Eπαγγελματίας εναντίον ερασιτέχνη: Έφαγαν κι έγραψαν για το Θάμα

Αν το ΘάΜα ήταν στην πλατεία Κολωνακίου, ο κόσμος θα έκανε ουρά, γιατί εκτός των άλλων έχει και πολύ καλές τιμές και σπάνιο φαγητό.

ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η γειτονιά του Χολαργού δεν φημίζεται για τα εστιατόριά της και, αν έπιανες τη Μεσογείων από χαμηλά, έφτανες Αγία Παρασκευή για να βρεις εστιατόριο να φας. Αυτό μέχρι πέρυσι όπου άνοιξε το ΘάΜα στο Χολαργό, ένα οικογενειακό εστιατόριο που έχει βασίσει την κουζίνα και τις πρώτες ύλες του στη Μεσσηνία και σερβίρει νόστιμο και τίμιο φαγητό. 

Η κυρία Μαντώ, με τη συνδρομή του συζύγου της Θανάση, μαγειρεύει καθημερινά πράματα και... θάματα με μεγάλο κέφι και μαμαδίστικη φροντίδα. 

Μεσογείων 242, Χολαργός, τηλ.: 211 0139951.
www.thama.info

Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ: Ηλίας Μαμαλάκης

Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ 

Δεν είναι η πρώτη φορά που πάω στο ΘάΜα, γιατί το μαγαζί δεν είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι οικογενειακό. Ανήκει, λοιπόν, σε οικογένεια και όλοι δουλεύουν σε αυτό. Αισθάνεσαι τη θαλπωρή από την αρχή. Η σχετικά λιτή διακόσμηση σε ησυχάζει. Εδώ θα έρθει κανείς όχι απλώς να φάει, αλλά να φάει καλά. Το φαγητό είναι καθαρό, σπιτικό. Το φτιάχνει η μαμά της οικογένειας όπως θα το έφτιαχνε για τους φίλους της.

Τα ύλικά καλοδιαλεγμένα. Από τα καλύτερα ελαιόλαδα που έχω δοκιμάσει στη ζωή μου, ξεκάθαρες γεύσεις χωρίς σκοτεινές γωνιές. Η φάβα είναι φάβα και το σύγκλινο είναι σύγκλινο. Θα ξεκινήσει κανείς το φαγητό του βουτώντας το ψωμάκι του σε καλό λάδι, με λίγες ελίτσες παρέα, και σε λίγο καταφθάνουν τα πιάτα.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τα Προϊόντα κυρίως από τη Μεσσηνία, το λάδι, τα ζυμαρικά, τα τυριά, όλα μικρών παραγωγών, μαγειρεύονται με σπιτικές συνταγές στην κουζίνα του εστιατορίου. Θα έρθουν στο τραπέζι σας χλωρά λούπινα ελαφρώς αλατισμένα. Γεύση ξεχασμένη αλλά εξαιρετική. Τα συνοδεύετε με ένα παγωμένο σφηνάκι τσίπουρο.

Για να ξεκινήσετε ελαφρά προτιμήστε μια μπαμπανάτσα με ξεφλουδισμένη ντομάτα, φέτα από τη Μεσσηνία, ρίγανη από τον Ταΰγετο και λάδι Καλαματιανό. Η μπαμπανάτσα είναι η ελληνική μπρουσκέτα αλλά με φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Μέχρι να φάμε την τελευταία μπουκιά ήρθε και μια ομελέτα με φρέσκες αγκινάρες, τραγανές και νόστιμες. Τόσο τηγανισμένες που να είναι ψημένες- άψητες. Δοκιμάσαμε και την περίφημη οματιά, λουκάνικο γεμιστό με ρύζι, εντόσθια και αρωματικά, για γενναίους ουρανίσκους.

Η ψητή μελιτζάνα με ελαιόλαδο, φέτα και λίγη ντομάτα ήρθε στο τραπέζι σωστά ψημένη και ανακατέψαμε μόνοι μας τα υλικά. Κατάλληλη για τους χορτοφάγους και όχι μόνο. Η φάβα από καλαματιανές ροβίτσες, που πιθανότατα δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα στη ζωή σας, ήταν καταπράσινη και νοστιμότατη. Τα γιαπράκια τούτη την εποχή ήταν με αμπελόφυλλο και ξινούτσικο αβγολέμονο.

Όπως καταλαβαίνετε είχαμε πέσει σε ένα ατελείωτο τσιμπολόγημα. ύπήρχαν πιάτα που ακόμα δεν είχαμε δοκιμάσει και, αν έχετε ακόμα διάθεση, και ψητά στη σχάρα υπάρχουν και ένα εξαιρετικό συκωτάκι κρασάτο με νόστιμη πυκνή σάλτσα για να βουτήξετε το ψωμάκι σας. Το αποκορύφωμα της επίσκεψής μας στο ΘάΜα ήταν η πιο νόστιμη γουρουνοπούλα που έχω φάει τα τελευταία χρόνια. Σωστά ψημένη, με τραγανή πετσούλα να πλημμυρίζει το στόμα. Αν το ήξερα από την αρχή, θα την είχα ζητήσει πριν όλα τα άλλα φαγητά.

Δεν έχει κάθε μέρα γουρουνοπούλα, γι’ αυτό πάρτε πρώτα τηλέφωνο αν είναι αυτό που ζητάτε. Αν μετά από όλα αυτά έχετε χώρο στο στομάχι σας, ζητήστε να σας πουν τα γλυκά. Εγώ, δυστυχώς, δεν το άντεξα, και με το δίκιο μου. Εκτός από το τσίπουρο, και το χύμα κρασί τους είναι εξαιρετικό.

ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ 

Πολύ φιλικό, ταχύτατο και με ρυθμό. Η ευγενέστατη δεσποινίς ξέρει καλά τα φαγητά να σας τα εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια, μια και είναι μέλος της οικογένειας και τα έχει δοκιμάσει όλα. Όλα τα πιάτα φτάνουν στο τραπέζι ζεστά, χωρίς καθυστέρηση και με σωστές αποστάσεις το ένα από το άλλο.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ 


Αν το ΘάΜα ήταν στην πλατεία Κολωνακίου, ο κόσμος θα έκανε ουρά, γιατί εκτός των άλλων έχει και πολύ καλές τιμές και σπάνιο φαγητό.

Είναι περίεργο πώς δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό στους κύκλους των γαστρονόμων για να πάρει τις διακρίσεις που του αρμόζουν. Σίγουρα ο Χολαργός δεν είναι γαστρονομικά η πιο δημοφιλής περιοχή της Ελλάδας. Είναι όμως νοικοκυρεμένη περιοχή και οι εργαζόμενοι το τιμούν τα μεσημέρια αδιαλείπτως.

ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΣ; 

Τι με ρωτάτε; Έχω πάει πολλές φορές παρόλο που είναι μακριά από το σπίτι μου. Ομολογώ ότι η τελευταία φορά ήταν η καλύτερη.

Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧNΗΣ: Δήμητρα Φ.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ 

Βρίσκεται επί της οδού Μεσογείων, λίγα μέτρα από το σταθμό του μετρό στο Χολαργό. Πολύ βολικό αυτό, ωστόσο, την πρώτη εντύπωση την πήρα από τη μύτη όταν άνοιξα την πόρτα και μπήκα στο ΘάΜα. Το μαγαζί μύριζε μεσημέρι Κυριακής στο σπίτι της μαμάς ή της θείας, με το φούρνο έτοιμο να ξεφουρνίσει γουρουνάκι ψητό με πατάτες και τις μυρωδιές του να σε στέλνουν πεινασμένο στο στρωμένο τραπέζι. Και καθίσαμε.

Η σάλα του απλή και φωτεινή, με μια ήρεμη ζεστασιά, είναι βαμμένη σε τόνους του λευκού και του πράσινου της ελιάς. Οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες των Φιλιατρών Μεσσηνίας έχουν γίνει γιγαντοαφίσες και ντύνουν τους τοίχους. Καμία διάθεση εντυπωσιασμού στη διακόσμηση.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Στον κατάλογο βρίσκεις πιάτα που πιθανά να μην έχεις ξαναδοκιμάσει σε εστιατόριο της Αθήνας ή να μην τα ξέρεις καν. Και πράγματι, η κουζίνα που μαγειρεύουν εδώ είναι μεσσηνιακή και σπιτική. Τα λούπινα, ένα είδος οσπρίου, θα συνοδεύσουν το τσίπουρο της αρχής, όπως και τα χορταράκια της θάλασσας που πραγματικά τα μαζεύουν από τη θάλασσα με κόπο, και με κόπο τα καθαρίζουν και τα κάνουν ένα είδος τουρσιού.

Η φάβα από ροβίτσα, ένα μικροσκοπικό πράσινο φασόλι που καλλιεργείται κατά αποκλειστικότητα στη Μεσσηνία, έχει υπέροχη και παράξενη γεύση. Εδώ θα στη σερβίρουν μαζί με καπνιστό μεσσηνιακό λουκάνικο. Σαν μπαμπανάτσα ξέρω ένα είδος πίτας.

Εδώ η μπαμπανάτσα είναι μια ξεγυρισμένη φέτα ζυμωτού, προζυμένιου και πεντανόστιμου ψωμιού με ψιλοκομμένη ντομάτα από πάνω, αρωματισμένη με ρίγανη ξερή και φρέσκια, φέτα και ελιές Καλαμάτας, περιχυμένη με εξαιρετικό αγουρέλαιο.

Ο καγιανάς με φρέσκια αγκινάρα, μυρωδικά και φέτα είναι μια ομελέτα που, αν τη φας μία φορά, δεν την ξεχνάς ποτέ. Οι οματιές είναι ένα είδος αλλαντικού σαν λουκάνικο.

Τα γιαπράκια Μεσσηνίας είναι πολύ νόστιμα ντολμαδάκια από λάπαθα με γέμιση από ρύζι, κομματάκια χοιρινού και μπόλικο άνηθο. Εξαιρετικός ο κόκορας με χυλοπιτάκι Φιλιατρών αλλά και το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος μαγειρεμένο με σάλτσα γλυκού κρασιού. Σερβίρεται με ωραιότατο πουρέ πατάτας.

Όσο για την γουρουνοπούλα, εδώ μπορεί να μην τη βρίσκεις πάντα, άμα τη βρεις όμως, θα είναι ίσως το ωραιότερο χοιρινό που έχεις φάει ποτέ. Εγώ δεν έχω δοκιμάσει νοστιμότερο. Τραγανή κρούστα που από κάτω σου επιφυλάσσει ένα υπέροχα ζουμερό και νόστιμο κρέας. Στο τέλος θα σε γλυκάνουν με κρέμα λεμόνι αλλά και τάρτα λεμονιού αν την προτιμάς. Τσαπέλα, δηλαδή γλυκό του κουταλιού σύκο, αλλά και ελιά. Και τάρτα σοκολάτας επίσης.

ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ 

Ευγενικό, άμεσο, ανθρώπινο, σαν να σε περιποιούνται σε ένα φιλικό σπίτι.

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ 

Το ΘάΜα είναι οικογενειακή υπόθεση από την κουζίνα ως τη σάλα. Εύκολα το κάνεις στέκι σου, ιδιαίτερα αν μένεις κοντά. Επιστρέφεις ξανά και ξανά για τη σπιτική και υπέροχη μεσσηνιακή κουζίνα που μαγειρεύουν και για την αυθεντικότητα των γεύσεων που βασίζεται στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν.

ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΣ; 

Ναι, γιατί το αυθεντικό δεν το βρίσκεις εύκολα. Κι αν το βρεις, δύσκολα το αφήνεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr