Χατζημαρκάκης - Κασαπίδης: Το υδρογόνο απάντηση στη μεταλιγνιτική εποχή

Χατζημαρκάκης - Κασαπίδης: Το υδρογόνο απάντηση στη μεταλιγνιτική εποχή

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης και ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης παρουσίασαν το σχέδιο για τη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή

Χατζημαρκάκης - Κασαπίδης: Το υδρογόνο απάντηση στη μεταλιγνιτική εποχή
Το σχέδιο για τη μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, με έναν τρόπο δίκαιο και ομαλό, που θα εξασφαλίζει ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση αφενός όλων των θέσεων εργασίας και αφετέρου των οικονομικών και αναπτυξιακών κεκτημένων της περιοχής, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης και ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας πλέον του HYDROGEN EUROPE. Οι κύριοι Κασαπίδης και Χατζημαρκάκης εξήγησαν την πρόταση που κατατέθηκε στην Ε.Ε. από τον Οκτώβριο του 2019, για την ανάπτυξη τεχνολογικών υδρογόνου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, συμβάλλοντας στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το περίφημο "green deal". Έτσι κι αλλιώς, το 2020, είναι αναμφίβολα η στιγμή που μπαίνει στην πολιτική το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής και συγκεκριμένα η πράσινη ανάπτυξη, η οποία είναι ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο και της εξαγγελίας του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι στη Διάσκεψη του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια όπου θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη αλλά και της Πράσινης Συμφωνίας, παρουσιάστηκε το σχέδιο για τη τεχνολογία του υδρογόνου όπου φαίνεται ότι είναι μια από τις λύσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας αλλά και προστατεύοντας το περιβάλλον στη Δυτική Μακεδονία. Όπως τόνισε ο κ. Κασαπίδης, θα χρειαστούν επενδύσεις που θα στηρίξουν το έργο, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει μια σειρά επαφών για τη δρομολόγηση τους.

Ο κ. Χατζημαρκάκης από την πλευρά του, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η εταιρία HYDROGEN EUROPE, συνεργάζεται με πολλές μεγάλες εταιρίες (αυτοκινήτων, οικιακών συσκευών κλπ) οι οποίες προσπαθούν να εντάξουν στις εργασίες τους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.



Ανασυγκρότηση και υδρογόνο

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη των δύο η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό αλλά και Περιφερειακό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί συντεταγμένα και με σχέδιο για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η ανασυγκρότηση της περιφερειακής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες και πράσινες τεχνολογίες όπως είναι αυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, με προεξάρχουσα εκείνη του Υδρογόνου, αποτελούν προτεραιότητα και συνάμα αναγκαιότητα τόσο για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal) και την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ίδια την δίκαιη μετάβαση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Κασαπίδης επισήμανε ότι «ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την διαμόρφωση των κατάλληλων Εθνικών και Περιφερειακών πολιτικών θα αποτελέσουν το επόμενο άμεσο διάστημα πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής ώστε να συνδιαμορφωθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικών και πόρων που θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη Δυτική Μακεδονία στην μεταλιγνιτική εποχή». Ο κ. Χατζημαρκάκης, τόνισε ότι «για την επίτευξη του Green Deal χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτό φυσικά δημιουργεί μία μεγάλη ανάγκη για την αποθήκευση της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξή της με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πως θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και ειδικά στην Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει μία άμεση ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος το συνδιαμορφώνουμε, το προωθούμε και το αναδεικνύουμε το τελευταίο διάστημα ως HYDROGEN EUROPE σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο».

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα είναι η 7 η χώρα παραγωγής λιγνίτη παγκοσμίως. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζημαρκάκης, είναι σημαντικό να έρθει στην Ελλάδα η τεχνολογία του υδρογόνου, όχι μόνο για τις θέσεις εργασίας που θα εξασφαλίσει αλλά διότι η παραγωγή ενέργειας θα είναι τόσο μεγάλη ώστε θα μπορεί να εξάγεται κι όλας σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε θέλει να ηγηθεί στην παγκόσμια αφύπνιση για την Κλιματική Αλλαγή και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μεγάλο μέρος στην επίτευξη αυτού του στόχου διαδραματίζει η ιδιαιτέρως θετική στάση της Ευρωπαικής Επιτροπής. Ήδη η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δείξει το ενδιαφέρον της για την πράσινη ενέργεια γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για το υδρογόνο και την ανάπτυξη του. Ο κ. Χατζημαρκάκης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους πως εντός του ερχόμενου Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με θεματολογία τη συμμαχία για το καθαρό υδρογόνο, μιας και όπως ανέφερε οι πολίτες της Ευρώπης απαιτούν άμεσες αλλαγές στο τομέα της ενέργειας.

Ο τελικός φάκελος θα κατατεθεί το Μάιο, με την αξιολόγηση να γίνεται ως το Σεπτέμβριο και την πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας να ευελπιστεί να είναι μία από τις 3-4 που θα εγκριθούν ανάμεσα στις 11.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης