ΣΥΡΙΖΑ-θρίλερ: Με το ζόρι ενέκριναν τα ψηφιακά μέλη, σε εκκρεμότητα το όνομα

Σε κόντρα για γερά νεύρα εξελίσσεται η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου - Οι ισορροπίες δεν είναι δεδομένες και ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να περάσει τις αλλαγές στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος και της ανασυγκρότησης της παράταξης

Σε μία κόντρα για γερά νεύρα εξελίσσεται η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου. Οι ισορροπίες δεν είναι δεδομένες και ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να περάσει τις αλλαγές στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος και της ανασυγκρότησης της παράταξης. Η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής επιβεβαίωσε τα χαρακτηριστικά θρίλερ που προσλαμβάνει η αντιπαράθεση. Η ψηφοφορία για το ρόλο των νέων μελών πέρασε οριακά και ενώ στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας είχε αναγκαστεί να αφήσει το θέμα της αλλαγής του ονόματος στον αέρα και να αναβάλει για τις 8 Μαρτίου την προγραμματισμένη αρχικά για την επόμενη Κυριακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», προκειμένου, όπως είπε, να γίνει διάλογος για το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

Για τα νέα μέλη (συνολικά 22.000 σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη), που γράφτηκαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας isyriza, ο κ. Τσίπρας εισηγήθηκε ότι αρκεί απλώς να προσέλθουν κατευθείαν να ψηφίσουν για τους συνέδρους τον Απρίλιο, ώστε να πάρουν κάρτα μέλους. Οι «κομματικοί» όμως πρότειναν να έχει κάθε νέο μέλος την υποχρέωση να περάσει έστω και μία φορά από συνεδρίαση της τοπικής του οργάνωσης, ώστε να αποκτήσει δικαίωμα να ψηφίσει για την εκλογή συνέδρων. Τελικά πέρασε η πρόταση του κ. Τσίπρα με το οριακή 55 έναντι 50 και πέντε λευκών, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο της κεντρικής επιτροπής είχε προτιμήσει να απουσιάσει από την ψηφοφορία!

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε απευθύνει έκκληση να μην γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε «ψηφιακά» και «αναλογικά» μέλη.

Και ενώ το θέμα των μελών μπήκε στην ψηφοφορία, η αναμέτρηση για την προσθήκη του ονόματος δεν ετέθη καν σε τέτοια διαδικασία. Αρχικά αναμενόταν ότι ο κ. Τσίπρας θα έλεγε την πρότασή του, κατά την εισηγητική του ομιλία το μεσημέρι του Σαββάτου, κάτι που όμως δεν έγινε. Κλείνοντας τις εργασίες το βράδυ της Κυριακής τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της προσθήκης στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εκφράζονται και όσοι προσήλθαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, χωρίς όμως να πει και πάλι κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Τελικώς το σώμα δεν κλήθηκε να ψηφίσει επί του θέματος, αν και θεωρείται μάλλον ότι είναι κοινός τόπο πως θα γίνει αλλαγή, για την οποία όμως υπάρχει η εξής θολή κατάσταση: ο κ. Τσίπρας θέλει να το αποφασίσει η κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης, με τη συμμετοχή των πασοκογενών, οι δε διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να αποφασιστεί στο συνέδριο, ενώ πέφτει και η πρόταση συγκληθεί και πάλι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις 8 Μαρτίου!

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε επικρίνει τους «κομματικούς» ότι δεν θέλουν τη διεύρυνση για να διαφυλάξουν τους ρόλους τους, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης είχε απαντήσει ότι η ηγετική ομάδα πέριξ του προέδρου απέφυγε το διάλογο και καλλιέργησε την εικόνα περί εσωτερικών εχθρών, που δεν θέλουν το άνοιγμα! Μάλιστα κάποια στιγμή επικαλέστηκε τις ομόφωνες αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και θέλοντας να πείσει όλοι πιστεύουν σε αυτή την ανάγκη, αναρωτήθηκε, παραπέμποντας ευθέως σε μία παλαιότερη viral έκφραση της Θεανώς Φωτίου «απατεώνες είμαστε;».

Πάντως ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με τον Σταύρο Κοντονή να ζητάει να συμπληρωθεί το κείμενο των 83 σελίδων και με συγκεκριμένη αξιολόγηση όλων των στελεχών, που είχαν κυβερνητική θέση.  Εξέφρασε δε την άποψη ότι ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εξαιρετικό κείμενο και κακώς ορισμένοι από την ηγεσία δεν ήθελαν αυτή τη διαδικασία. Ο κ. Κοντονής υποστήριξε μεν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημείωσε ότι γίνεται με λάθος τρόπο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα επί του οποίου να γίνουν οι συνεργασίες και οι συγκλίσεις. Πρότεινε δε να γίνει το συνέδριο το φθινόπωρο και όχι τον Μάιο, ώστε στο μεταξύ να ολοκληρωθεί ο απολογισμός, αλλά και να καταρτιστεί το προγραμματικό πλαίσιο.

Νίκος Παππάς: Όχι φόβος και αυταράσκεια, αλλά ανοίγματα και συνεργασίες

Με οξύ τρόπο επιτέθηκε στην εσωκομματική αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των «ανοιγμάτων, των συνεργασιών και των μετώπων», που τα έχει ανάγκη ο λαός, όπως είπε, επικρίνοντας όσους έχουν «φόβο μην μολυνθούν», αλλά και τις συμπεριφορές της «αυταρέσκειας και της αυτάρκειας».

Ειδικά η αναφορά σε «φόβο μόλυνσης», θεωρείται αιχμή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους «53», που ενίστανται στην πασοκοποίηση επικαλούμενοι κίνδυνο απώλειας της αριστεροσύνης του κόμματος.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr