Eurasia Group: Πώς ο Ερντογάν έχασε το προβάδισμα - Τα επόμενα βήματα των Τούρκων και η στάση της ΕΕ

Eurasia Group: Πώς ο Ερντογάν έχασε το προβάδισμα - Τα επόμενα βήματα των Τούρκων και η στάση της ΕΕ

Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον σεβασμό Ευρώπης και ΗΠΑ - Τι είπαν ο λόρδος Mark Malloch Brown και ο Emre Peker σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Mytilineos Group κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο για τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στη μεταναστευτική κρίση

 Eurasia Group: Πώς ο Ερντογάν έχασε το προβάδισμα - Τα επόμενα βήματα των Τούρκων και η στάση της ΕΕ
Πώς θα εξελιχθεί η πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα με αιχμή το μεταναστευτικό πρόβλημα; Μπορούν οι αποφάσεις της ΕΕ να επηρεάσουν την τακτική της Άγκυρας; Πόσο συνδέεται στην πραγματικότητα η κρίση στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ με την τουρκική επιθετικότητα και ποιος ο ρόλος του ρωσικού παράγοντα; Στα ερωτήματα αυτά εστιάστηκε η ανάλυση δύο κορυφαίων στελεχών του Eurasia Group που είχαν τηλεφωνική διάσκεψη με τον με τον πρόεδρο της Mytilineos Group κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο.


Ο λόρδος Mark Malloch Brown και ο διευθυντής του Eurasia Group για θέματα Τουρκίας και Μέσης Ανατολής Emre Peker προέβλεψαν ότι σε περίπτωση που η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για εκεχειρία στην Ιντλίμπ της Συρίας κρατήσει και εφόσον η ΕΕ δώσει στην Αγκυρα οικονομική βοήθεια για τους μετανάστες, τότε θα μειωθούν τα κίνητρα του Ερντογάν να διατηρήσει τη σημερινή επιθετική πολιτική του.

 Eurasia Group: Πώς ο Ερντογάν έχασε το προβάδισμα - Τα επόμενα βήματα των Τούρκων και η στάση της ΕΕ


Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ζήτησε την εκτίμηση του Eurasia Group για τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στις 5 Μαρτίου στη Μόσχα. «Ο πρόεδρος της Τουρκίας έπρεπε να σταματήσει την συρο-ρωσο-ιρανική προέλαση στην Ιντλίμπ και ουσιαστικά αποδέχθηκε τα κέρδη του Ασαντ επί του εδάφους, περιορίζοντας την παρουσία του στο μισό της επαρχίας». Η εκτίμηση του λόρδου Mark Malloch Brown και του Emre Peker είναι πως η εκεχειρία είναι πολύ εύθραυστη αφού οι βασικές αντιθέσεις παραμένουν: Ο Μπασάρ αλ Ασαντ θέλει να επανεντάξει όλη την Ιντλίμπ στην κυριαρχία του για να επανενώσει τα συριακά εδάφη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να δεχθεί την επ´ αόριστον παραμονή τζιχαντιστών στην επαρχία και ο Ερντογάν δεν μπορεί να δεχθεί άλλους σουνίτες Σύρους πρόσφυγες αλλά και δεν θέλει και να ταπεινωθεί άλλο στους πρώην συμμάχους του τζιχαντιστές που έχουν συγκεντρωθεί εκεί.

Τα στελέχη του think tank Eurasia εκτίμησαν πως η αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η πρέπουσα και όπως είπαν αυτό του αναγνωρίζεται διεθνώς, πλέκοντας το εγκώμιο του πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του στην κρίση που προκλήθηκε πριν 10 ημέρες όταν ο Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ελλάδα για να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες έπλεξαν κορυφαία στελέχη του think tank EurasiaGroup.

Όπως ειπώθηκε από τους αναλυτές του Eurasia, ο Ελληνας πρωθυπουργός έδειξε ηγετικές ικανότητες και ταχύτατα διπλωματικά αντανακλαστικά, ενώ κατάφερε να συσπειρώσει την κοινωνία. Ως πολύ σημαντικό αξιολογήθηκε το γεγονός ότι κέρδισε τον σεβασμό των Ευρωπαίων ομολόγων του αλλά και των Αμερικανών, ενώ στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε ότι «η διεθνής υποστήριξη και εκτίμηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν συγκρίνονται με αυτή του Τσίπρα». Το συμπέρασμα σχετικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο οποίο συμφώνησαν οι συμμετέχοντες ήταν ότι η αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών ήταν η πρέπουσα και αυτό του αναγνωρίζεται διεθνώς.




Το Eurasia Group θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτικό think tank στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1998 από τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή Ian Bremmer και έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης