Καραµανλής: "Δεν µπορώ να ελέγξω τις µίζες, ούτε κάνω για πολιτικός"

Οι αναταράξεις από τα δελτία που, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», έστελνε στενή συνεργάτις του Καραµανλή στον Χριστοφοράκο έχουν και συνέχεια…

Των Χρήστου Μπόκα, Γιώργου Παπασταφίδα

 

 

Μετά τις αποκαλύψεις της περασµένης εβδοµάδας για το «βαθύ λαρύγγι» του Μεγάρου Μαξίµου που ενηµέρωνε τακτικά τον Herr Siemens ακόµα και για την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης του κ. Κώστα Καραµανλή, νέα «intelligence reports» έρχονται να αναστατώσουν τον πρώην πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες. Συγκεκριµένα, όπως προκύπτει από το περιεχόµενο του σκληρού δίσκου της Αικατερίνης Τσακάλου, στο ενηµερωτικό δελτίο που η δηµοσιογράφος στέλνει στις 17.6.2006 αναφέρει:

 

«Ο χρόνος διενέργειας των πολιτικών εκλογών προβληµατίζει τον ίδιο τον Κ. Καραµανλή που όπως από παλιά είχαµε επισηµάνει είχε αποφασίσει να απαλλαγεί των καθηκόντων του λέγοντας ότι ‘‘εγώ ήρθα για να βοηθήσω τη χώρα αλλά αυτό είναι αδύνατο. Και έτσι ταλαιπωρούµαι και φθείροµαι και ως πολιτικός και ως άνθρωπος... Εγώ δεν είµαι άνθρωπος της ίντριγκας και του παρασκηνίου, άρα δεν κάνω για πολιτικός. Δεν ξέρω να χειρίζοµαι εσωκοµµατικές κρίσεις όπως ονοµάζετε εσείς τα αδελφικά µαχαιρώµατα. Αλλιώς µου τα λέγανε κι αλλιώς τα είδα να γίνονται. Δεν είµαι ακραίος, ούτε φασίστας για να επιβάλλω την τάξη µε τη µέθοδο του τρόµου. Θέλω να λέω ανοιχτά την άποψή µου, κάτι που οι συνθήκες µου επιβάλλουν να µην κάνω’’».

 

Οι υπόγειες διαδροµές από τον Τόµπρα στο Μέγαρο Μαξίµου επί Ν.∆.

 

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τις τελευταίες εβδοµάδες οι αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» για τις καυτές κυβερνητικές πληροφορίες που έστελνε το «βαθύ λαρύγγι» του Μαξίµου στον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ποια όµως είναι η µυστηριώδης γυναίκα που γνώριζε όλα τα µυστικά του Μεγάρου Μαξίµου όταν ήταν ένοικός του ο κ. Κώστας Καραµανλής; Και πώς η πληροφοριοδότρια του Herr Siemens κατάφερνε να παρακολουθεί τόσο στενά τον πρώην πρωθυπουργό ώστε να ισχυρίζεται πως παρακολουθείται από ψυχολόγο, έχει βουλιµικές τάσεις και ροπή προς το αλκοόλ;

 

Σύµφωνα µε τα ηλεκτρονικά αρχεία του υπολογιστή της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, πρώην γραµµατέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ως αποστολέας των «απόρρητων» πληροφοριών εµφανίζεται η κυρία Μαρία-Ειρήνη Μαρκοπούλου, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τη σύµβαση εργασίας που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ» µεταξύ της «Siemens» και της κυρίας Μαρκοπούλου. Ωστόσο, η καριέρα της κυρίας Μαρκοπούλου ξεκίνησε χρόνια πριν από τον ΟΤΕ, όπου προσελήφθη από τον τότε πανίσχυρο άνδρα του Οργανισµού Θεοφάνη Τόµπρα.

 

Η δηµοσιογράφος-αίνιγµα ξεκίνησε την ενασχόλησή της µε τα έντυπα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τα «Επίκαιρα» και εργάστηκε τα επόµενα χρόνια στο «Εθνος», την «Απογευµατινή», το «Κέρδος», την «Αγορά» και τον «Επενδυτή». Τότε, όπως θυµούνται φίλοι της από το παρελθόν, προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ.

 

Στα µέσα της δεκαετίας του ’90, κι ενώ πλέον είχε αποκτήσει ισχυρές προσβάσεις στον κοµµατικό µηχανισµό της Χαριλάου Τρικούπη και σε συνδικαλιστές από τον χώρο του ΟΤΕ, αποφάσισε να αφήσει για λίγο στην άκρη την επαγγελµατική δηµοσιογραφία και προσελήφθη στον ΟΤΕ ως γραµµατέας του πανίσχυρου άντρα του Οργανισµού και εκλεκτού της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Θεοφάνη Τόµπρα. Ηταν η εποχή όπου ο ΟΤΕ βρισκόταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αφού µόλις είχαν υπογραφεί προγραµµατικές συµβάσεις ύψους δισεκατοµµυρίων δραχµών, ενώ παράλληλα ο Οργανισµός έθετε ως προτεραιότητα την κατάκτηση της βαλκανικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς µέσω εξαγορών.

 

Λίγα χρόνια αργότερα, προφανώς λόγω της θητείας της στα µέσα ενηµέρωσης, η κυρία Μαρκοπούλου καταφέρνει να αναλάβει το γραφείο Τύπου του ΟΤΕ, σε µια περίοδο όπου ο Οργανισµός ήταν στη δίνη του κυκλώνα µετά την πανάκριβη εξαγορά στη Ρουµανία της «Romtelecom». Παράλληλα, την εποχή εκείνη έστηνε εκ του µηδενός την «Cosmote», η οποία έµελλε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να αποσπάσει σηµαντικό µερίδιο αγοράς στην κινητή τηλεφωνία.

 

Στα τέλη του 1990 τη διοίκηση του ΟΤΕ είχε αναλάβει ο καθηγητής κ. Γιώργος Χρυσολούρης, αλλά στην ουσία τον έλεγχο της διοίκησης του Οργανισµού είχαν οι προµηθευτές του, που εκείνη την εποχή ήταν η «Siemens» και η «Intracom».

 

Η κυρία Μαρκοπούλου, σύµφωνα µε κορυφαίο στέλεχος του ΟΤΕ την περίοδο εκείνη, είχε κερδίσει την εµπιστοσύνη του τεχνικού γενικού διευθυντή κ. Γιώργου Αργυρόπουλου, µε αποτέλεσµα να προωθηθεί ακόµη υψηλότερα και ειδικότερα στον 13ο όροφο του µεγάρου του ΟΤΕ, όπου βρίσκονται τα γραφεία της διοίκησης. Στον όροφο αυτό, εκτός από τα γραφεία των γενικών διευθυντών, λειτουργούσε και µια άτυπη ολιγοµελής οµάδα συνδικαλιστών και κοµµατικών στελεχών της τότε κυβέρνησης, η οποία ήταν στην ουσία ο σύνδεσµος µεταξύ της διοίκησης και της τότε πολιτικής ηγεσίας του Οργανισµού. Στην οµάδα αυτή εντάχθηκε από την πρώτη στιγµή και η κυρία Μαρκοπούλου, µια και απολάµβανε την πλήρη εµπιστοσύνη τόσο των κοµµατικών στελεχών όσο και κορυφαίων συνδικαλιστών του ΟΤΕ.

 

Στις αρχές του 2000, και ενώ οι δύο ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας «Panafon» (µετέπειτα «Vodafone») και «Telestet» (µετέπειτα «Stet», ΤΙΜ και «Wind»), ανησυχούσαν για τη ραγδαία εξάπλωση της θυγατρικής του ΟΤΕ, της «Cosmote», η κυρία Μαρκοπούλου, ως επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ΟΤΕ, είχε ξεκινήσει µια άτυπη υπηρεσία ενηµέρωσης προς τις δύο ιδιωτικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, σύµφωνα µε απόλυτα εξακριβωµένες πληροφορίες, η κυρία Μαρκοπούλου, ενώ ήταν υπάλληλος του ΟΤΕ, υπέγραψε επίσηµα σύµβαση παροχής εµπιστευτικών πληροφοριών µε την τότε «Telestet», η οποία είχε διάρκεια από το 1998 µέχρι τα τέλη του 2000, µε ετήσια αµοιβή 10,2 εκατ. δραχµών, ποσό ιδιαίτερα σηµαντικό για την εποχή εκείνη. Μάλιστα η σύµβαση ήταν κατατεθειµένη στην Εφορία και η κυρία Μαρκοπούλου, όταν εισέπραττε την αµοιβή της, έκοβε απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

 

Στη διοίκηση του ΟΤΕ το 2000 γίνεται ακόµη µία αλλαγή και διευθύνων σύµβουλος αναλαµβάνει ο προερχόµενος από την «Cosmote» κ. Νίκος Μανασής. Η κυρία Μαρκοπούλου σχεδόν άµεσα προωθείται στη θέση της διευθύντριας Επικοινωνίας του Οργανισµού, κάτι που της εξασφαλίζει και επίσηµα το δικαίωµα να συµµετέχει στις κλειστές συνεδριάσεις της διοίκησης του ΟΤΕ που διεξάγονταν και διεξάγονται κάθε ∆ευτέρα στο µέγαρο στο Μαρούσι.

 

Σύµφωνα µε πληροφορίες κορυφαίου στελέχους της «Telestet», το οποίο σήµερα έχει συνταξιοδοτηθεί, η πρόσληψη µε ανάθεση έργου της κυρίας Μαρκοπούλου έγινε καθ’ υπόδειξη των Ιταλών µετόχων της εταιρείας, αφού ενδιαφέρονταν να γνωρίζουν εκ των έσω τις αποφάσεις που λαµβάνονταν στον ΟΤΕ και για την υπόθεση της «Telekom Srbjia», που από κοινού είχαν αγοράσει ο ΟΤΕ και η «Stet» Ιταλίας.

 

Ωστόσο, το 2001 ο κ. Μανασής αναγκάστηκε να την αποµακρύνει από τη συγκεκριµένη θέση, καθώς είχε γίνει πλέον γνωστό σε αρκετούς µέσα στον ΟΤΕ αλλά και στην τηλεπικοινωνιακή πιάτσα ότι διέρρεαν από το τµήµα της πληροφορίες του ΟΤΕ τόσο στους ανταγωνιστές του όσο και στις προµηθεύτριες εταιρείες, όπως η «Siemens».

 

Με τον ερχοµό του κ. Παναγή Βουρλούµη στην ηγεσία του ΟΤΕ το 2004, η κυρία Μαρκοπούλου βρίσκεται ακόµη στην οργανική της θέση στη Γραµµατεία ∆ιοίκησης, θέση που της έδινε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν στη στρατηγική του Οργανισµού.

 

Ο τότε ισχυρός άνδρας τη µετέθεσε σε µια θυγατρική του ΟΤΕ µακριά από τα κεντρικά γραφεία διοίκησης στο Μαρούσι. Την εποχή εκείνη η κυρία Μαρκοπούλου, βλέποντας ότι η καριέρα της στον ΟΤΕ έχει τελειώσει, στρέφεται στον Μιχάλη Χριστοφοράκο και βάζει σε εφαρµογή το σχέδιο για τη δεύτερη καριέρα της ως «βαθύ λαρύγγι», αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίµου. Με την εθελουσία του 2008 η ίδια συνταξιοδοτείται από τον ΟΤΕ, βάζοντας τέλος στη µακρά και λίαν επικερδή της επαγγελµατική πορεία στον Οργανισµό.

 

Επί τρία χρόνια έδινε πληροφορίες στον Χριστοφοράκο για τον Καραµανλή

 

Σχεδόν επί τρία χρόνια έδινε πληροφορίες στον Μιχάλη Χριστοφοράκο το «βαθύ λαρύγγι» του Μαξίµου. Αυτό προκύπτει από τα ενηµερωτικά δελτία που εντοπίστηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, τον οποίο επεξεργάζονται στη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, και ακόµη ότι η πληροφοριοδότρια εργαζόταν για τη «Siemens» από το 2005 τουλάχιστον. Ποια είναι όµως η µυστηριώδης γυναίκα-δηµοσιογράφος που παρακολουθούσε τόσο στενά τον πρώην πρωθυπουργό ώστε να ισχυρίζεται ότι ο κ. Κώστας Καραµανλής παρακολουθείται από ψυχολόγο, έχει βουλιµικές τάσεις και ροπή προς το αλκοόλ;

 

Σύµφωνα µε τα mails µέσω των οποίων έφταναν τα «intelligence reports» στον κ. Χριστοφοράκο, ως αποστολέας εµφανίζεται η κυρία Μαρκοπούλου, ενώ στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της πρώην γραµµατέως του κ. Χριστοφοράκου εντοπίζεται και η σύµβαση «µεταξύ της ανώνυµης εταιρείας µε την επωνυµία ΣΗΕΜΕΝΣ Α.Ε.… και της κ. Μαρίας-Ειρήνης Μαρκοπούλου, Δηµοσιογράφου-Συµβούλου Τύπου και Προβολής...».

 

Η τελευταία σύµβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2007 και αποτελεί ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, καθώς η κυρία Μαρκοπούλου σε ηλεκτρονικό µήνυµα αναφέρει: «Κυρία Τσακάλου, επειδή τη Δευτέρα φεύγω για διακοπές, θα σας παρακαλούσα θερµά να ενηµερώσετε τον κ. Μικέ να εξοφλήσει την παλαιά σύµβασή µου η οποία έληξε την 1η Ιουνίου 2007. Οσο για την τυχόν ανανέωσή της, αυτό είναι στην κρίση του Προέδρου (σ.σ.: Μιχάλη Χριστοφοράκου). Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος είχε τον χρόνο να κοιτάξει το θέµα και επιθυµεί συνέχιση της συνεργασίας µας, το αντίγραφο της σύµβασης είναι στα χέρια σας και ίσως ήταν σκόπιµο να γίνει εξόφληση και ανανέωση ταυτόχρονα. Το τηλέφωνό µου είναι: 6977... Με εκτίµηση. Μαρία Μαρκοπούλου».

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όµως, παρουσιάζει και το περιεχόµενο της σύµβασης στο σηµείο που καταγράφονται οι υποχρεώσεις της δηµοσιογράφου. Συγκεκριµένα, αναγράφεται: «Ειδικότερα η Σύµβουλος αναλαµβάνει να παρέχει στην ΣΗΜΕΝΣ το ενηµερωτικό έντυπο το οποίο εκδίδει για λογαριασµό της ΣΗΜΕΝΣ και το οποίο φέρει τον τίτλο “Intelligence Report”...», ενώ σε άλλο σηµείο αναφέρεται ότι η θεµατολογία των ενηµερωτικών δελτίων δεν καθορίζεται µόνο από τη δηµοσιογράφο αλλά και από την ίδια την εταιρεία, η οποία θα ζητά συγκεκριµένες «έρευνες». Αναλυτικά, στη σύµβαση αναγράφεται: «Η Σύµβουλος δηλώνει ότι έχει την απαραίτητη γνώση και εµπειρία στα θέµατα αυτά που της ανατίθενται από την ΣΗΜΕΝΣ, έχοντας έτσι την ικανότητα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΣΗΜΕΝΣ».

 

Η ετήσια αµοιβή της κυρίας Μαρκοπούλου για τις εργασίες της καθορίστηκε στις 30.000 καθαρά, ενώ πέραν της υποχρέωσής της να αποστέλλει το ενηµερωτικό δελτίο κάθε δέκα ηµέρες επιφορτιζόταν και µε το να κάνει «τους κατάλληλους χειρισµούς» ώστε να αντιµετωπιστούν τυχόν αρνητικά δηµοσιεύµατα για την εταιρεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr