Η συνταγή της ημέρας: Μαντί
11.11.2020
11:17
Δείτε πώς να το φτιάξετε σπίτι σας
Μαντί
2 ΩΡΕΣ | ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ
Το θεϊκό ποντιακό µαντί όποιος το έχει δοκιµάσει ξέρει καλά πως ο κόπος του αξίζει για να το απολαύσετε στο σπίτι.
Υλικά για 5-6 άτοµα
Για τη ζύµη
450 γρ. αλεύρι σκληρό
1 µεγάλο αυγό
½ κ.γ. αλάτι
185 ml νερό χλιαρό
Για τη γέµιση
1 κ.σ. βούτυρο
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 ΩΡΕΣ | ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ
Το θεϊκό ποντιακό µαντί όποιος το έχει δοκιµάσει ξέρει καλά πως ο κόπος του αξίζει για να το απολαύσετε στο σπίτι.
Υλικά για 5-6 άτοµα
Για τη ζύµη
450 γρ. αλεύρι σκληρό
1 µεγάλο αυγό
½ κ.γ. αλάτι
185 ml νερό χλιαρό
Για τη γέµιση
1 κ.σ. βούτυρο
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για τη σάλτσα ντοµάτας
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
200 γρ. κιµά αρνίσιο
300 γρ. κιµά µοσχαρίσιο
αλάτι
Για το σερβίρισµα
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. γιαούρτι πρόβειο
λίγο σουµάκ
Εκτέλεση
Ζύµη: βάζουµε το αλεύρι σε ένα µπολ, κάνουµε µια λακκούβα στη µέση, ρίχνουµε εκεί το αυγό και αρχίζουµε να ανακατεύουµε το µείγµα µε ένα πιρούνι να οµογενοποιηθεί.
Διαλύουµε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουµε σταδιακά στο µείγµα µέχρι να πάρουµε µια σφιχτή ζύµη που δεν θα κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί, προσθέτουµε επιπλέον νερό ή αλεύρι).
Αφήνουµε το ζυµάρι να ξεκουραστεί καλυµµένο µε µια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Γέµιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για 1΄ µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Προσθέτουµε τον κιµά, αλάτι και πιπέρι και τον καβουρδίζουµε µέχρι να ψηθεί και να εξατµιστούν τα υγρά του. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και τον αφήνουµε να κρυώσει.
Σάλτσα ντοµάτας: Σε µια µικρή κατσαρόλα σοτάρουµε σε ελαιόλαδο τη σκελίδα του σκόρδου µε τον πελτέ και τη ζάχαρη για 1΄. Προσθέτουµε 150 ml νερό και σιγοβράζουµε µέχρι να συµπυκνωθεί η σάλτσα ντοµάτας. Προσθέτουµε αλάτι και πιπέρι και τη διατηρούµε ζεστή εκτός φωτιάς.
Μαντί: χωρίζουµε τη ζύµη σε 4 κοµµάτια. Ανοίγουµε ένα-ένα τα ζυµάρια σε λεπτά φύλλα µε τη βοήθεια του πλάστη πάνω σε αλευρωµένο πάγκο. Με τη βοήθεια της ροδέλας κόβουµε τη ζύµη σε λωρίδες και κατόπιν σε τετράγωνα διαστάσεων 3x3 εκ.
Σε κάθε τετράγωνο ζύµης ρίχνουµε 1 κουτ. γλυκού γέµιση στο κέντρο. Κλείνουµε τα µαντί σε πουγκάκια σφραγίζοντας τη γέµιση. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε µια κατσαρόλα βράζουµε τον ζωµό µε 1½ λίτρο αλατισµένο νερό. Μόλις κοχλάσει ρίχνουµε τα µαντί και µαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα.
Σερβίρουµε τα µαντί µε σάλτσα ντοµάτας, τα δύο είδη γιαουρτιού ανακατεµένα και µε µπόλικο σουµάκ.
Συνταγή - Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για τη σάλτσα ντοµάτας
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
200 γρ. κιµά αρνίσιο
300 γρ. κιµά µοσχαρίσιο
αλάτι
Για το σερβίρισµα
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. γιαούρτι πρόβειο
λίγο σουµάκ
Εκτέλεση
Ζύµη: βάζουµε το αλεύρι σε ένα µπολ, κάνουµε µια λακκούβα στη µέση, ρίχνουµε εκεί το αυγό και αρχίζουµε να ανακατεύουµε το µείγµα µε ένα πιρούνι να οµογενοποιηθεί.
Διαλύουµε το αλάτι στο νερό και το προσθέτουµε σταδιακά στο µείγµα µέχρι να πάρουµε µια σφιχτή ζύµη που δεν θα κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί, προσθέτουµε επιπλέον νερό ή αλεύρι).
Αφήνουµε το ζυµάρι να ξεκουραστεί καλυµµένο µε µια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Γέµιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για 1΄ µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Προσθέτουµε τον κιµά, αλάτι και πιπέρι και τον καβουρδίζουµε µέχρι να ψηθεί και να εξατµιστούν τα υγρά του. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά και τον αφήνουµε να κρυώσει.
Σάλτσα ντοµάτας: Σε µια µικρή κατσαρόλα σοτάρουµε σε ελαιόλαδο τη σκελίδα του σκόρδου µε τον πελτέ και τη ζάχαρη για 1΄. Προσθέτουµε 150 ml νερό και σιγοβράζουµε µέχρι να συµπυκνωθεί η σάλτσα ντοµάτας. Προσθέτουµε αλάτι και πιπέρι και τη διατηρούµε ζεστή εκτός φωτιάς.
Μαντί: χωρίζουµε τη ζύµη σε 4 κοµµάτια. Ανοίγουµε ένα-ένα τα ζυµάρια σε λεπτά φύλλα µε τη βοήθεια του πλάστη πάνω σε αλευρωµένο πάγκο. Με τη βοήθεια της ροδέλας κόβουµε τη ζύµη σε λωρίδες και κατόπιν σε τετράγωνα διαστάσεων 3x3 εκ.
Σε κάθε τετράγωνο ζύµης ρίχνουµε 1 κουτ. γλυκού γέµιση στο κέντρο. Κλείνουµε τα µαντί σε πουγκάκια σφραγίζοντας τη γέµιση. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Σε µια κατσαρόλα βράζουµε τον ζωµό µε 1½ λίτρο αλατισµένο νερό. Μόλις κοχλάσει ρίχνουµε τα µαντί και µαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε µια πιατέλα.
Σερβίρουµε τα µαντί µε σάλτσα ντοµάτας, τα δύο είδη γιαουρτιού ανακατεµένα και µε µπόλικο σουµάκ.
Συνταγή - Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr