Κορωνοϊός: Οι προτάσεις της Γεννηματά στον Κικίλια για την αντιμετώπιση του ιού

Κορωνοϊός: Οι προτάσεις της Γεννηματά στον Κικίλια για την αντιμετώπιση του ιού

H Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τους πολίτες να εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας

Κορωνοϊός: Οι προτάσεις της Γεννηματά στον Κικίλια για την αντιμετώπιση του ιού
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και ανέπτυξε τις παρακάτω προτάσεις για την αποτελεσματική ανταπόκριση της πολιτείας στην επιδημία του κορωνοϊού και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με στόχο την συμβολή του Κινήματος Αλλαγής σε μια κρίσιμη προσπάθεια για την χώρα και τον λαό μας.

Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά με ανάρτηση της στα social media ζήτησε από τους πολίτες να εφαρμόζουν με την υπεύθυνη στάση τους, όλες τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τώρα το μήνυμα είναι ένα: Μένουμε σπίτι. Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και τις επαφές μας. Ας διδαχθούμε από την...

Δημοσιεύτηκε από Fofi Gennimata στις Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

1)Κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης

Α)Είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποτελεσματικού κεντρικού επιτελείου της πολιτείας που θα αναλάβει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τον έλεγχο υλοποίησης όλων των αποφάσεων.
Η διάλυση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας δημιουργεί πρόβλημα η δε
ανάθεση στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, δεν αποτελεί μια πειστική λύση καθώς δεν έχει καμιά σχετική εμπειρία.

Β)Είναι ανάγκη να οργανωθεί καλύτερα η πρώτη υποδοχή των ασθενών. Μην ξεχνάμε τα λάθη που έγιναν στα κρούσματα στην Δυτική Ελλάδα και Αθήνα, με αποτέλεσμα τη μετάδοση του ιού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Υπάρχει ακόμη μεγάλη ταλαιπωρία και μεγάλη δυσκολία επικοινωνίας με την τηλεφωνική γραμμή που έχει δοθεί.
Πρέπει να επεκταθεί η δημιουργία κέντρων υποδοχής σε ειδικούς χώρους εκτός των κύριων χώρων των Δημοσίων Νοσοκομείων.(πχ σε κοντέινερ).

Γ)Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός λύσεων σε περίπτωση που τα κρεβάτια των Νοσοκομείων δεν επαρκούν.

2) Ενίσχυση κατά προτεραιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το ΕΣΥ -παρά τα προβλήματά του-απέδειξε για μια ακόμη φορά το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του.
Ανέλαβε πλήρως το βάρος της Δημόσιας Υγείας. Και κυρίως τα Δημόσια Νοσοκομεία που είναι επιφορτισμένα με την ευθύνη των διαγνώσεων του ιού, και της φροντίδας των ασθενών.
Και πρέπει όλοι να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους -γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό-που υπηρετεί με φιλότιμο και αυταπάρνηση.

Χρειάζεται όμως ΑΜΕΣΑ:

Α) Να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες η στελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων ειδικά με γιατρούς και νοσηλευτές.
Το πρώτο ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί στο σύνολο της η εξαγγελία για 2000 προσλήψεις. Η κρίση εξελίσσεται και η ανταπόκριση πρέπει να είναι άμεση.
Και δεύτερον ερώτημα αν αυτές οι προσλήψεις επαρκούν. Τα κενά είναι πολύ μεγάλα και υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.
Είναι αδιανόητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες περίπου 150 κρεβάτια στις ΜΕΘ να παραμένουν εκτός λειτουργίας, λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Επισημαίνουμε και πάλι ότι οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού δεν μπορεί να γίνονται μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Το ΕΣΥ χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των πολιτών.
Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να μη δημιουργούνται νέα  κενά, θεσπίζοντας την αυτόματη ανανέωση της θητείας των Επικουρικών Ιατρών, για ένα έτος από την λήξη τους.

Β) Να προχωρήσει με άμεση τοποθέτηση γιατρών και νοσηλευτών η στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που σήμερα υπολειτουργούν.

Γ) Να εξασφαλισθεί επαρκές υγειονομικό υλικό για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα Δημόσια Νοσοκομεία (στολές, γάντια, μάσκες κλπ.). Όπου η εγχώρια παραγωγή υλικών δεν επαρκεί, να ληφθεί άμεση μέριμνα για παραγγελίες από το εξωτερικό. Να τοποθετηθούν Διοικητικά συμβούλια όπου δεν υπάρχουν για να μπορούν να γίνουν οι προμήθειες και να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

Δ) Να δημιουργηθούν θάλαμοι νοσηλείας ασθενών από τον ιό, εκτός από τα Νοσοκομεία αναφοράς και σε 1-2 Δευτεροβάθμια Νοσοκομεία σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. H να μετατραπούν συγκεκριμένα Νοσοκομεία αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό ώστε να αποτραπεί η μετάδοση σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε Γενικά Νοσοκομεία


3) Ενίσχυση των μέτρων Πρόληψης και ενημέρωσης

Η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και η ενημέρωση των πολιτών που εξασφαλίζει τη συμβολή τους στην προσπάθεια, είναι «κλειδί» για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Προτείνουμε:

Α) Την δημιουργία Επιτροπής Πληροφόρησης ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων.

Β) Την αξιοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα, για την ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Γ) Δημιουργία ειδικής διακαναλικής εκπομπής προς το κοινό καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται υπεύθυνα.

Δ)Αξιοποίηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κλείσιμο
Με την ανάλογη ενημέρωση, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά . Πρέπει όμως να υπάρξει ταχύρρυθμη ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και να υπάρξουν οι αναγκαίες προμήθειες υλικών προστασίας του υγειονομικού προσωπικού(ιατρών και νοσηλευτών ).

Στα ΠΕΔΥ μπορεί να δημιουργηθούν ευέλικτες ομάδες (με γιατρό-νοσηλευτή), που θα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις με υποψία ιού, ενημερώνοντας μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και με επισκέψεις στο σπίτι για σοβαρά συμπτώματα (με ειδικά προστατευόμενα μέσα μεταφοράς).

Οι ομάδες αυτές θα λειτουργούν με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικές φόρμες προς το συντονιστικό κέντρο και θα λαμβάνουν υλικό προς εξέταση εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί. 

Η ομάδα θα λειτουργεί ως ασπίδα των ατομικών δικαιωμάτων και θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Τόσο στο ΠΕΔΥ όσο και στα Νοσοκομεία καλό είναι να παγώσουν για λίγες μέρες όλες οι μη επείγουσες υπηρεσίες για να προστατευθούν και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι. Μελετείστε βάρδιες εκ περιτροπής ώστε να μην βγαίνουν εκτός λειτουργίας ολόκληρες υγειονομικές μονάδες και να αντέξουν σε βάθος χρόνου.

5) Ένταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας στον σχεδιασμό.

Ο Ιδιωτικός Τομέας πρέπει με την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, να καταθέσει την συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Συγκεκριμένα:

Όλα τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας.
Κάποια από αυτά πρέπει με παρέμβαση της πολιτείας, να γίνουν Νοσοκομεία αναφοράς και να νοσηλεύσουν ασθενείς. H να μεταφερθούν ασθενείς με χρόνια προβλήματα από τα Δημόσια Νοσοκομεία για να απελευθερωθούν κλίνες.
Σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί με το τεστ για τον κορωνοιό. Το έχουν πολύ λίγα ιδιωτικά κέντρα και η τιμή του φτάνει τα 300 ευρώ!!! Είναι αδιανόητο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Θεοδωρικάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: Έκτακτη ενίσχυση 10,7 εκατ. ευρώ σε όλους τους δήμους

Κορωνοϊός στην Κρήτη: Προσαγωγή κομμώτριας στο Ηράκλειο, μετά τις συλλήψεις σε Κομοτηνή, Κοζάνη και Ιωάννινα

Κορωνοϊός: Κλείνουν τα χιονοδρομικά Κέντρα σε Παρνασσό και Καϊμακτσαλάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης