Κροκέτες μπακαλιάρου

Μια άλλη εκδοχή του κλασσικού μπακαλιάρου. Αφού τον ξαρμυρίσουμε τον ψιλοκόβουμε, τον αφρατεύουμε με μπεσαμέλ και  τον πλάθουμε μακρόστενες κροκέτες τις οποίες στη συνέχεια πανάρουμε  και τηγανίζουμε. Θα τον συνοδεύσουμε με μια πατατοσκορδαλιά ή αλλιώς αλιάδα. Βράστε και λίγα παντζάρια να ολοκληρωθεί το τραπέζι σας.


Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά πατάτας

1 ώρα n ΕΥΚΟΛΟ



Υλικά για 4-5 άτομα:


Για τις κροκέτες:

500γρ. μπακαλιάρο παστό   

1 φλιτζάνι μπεσαμέλ σφιχτή

2 κρόκους αβγών

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη



Για το πανάρισμα:

1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό

λίγο αλεύρι

λίγη φρυγανιά τριμμένη




Για τη σκορδαλιά:

300γρ. πατάτες βρασμένες, ξεφλουδισμένες

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

2 κουτ. σούπας ξίδι

χυμό από ½ λεμόνι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι



Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ  ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αποβραδίς βάζετε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό να ξαρμυρίσει. Ενδιάμεσα θα του αλλάξετε νερό 2-3 φορές ακόμη. Τον στραγγίζετε και τον ψιλοκόβετε.

Βάζετε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ. Χτυπάτε καλά τους κρόκους των αβγών και τους ρίχνετε στο ψάρι. Προσθέτετε την μπεσαμέλ και το μαϊντανό και ανακατεύετε όλα τα υλικά πολύ καλά. Αν το μίγμα είναι πολύ ρευστό, προσθέτετε τη φρυγανιά και ανακατεύετε.

Αφήνετε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και μετά πλάθετε  με αυτό κροκέτες σε σχήμα κυλινδρικό.

Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα άλλο το χτυπημένο αβγό και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά. Αλευρώνετε τις κροκέτες, μετά τις περνάτε από το χτυπημένο αβγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι μέχρι να κάψει και τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Τις γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη και τις βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

Για τον πουρέ πατάτας: σε ένα μπολ βάζετε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνετε σε ξύλινο γουδί. Προσθέτετε το αλάτι και το σκόρδο και τα δουλεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε εναλλάξ το λάδι με το ξίδι και το λεμόνι ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.

Σερβίρετε τις κροκέτες μπακαλιάρου ζεστές, συνοδεύοντας με λίγη σκορδαλιά πατάτας.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr