Ελληνοτουρκικά: Το 10λεπτο τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, οι υπερπτήσεις και τα ΜΟΕ

Λίγες ώρες μετά τις πτήσεις οπλισμένων τουρκικών μαχητικών πάνω από πέντε ελληνικά νησιά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες και ζήτησε να σταματήσουν οι ενέργειες της Άγκυρας που κλιμακώνουν την ένταση

Τις παραμέτρους της δύσκολης εξίσωσης που θα οριοθετεί την «κανονικότητα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσπαθεί να οριοθετήσει η Αθήνα, την ώρα που η Άγκυρα μοιάζει αγκιστρωμένη σε διεκδικήσεις που αγγίζουν κυριαρχικά δικαιώματα.

Η δεκάλεπτη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, μοιάζει με μια φωτογραφία της δύσκολης χρονικής περιόδου που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να τονίσει στον κ. Ακάρ ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιου είδους ατύχημα ή άλλο επεισόδιο. Ακόμη και οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη γλώσσα του σώματος και τις χειρονομίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας δείχνουν την αγωνία της ελληνικής πλευράς να δημιουργήσει αξιόπιστους διαύλους επικοινωνίες και να εγκαθιδρύσει έναν κώδικα επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση.



Άλλωστε το δεκάλεπτο τετ-α-τετ των κυρίων Παναγιωτόπουλου και Ακάρ το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκε σε μία ημέρα που η προκλητικότητα της Άγκυρας χτύπησε κόκκινο: Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν 68 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, έκαναν πέντε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά και προκάλεσαν εννέα εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφης επιφυλακής. Λες και οι Τούρκοι ήθελαν να δηλώσουν και στην πράξη ότι δεν αναγνωρίζουν το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων και να επαναφέρουν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία επί συγκεκριμένων νήσων και νησίδων στο Αιγαίο, όπως δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στις 9 Φεβρουαρίου.

Δεν είναι και οι καλύτεροι οιωνοί για τις επικείμενες συνομιλίες με σκοπό την υιοθέτηση στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οι οποίες προγραμματίζονται να γίνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, από τις 17 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Στις συζητήσεις διευρυμένων στρατιωτικών αντιπροσωπειών με την συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα ΜΟΕ η Αθήνα ετοιμάζεται να προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας «κόκκινης» απ' ευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας των δύο χωρών, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αεροπορικού ατυχήματος. Το συγκεκριμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχε συμφωνηθεί και στο πατρελθόν αλλά με τα χρόνια ατόνησε. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να εισηγηθεί κι άλλα ΜΟΕ στο πεδίο των καθημερινών στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο.

Η τουρκική συμπεριφορά και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Άγκυρας συζητήθηκε την Πέμπτη και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Νίκο Δένδια ο οποίος ενημέρωσε για τον πρόσφατο πλου του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στο πιο απομακρυσμένο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς. Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr