Ελληνοτουρκικά: Προκλήσεων συνέχεια και στο βάθος η Χάγη –H συμμαχία με τη Γαλλία και η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν

Την ερχόμενη Τετάρτη η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργόο  στο Παρίσι

Στην αντεπίθεση πέρασε η Αθήνα, μετά και την τουρκική αναφορά ότι μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να συμφωνήσει για προσφυγή στη Χάγη. Αναφορά που –ας σημειωθεί– συνοδεύτηκε με ένα μίγμα απειλών και συστάσεων. Αντικρούοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ο Έλληνας ομόλογός του έστειλε ηχηρό μήνυμα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής». Σε ερώτηση που του έγινε διευκρίνισε ότι η εντολή στρατιωτικής απάντησης ή εμπλοκής θα είναι του πρωθυπουργού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου 'Άμυνας. «Όλα αυτά είναι ανοικτά αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα και η προσπάθεια μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατείνει ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός».

Σε μια ξεκάθαρη συστράτευση με τις ελληνικες θέσεις προχώρησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης είναι παράνομη και απαράδεκτη. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά για τις κυρώσεις» που θα επιβληθούν εξαιτίας των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι την ερχόμενη Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στην συμμαχική σχέση που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. «Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», ανέφερε σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, μιλώντας για τη σημασία που έχει ο αγωγός EastMed για την Ευρώπη, αλλά και για τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τόσο η Γαλλία, όσο και η ΕΕ στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.
Η συμμαχική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί περίτρανα και από το κατάστρωμα του Dixmude. Η άσκηση Μέγας Αλέξανδρος είναι προγραμματισμένη και διεξάγεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Σ’ αυτήν συμμετέχουν Έλληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες στην Μαγνήσια. Φέτος, όμως, για πρώτη φορά και με έκτακτο προγραμματισμό, θα συμμετάσχουν και Γάλλοι πεζοναύτες, οι οποίοι μάλιστα φέρνουν και το εντυπωσιακό ελικοπτερόφορο επιχειρήσεων τύπου Mistral.

Το εντυπωσιακό πλοίο “FS Dixmude” δένει στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου αναμένεται να αναχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας, ώστε την Τρίτη να ενσωματωθεί στις υπόλοιπες δυνάμεις της άσκησης, η οποία φέτος για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει αποβατικά σενάρια ανακατάληψης νήσου. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές η παρουσία και συμμετοχή γαλλικών πολεμικών πλοίων και πεζοναυτών σε ελληνικές ασκήσεις αποτελούν μόνο την αρχή. Το Παρίσι έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για συνεχή παρουσία τους επόμενους μήνες σε μια σειρά ασκήσεων που σχεδιάζουν και υλοποιούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως η “Μέδουσα” και ο “Ηνίοχος”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr