Συνταγή: Σπετζοφάι με γίγαντες και πιπεριές Φλωρίνης
02.02.2021
09:17
Ένα φανταστικό πιάτο
2 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ + ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά για 4-6 άτομα
Εκτέλεση
Υλικά για 4-6 άτομα
- 250 γρ. φασόλια γίγαντες, κατά προτίµηση Πρεσπών
- ½ φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κιλό λουκάνικα χωριάτικα, σε χοντρά κοµµάτια
- 1 σφηνάκι τσίπουρο
- 2 κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
- 1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης, σε χοντρές ροδέλες
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοµατάκια, ψιλοκοµµένα, µε τον χυµό τους
- λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 3 κ.σ. φρυγανιά, τριµµένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
Μουσκεύουµε αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα µεγάλο µπολ µε κρύο νερό. Την επόµενη µέρα τούς στραγγίζουµε, τους ξεπλένουµε καλά και τους βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουµε τόσο κρύο νερό ώστε να καλυφθούν κατά 4-5 δάχτυλα και αφήνουµε το νερό να πάρει µια βράση σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουµε µε µια τρυπητή κουτάλα για όσο χρειαστεί. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και µισοσκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι.
Βράζουµε για περίπου 1 ώρα, µέχρι οι γίγαντες να µαλακώσουν λίγο. Τους στραγγίζουµε κρατώντας 1 φλιτζάνι από τον ζωµό τους.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αδειάζουµε τους γίγαντες σε ένα µέτριο πυρίµαχο ταψί.
Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το µισό ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα λουκάνικα για 8-10΄ µέχρι να ροδίσουν. Σβήνουµε µε το τσίπουρο και, µόλις εξατµιστεί, προσθέτουµε τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σοτάρουµε για 2΄-3΄ και ρίχνουµε τα ντοµατάκια, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα περιχύνουµε τους γίγαντες, προσθέτουµε το νερό που έβρασαν και περιχύνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουµε καλά µε µια σπάτουλα και πασπαλίζουµε το φαγητό µε τη φρυγανιά.
Ψήνουµε στον φούρνο για 30΄-35΄ µέχρι να µαλακώσουν οι γίγαντες και να µελώσει η σάλτσα τους. Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Studio M (Λάμπρος Μέντζος / Μαρία Σταματίου)
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Ειδήσεις σήμερα:
Δημήτρης Σταρόβας για Κώστα Σπυρόπουλο: «Πώς με τόση ευκολία παίρνουμε το μέρος της μίας πλευράς»
Μόσιαλος: Πιο πολύ μας ανησυχεί η βρετανική παρά η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη κορωνοϊού
Ιταλία: Απόγονος του ποιητή Δάντη προσπαθεί να ανατρέψει την καταδίκη του για διαφθορά 7 αιώνες μετά
Βράζουµε για περίπου 1 ώρα, µέχρι οι γίγαντες να µαλακώσουν λίγο. Τους στραγγίζουµε κρατώντας 1 φλιτζάνι από τον ζωµό τους.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αδειάζουµε τους γίγαντες σε ένα µέτριο πυρίµαχο ταψί.
Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το µισό ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα λουκάνικα για 8-10΄ µέχρι να ροδίσουν. Σβήνουµε µε το τσίπουρο και, µόλις εξατµιστεί, προσθέτουµε τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σοτάρουµε για 2΄-3΄ και ρίχνουµε τα ντοµατάκια, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα περιχύνουµε τους γίγαντες, προσθέτουµε το νερό που έβρασαν και περιχύνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουµε καλά µε µια σπάτουλα και πασπαλίζουµε το φαγητό µε τη φρυγανιά.
Ψήνουµε στον φούρνο για 30΄-35΄ µέχρι να µαλακώσουν οι γίγαντες και να µελώσει η σάλτσα τους. Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Studio M (Λάμπρος Μέντζος / Μαρία Σταματίου)
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Ειδήσεις σήμερα:
Δημήτρης Σταρόβας για Κώστα Σπυρόπουλο: «Πώς με τόση ευκολία παίρνουμε το μέρος της μίας πλευράς»
Μόσιαλος: Πιο πολύ μας ανησυχεί η βρετανική παρά η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη κορωνοϊού
Ιταλία: Απόγονος του ποιητή Δάντη προσπαθεί να ανατρέψει την καταδίκη του για διαφθορά 7 αιώνες μετά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr