ΣΥΡΙΖΑ: Οι «ΠΑΣΟΚοι» διχάζουν την Κουμουνδούρου -Στον αέρα το δημοψήφισμα

 Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αυτό το σαββατοκύριακο συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής

Τη μεγαλύτερη εσωκομματική κρίση, μετά την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου περνά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκτός από τις αρνητικές δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν καθηλωμένο σε ποσοστά ευρωεκλογών (γύρω στο 24%), έχει να αντιμετωπίσει και τη σύγκρουση ανάμεσα στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και την ιστορική φρουρά του κόμματος.

Αιτία είναι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, η αλλαγή της ιδεολογικής και πολιτικής του ταυτότητας, με την εγκατάλειψη του ριζοσπαστικού του χαρακτήρα και η αναδιανομή ρόλων.

Αφορμή για την ανοιχτή εκδήλωση της σύγκρουσης αυτής, που έφτασε χθες στο σημείο να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αυτό το σαββατοκύριακο συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής (μάλλον για το ΣΚ 15-16 του μήνα), είναι το δημοψήφισμα που αποφάσισε προ ημερών η πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Η «πασοκική» πτέρυγα θεωρεί αυτονόητο ότι το δημοψήφισμα θα αφορά στην αλλαγή ονομασίας, ήτοι στην προσθήκη στο υπάρχον «ΣΥΡΙΖΑ», ενός προσδιορισμού, που να παραπέμπει στο «πράσινο», με τη διττή έννοια της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας. Κατά προτίμηση το «Πράσινη Συμμαχία».

Η ιστορική κομματική ηγεσία όμως (Σκουρλέτης, Βούτσης, Δραγασάκης, Φίλης, Τσακαλώτος κ.α.) και η ομάδα των «53», αντιδρούν, θεωρώντας ότι η αλλαγή του ονόματος μπορεί να αποφασιστεί από το συνέδριο και μόνο και ίσως μετά να τεθεί σε οποιαδήποτε κρίση των μελών. Πίσω από την αλλαγή ονόματος, την οποία έτσι κι αλλιώς θεωρούν περιττή, οι κομματικοί βλέπουν σχέδιο άλωσης και μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό κέντρο.

Πολλά στελέχη αυτής της πτέρυγας υποστηρίζουν ότι οι «πασόκοι», κυρίως Παπανδρεϊκής προέλευσης, που νωρίτερα είχαν προλάβει να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντάς το σε διάφορες χρονικές περιόδους επί μνημονίων, ανάλογα με την αναζήτηση προσωπικών ρόλων, απειλούν τώρα να ισοπεδώσουν και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός πάντως ότι στη λογική αλλαγής του ονόματος έχει μπει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την προεδρική τάση του κόμματος, κάνει το πρόβλημα δυσεπίλυτο.

Για παράδειγμα, η αναβολή της ΚΕ αποφασίστηκε γιατί στο συλλογικό αυτό όργανο επικρατούν ισορροπίες τρόμου. Σε περίπτωση δηλαδή ψηφοφορίας για το αντικείμενο του δημοψηφίσματος (οι κομματικοί θέλουν να τεθούν ερωτήματα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ), τα αποτελέσματα θα ήταν διχαστικά. Οι προεδρικοί έχουν μεν πλειοψηφία, αλλά και η άλλη πλευρά ελέγχει τουλάχιστον το ένα τρίτο και αν αυτό αποτυπωνόταν σε μία ψηφοφορία θα έδειχνε ένα κόμμα μοιρασμένο στα δύο ουσιαστικά.

Πιθανόν γι’ αυτό η πολιτική γραμματεία της Τετάρτης ένιωσε την ανάγκη να ανακοινώσει ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη.

Το πόσο ενωμένοι είναι όλοι στην ίδια κατεύθυνση θα φανεί πάντως σήμερα, που συνεδριάζει η Προοδευτική Συμμαχία, όπου μετέχουν όλοι οι επιφανείς πασοκογενείς.

Σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα είναι στον αέρα, αφού δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωσή για τη διεξαγωγή του, δεν έχει προσδιοριστεί καν το ερώτημα και είναι αμφίβολο εάν τελικά γίνει κιόλας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr