Η συνταγή της ημέρας: Λαδένια Κιμώλου
13.04.2021
06:27
Πρωτότυπη πίτα που μοιάζει με την πίτσα, η λαδένια φτιάχνεται στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας - Τη χαρακτηριστική της γεύση την παίρνει από το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και τη φρέσκια, ώριμη, ντομάτα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄ + 1 ΩΡΑ ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά για 4-5 άτομα
• 500γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (ή 10γρ. νωπή μαγιά)
• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
• 2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, ψιλοκομμένα
• 3 ντομάτες ώριμες, μέτριες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε ½ κουταλιά γλυκού αλάτι, 4 κουταλιές σούπας λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και τοποθετείτε στη μέση τη ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη με τις παλάμες, έτσι ώστε να απλωθεί και να γεμίσει το ταψί.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, τρεις-τέσσερις κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι και στρώνετε το μίγμα πάνω στη ζύμη.
Υλικά για 4-5 άτομα
• 500γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη (ή 10γρ. νωπή μαγιά)
• 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
• 2 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, ψιλοκομμένα
• 3 ντομάτες ώριμες, μέτριες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε ½ κουταλιά γλυκού αλάτι, 4 κουταλιές σούπας λάδι και λίγο αλεύρι. Ζυμώνετε προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Σκεπάζετε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και τοποθετείτε στη μέση τη ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη με τις παλάμες, έτσι ώστε να απλωθεί και να γεμίσει το ταψί.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ντομάτες με τα κρεμμύδια, τρεις-τέσσερις κουταλιές σούπας λάδι, αλάτι, πιπέρι και στρώνετε το μίγμα πάνω στη ζύμη.
Περιχύνετε τη λαδένια με το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για περίπου 1 ώρα.
Συνταγή: Γεωργία Κοφινά
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
Ειδήσεις σήμερα
Εμβολιασμοί: Από 21 Απριλίου τα ραντεβού για τους 55-59 ετών και από 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών
Τροχαίο στη Γαύδο: «Η Κορίνα έμεινε αβοήθητη για 7 ώρες»
Κύπρος: Στο εδώλιο για βιασμό ο πρώην μητροπολίτης Κιτίου
Συνταγή: Γεωργία Κοφινά
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
Ειδήσεις σήμερα
Εμβολιασμοί: Από 21 Απριλίου τα ραντεβού για τους 55-59 ετών και από 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών
Τροχαίο στη Γαύδο: «Η Κορίνα έμεινε αβοήθητη για 7 ώρες»
Κύπρος: Στο εδώλιο για βιασμό ο πρώην μητροπολίτης Κιτίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr