ΚΙΝΑΛ: Συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για την ενδοοικογενειακή βία

ΚΙΝΑΛ: Συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για την ενδοοικογενειακή βία

Το Κίνημα Αλλαγής, ήταν από τα πρώτα κόμματα που ήδη από τα τέλη Μαρτίου παρατηρώντας την αυξητική τάση παγκοσμίως είχε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης - Ποιές είναι οι λύσεις που προτείνει

kinal
Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας απασχολεί όλο και περισσότερο τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς παρατηρείται διόγκωση του προβλήματος εν μέσω καραντίνας λόγω του κορωνοϊού. Στον παγκόσμιο χάρτη τα περιστατικά που σημειώνονται είναι πολλά και ανησυχητικά ιδιαιτέρως είναι όσα καταγράφονται στην Ευρώπη.

Στην Κίνα αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας ήταν τρεις φορές υψηλότερος από ότι συνήθως μετά από μερικές εβδομάδες αυστηρών μέτρων απομόνωσης. Στην Κύπρο, οι κλήσεις σε παρόμοια τηλεφωνική γραμμή αυξήθηκαν κατά 30% οταν άρχισε η επιβολή των μέτρων της καραντίνας. Στην Ιταλία οι κλήσεις προς τις γραμμές βοήθειας μειώθηκαν δραματικά, καθώς όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι γυναίκες φοβούνται ενώ δεν εχουν τη δυνατότητα να καλέσουν σε βοήθεια αφού συγκατοικούν 24 ώρες το 24ωρο με τον κακοποιητή τους. Αντ 'αυτού αυξήθηκαν απελπιστικά τα μηνύματα κειμένου (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς της γραμμές βοήθειας.

Στη Γαλλία κατά την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βια στο σπίτι κατά 32% ενώ στο Παρίσι κατά 36%. Ωστόσο εκεί τα μέτρα ήταν δραστικά, αποδέσμευσε συγχρόνως 1.1 εκατ ευρώ μόνο για τη στήριξη των παραπάνω καθώς και οργανισμών που υποστηρίζουν κακοποιημένες γυναίκες. Εισήγαγε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, λίγες μέρες πριν, για να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναφέρουν οτι είναι θύματα ενδοοικογενειακή βια στα φαρμακεία. Αυτή η πρωτοβουλία ακολουθεί μια παρόμοια δράση στην Ισπανία, όπου οι γυναίκες πάνε στο φαρμακείο και να ζητούν μια «Μάσκα 19» μια λέξη κωδικός, η οποία “στέλνει το μήνυμα”, δηλαδή ειδοποιεί τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια. Επίσης, αποφασιστικής σημασίας είναι η πληρωμή δωματίων σε ξενοδοχεία από το γαλλικό κράτος προκειμένου οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους να βρουν καταφύγιο -οι δομές δεν αρκούν- και να φύγουν από το σπίτι τους.

Στην Ελλάδα, όπως είπε μιλώντας στο protothema.gr η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το διάστημα αυτό. Ωστόσο τα περιστατικά βίας σύμφωνα με την αστυνομία τα τελευταία χρόνια καταγράφουν μια ανησυχητική αυξητική τάση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 4700 παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας ενώ το 2016 είχαμε 3.829. Το Κίνημα Αλλαγής, ήταν από τα πρώτα κόμματα που ήδη από τα τέλη Μαρτίου παρατηρώντας την αυξητική τάση παγκοσμίως είχε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης. Η Τρικούπη προτείνει συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις όπως:

Κλείσιμο
Καμπάνια ενημέρωσης για τις διαστάσεις αυτού τεράστιου προβλήματος. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις διαστάσεις αυτού του κοινωνικού προβλήματος και να ενημερωθούν για τον πενταψήφιο στον οποίο μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά που γνωρίζουν

Να παρέμβει, ώστε και με την συμβολή τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών να οργανωθούν τηλεοπτικές συζητήσεις για το πρόβλημα.

Πρωτοβουλία κατά την οποία θα υπάρχει “φράση – κωδικός”, την οποία θα χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο φαρμακείο που επισκέπτονται και θα ειδοποιεί τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια.

Δημιουργία άμεσα πλατφόρμας ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τις γυναίκες οι οποίες χρειάζονται βοήθεια μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook)

Αξιοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι που υλοποιούν οι Δήμοι, ώστε όταν εργαζόμενοι των Δήμων και εθελοντές επισκέπτονται κατοικίες, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα βίας ή κακοποίησης και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές άμεσα υποψίες ή περιστατικά.

Η βουλευτής του κόμματος και τομεάρχης Δικαιοσύνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, που ήταν και από τα πρώτα στελέχη του κόμματος που ανέδειξε το θέμα μιλώντας στο protothema.gr τονίζει ότι «η βία κατά των γυναικών αλλά και παιδιών μέσα στο σπίτι δεν είναι νέο φαινόμενο και πάντα έχρηζε αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Ωστόσο, τώρα σε συνθήκες εγκλεισμού στο σπίτι λόγω του κορονωιού παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε την άσκηση βίας κατά γυναικών ή ακόμα και να ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει δίπλα μας και να μένουμε απαθείς ή απλά να το σχολιάζουμε». Ενώ προσθέτει ότι «γι' αυτό και περίπου εδώ και δύο εβδομάδες τώρα, έχω θίξει κατ΄επανάληψη με δημόσιες παρεμβάσεις το πρόβλημα και έχω προτείνει μέτρα που πρέπει να προωθηθούν. Έχω συνομιλήσει με Βουλευτές, εκπροσώπους Αρχών και φορέων και ειδικά με την Γενικη Γραμματεα Ισοτητας, για να δούμε πως θα υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια». Η κ. Γιαννακοπούλου στο πλαίσιο της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει το Κίνημα Αλλαγής, ανήρτησε και ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνοντας τον κόσμο για τον πενταψήφιο αριθμό 15900 που υπάρχει για καταγγελίες.

Η κ. Δημαδάμα, από την πλευρά της επισημαίνει στο protothema.gr, ότι «τα ευχολόγια δεν αρκούν, η καλή πρόθεση δεν αρκεί οι καταστάσεις οι οποίες βιώνουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο αόρατος εχθρός μας ο κορονοιος μας αναγκάζει σε εγκλεισμό. Όμως για κάποιες γυναίκες και παιδιά υπάρχει ακόμη ένας εχθρός, άλλοτε ορατός και άλλοτε αόρατος η ενδοοικογεννειακη βια, η οποία μετατρέπει τη συνύπαρξη στο σπίτι σε τραγωδία.

Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή γνωρίζοντας ήδη το σοβαρό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και τις διαστάσεις του στη χώρα μας -και οχι μονο- έχει πρωτοστατήσει σε μέτρα και προτάσεις για να βοηθήσει τις γυναίκες να απελευθερωθούν από τα “βάναυσα δεσμά” τους.

Απαιτείται ασφαλής έξοδος από το σπίτι με ηλεκτρονική επικοινωνία απο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και διασφάλιση διαμονής σε ασφαλές καταφύγιο όπως π.χ. ξενοδοχεία -τα οποία είναι κλειστά- για τις γυναίκες και τα παιδιά τους (ανάλογες δράσεις γίνονται για τους αστέγους και τοξικοεξαρτημενους».

Σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας τα θύματα πρέπει να απευθύνονται στη γραμμή SOS καλώντας το 15900 ή όταν δεν είναι δυνατή η τ ηλεφωνική επικοινωνία η αποστολή μηνύματοςστο 15900@istota.gr. Την ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν όσοι γνωρίζουν θύματα βίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Γεννηματά: Να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα για τη σχολική χρονιά

Κορωνοϊός - Γεννηματά: Η Ευρώπη χρειάζεται ένα «σχέδιο Μάρσαλ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης