά συστήματα. Έλεος. Γίνατε πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Είπατε ότι την κρίση την έφεραν τα λαμόγια. Αθωώσατε το σύστημα. Βγήκαν μεγάλες μάζες στον δρόμο και τι κάνατε; Τους πουλήσατε κανονικά. Τους είπατε ότι για όλα φταίνε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Φαντάζομαι ότι δεν είστε αδιάβαστος κ. Γεραπετρίτη. Το να λέτε ότι η Βαϊμάρη έφερε την απλή αναλογική και η απλή αναλογική τον Χίτλερ είναι ανιστόρητο. Σύσκεψη όλων των μεγάλων επιχειρήσεων έγινε και αποφάσισαν να παραδώσουν την εξουσία στο ναζιστικό νεοφασιστικό κόμμα που είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλιστικού συστήματος. Που κολλάει η Βαϊμάρη;».


Ο διάλογος που ακολούθησε έχει ως εξής:

Γ. Γεραπετρίτης: Η αναφορά μου έγινε για το ιστορικό πλαίσιο και όχι την ευθύνη. Η απλή αναλογική λειτούργησε σε πλαίσιο ενίσχυσης κομμάτων που έπνεαν τα λοίσθια

Ιστορικά έχετε απόλυτα δίκαιο.


Κ. Τασούλας (Πρόεδρος) η αστική δικτατορία σας δίνει το λόγο


Θ. Παφίλης: ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμο για τις απεργίες βάζοντας το 50+1. Πως γίνεται εσείς να κυβερνάτε με 39% και ο εργάτης να έχει το 50+1 για μια απεργία. Πώς λέγεται αυτό αν δεν λέγεται δικτατορία;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr