Συνταγή: Γκασπάτσο πεπονιού με ανθότυρο και προσούτο
Ποιος είπε ότι με το αγαπημένο καλοκαιρινό πεπόνι δεν μπορούμε να κάνουμε και αλμυρές συνταγές;
Από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο, chef de cuisine στην εταιρία Jacques Lafargues Traiteur στη Λιόν
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄ • ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά (για 4 άτομα)
1 πεπόνι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
6 φύλλα βασιλικού
1 μεγάλη ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
3 κ.σ. μηλόξιδο
Κλείσιμο
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
4 φέτες προσούτο
200 γρ. ανθότυρο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε όλα μας τα λαχανικά και τα φρούτα σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε το πεπόνι, τα φύλλα βασιλικού, την ντομάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι στο μίξερ και χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Προσθέτουμε το μηλόξιδο, το ελαιόλαδο, το πιπέρι καγιέν, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε το μείγμα μας σε ένα τάπερ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Με αυτό τον τρόπο η σούπαςμας θα πάρει περισσότερη γεύση, αφού τα υλικά θα βγάλουν όλα τους τα αρώματα.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε το προσούτο για 1΄-2΄ από την κάθε πλευρά, μέχρι να γίνει τραγανό.
Μοιράζουμε το γκασπάτσο σε μπολάκια και γαρνίρουμε με το προσούτο και θρυμματισμένο ανθότυρο. Προσθέτουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.