Ακούγοντας τη λέξη «καπαµά» µπορεί να σκεφτόµαστε ένα ωραιότατο κοκκινιστό κρέας, όµως εδώ ετοιμάζουμε το λάχανο με αυτόν τον τρόπο. Ετσι µπορεί να το φάει ακόµα και όποιος δεν τρώει το λάχανο!
Υλικά για 4 άτομα
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
Κλείσιμο
2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
3 κόκκους µπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα
1 φύλλο δάφνης
400 γρ. λάχανο, σε κομμάτια
2 κ.σ. ξίδι κόκκινο καλής ποιότητας
1 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
150 ml χυµό ντοµάτας
150 ml ζωµό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο µαζί µε τα µπαχαρικά και τη δάφνη για 1΄-2΄ µέχρι να µαλακώσουν.
Προσθέτουµε το λάχανο, ανακατεύουµε δύο-τρεις φορές µε µια σπάτουλα και σβήνουµε µε το ξίδι. Μόλις εξατµιστεί προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά του καπαµά και αλατοπιπερώνουµε. Ανακατεύουµε προσεκτικά όλα τα υλικά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε µέχρι να µαλακώσει καλά το λάχανο και να συµπυκνωθεί η σάλτσα.
Σερβίρουµε τον καπαµά σκέτο ή µε τυρί, π.χ. ανθότυρο που του ταιριάζει πολύ.
TIP:Μπορούµε να προσθέσουµε στον καπαµά και µερικές πατάτες κοµµένες κυδωνάτες την ίδια στιγµή που θα ρίξουµε το λάχανο.