Προσωρινή σύνταξη σε 1,5 μήνα υπόσχεται ο Γ. Κουτρουμάνης

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης στο Υπουργικό Συμβούλιο , το πρόβλημα από τις καθυστερήσεις για την απονομή των συντάξεων....

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης στο Υπουργικό Συμβούλιο , το πρόβλημα από τις καθυστερήσεις για την απονομή των συντάξεων.
 
Όπως επεσήμανε ειδικότερα "είναι απαράδεκτο ένας άνθρωπος μετά από 30 ή και 40 χρόνια δουλειάς να περιμένει χωρίς εισόδημα πολλούς μήνες ή και χρόνια για να πάρει την πρώτη του σύνταξη.

Σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση ένας υποψήφιος συνταξιούχος περιμένει από 6 μέχρι 14 μήνες κατά κανόνα για να πάρει σύνταξη όταν είναι ασφαλισμένος σε ένα ταμείο και από 8 μήνες μέχρι και 2,5 χρόνια εφόσον είναι ασφαλισμένος σε 2 ή περισσότερα ταμεία.

Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στα επικουρικά ταμεία.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ένας εμποροϋπάλληλος που παραιτείται σήμερα και υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση εάν δεν αλλάξουμε τα πράγματα θα χρειαστεί 3,5 - 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταξιοδότησής του για κύρια και επικουρική σύνταξη από το ΙΚΑ και το ΤΕΑΙΤ αντίστοιχα.

Το Υπουργείο εργασίας προκειμένου να λύσει το πρόβλημα , αποφάσισε να χορηγείται υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη σε όλα τα ταμεία ίση έως και με το 90% της σε δύο - τρεις μήνες μετά την αίτηση του εργαζόμενου για συνταξιοδότηση. - Δεύτερη αρνητική συνέπεια των καθυστερήσεων είναι η οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται ο εργαζόμενος, όταν απευθύνεται σε ιδιωτικά γραφεία για να έχει ενημέρωση ή και για ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Το κόστος αυτών των «υπηρεσιών» για τον πολίτη είναι από 50 μέχρι 250 ευρώ για απλή ερώτηση και από μία έως δύο συντάξεις δηλαδή από 500 ευρώ μέχρι και 3.000 ευρώ για ανάθεση της υπόθεσης έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Τρίτη βασική συνέπεια είναι η ανάπτυξη μιας απίστευτης σε έκταση πελατειακής πρακτικής. Μετά από τα αιτήματα για εργασία στη δεύτερη θέση έρχονται τα αιτήματα για επίσπευση συντάξεων και άλλων παροχών των ταμείων. Ο πολίτης υποχρεώνεται να αναζητεί μέσον προκειμένου να πάρει αυτό που του οφείλει η πολιτεία.
Έτσι λοιπόν οι πολίτες μπορούν να κατανοήσουν την αδυναμία των ταμείων να δώσουν υψηλότερες συντάξεις, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και με το δίκιο τους την μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται για την καταβολή της σύνταξης.

Το Υπουργείο εργασίας προκειμένου να λύσει το πρόβλημα , αποφάσισε να χορηγείται υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη σε όλα τα ταμεία ίση έως και με το 90% της σε δύο - τρεις μήνες μετά την αίτηση του εργαζόμενου για συνταξιοδότηση εκτός αν ο ασφαλισμένος ζητήσει εξαίρεση από το μέτρο . Οριστική λύση στο πρόβλημα θα υπάρξει με την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των μητρώων των ταμείων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στο χώρο των ταμείων που όμως για να ολοκληρωθεί θα χρειασθεί 1,5 χρόνο περίπου.

Επίσης το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη δυνατότητα
ενημέρωσης των πολιτών μέσα από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης, που συστήνονται στα ταμεία και συνδέονται στη συνέχεια με τα ΚΕΠ.

Η τρίτη αλλαγή που γίνεται αφορά την «διαδρομή» της αίτησης του ενδιαφερόμενου η οποία εξετάζεται άμεσα από τις υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ίδιο.

Η τέταρτη αλλαγή αφορά τη σύσταση σώματος από πιστοποιημένους εισηγητές για την έκδοση των αποφάσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία λίστα σε όλα τα ταμεία που αποτελείται από έμπειρους υπαλλήλους που έχουν τη δυνατότητα μέσα σε λίγα λεπτά να διαπιστώσουν εάν υπάρχει δικαίωμα για σύνταξη καθώς και το ποσό κατά προσέγγιση.

Στόχος είναι να απονεμηθεί προσωρινή σύνταξη με ένα ποσό που πλησιάζει το πραγματικό ποσό ακόμα και στο 90% ή 95% και να γίνεται η εκκαθάριση με την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοσθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που έχουμε για το ΣΕΠΕ και μέσα στους επόμενους 3 μήνες περίπου από την ψήφισή του.

Με βάση το σχεδιασμό μας 3 μήνες αργότερα το ίδιο μέτρο μπορεί να εφαρμοσθεί και για τις επικουρικές συντάξεις.

Αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου θα είναι να απονέμεται σύνταξη σε 1-1,5 μήνα για τις περιπτώσεις που η ασφάλιση έχει γίνει σε ένα ταμείο και εντός 1,5-2,5 μηνών στην περίπτωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ταμεία (διαδοχική ασφάλιση).

Η διοίκηση του ΙΚΑ ήδη ετοιμάζεται να προσθέσει ένα νέο λογισμικό στη μηχανογράφηση του για τον υπολογισμό της προσωρινή σύνταξη οποία θα αρχίσει να καταβάλλεται από το Μάιο
Φόβους ότι το μέτρο είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθεί εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία εκτός ΙΚΑ καθώς - όπως τονίζουν -πολλοί εμπειροι συναδελφοί τους έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν ενώ οργάνωση και μηχανογράφηση βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr