Μια ζεστή σαλάτα με σπανάκι και ρεβίθια
19.04.2013
12:15
Μια χορταστική σαλάτα είναι η πρότασή μας για σήμερα, νόστιμη και πολύ ωφέλιμη. Συνοδεύστε τη με φρέσκο χωριάτικο ψωμί και θα γίνει ένα πλήρες γεύμα.
Σαλάτα με ρεβίθια και μαγειρεμένο σπανάκι
από τον Ηλία ΜαμαλάκηΥλικά για 5-6 άτομα:
300γρ. ρεβίθια
800γρ. σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο καλά
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
• Μουλιάζετε τα ρεβίθια αποβραδίς σε άφθονο κρύο νερό. Την άλλη μέρα τα σουρώνετε, τα τρίβετε μέσα σε πάνινη πετσέτα για να βγουν όσα περισσότερα φλούδια γίνεται και τα ξεπλένετε με άφθονο νερό. Βράζετε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας μόνο αλάτι στο νερό, σε μέτρια φωτιά για 40-50 λεπτά περίπου, ίσα ίσα για να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
• Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το ξερό μέχρι να γυαλίσουν και να μυρίσουν ωραία. Ρίχνετε μέσα το πλυμένο και καθαρισμένο σπανάκι πιέζοντάς το με το χέρι σας μέχρι να χωρέσει όλο στην κατσαρόλα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να μαραθεί για 10 λεπτά.
• Ανοίγετε την κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά το σπανάκι που πλέον θα έχει βγάλει τα υγρά του, διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε μέσα τα ρεβίθια, ανακατεύετε, αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε το φαγητό για 25 λεπτά περίπου.
• Την τελευταία στιγμή προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το χυμό ενός λεμονιού. Σερβίρετε τη σαλάτα ζεστή.
1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
• Μουλιάζετε τα ρεβίθια αποβραδίς σε άφθονο κρύο νερό. Την άλλη μέρα τα σουρώνετε, τα τρίβετε μέσα σε πάνινη πετσέτα για να βγουν όσα περισσότερα φλούδια γίνεται και τα ξεπλένετε με άφθονο νερό. Βράζετε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας μόνο αλάτι στο νερό, σε μέτρια φωτιά για 40-50 λεπτά περίπου, ίσα ίσα για να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
• Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το ξερό μέχρι να γυαλίσουν και να μυρίσουν ωραία. Ρίχνετε μέσα το πλυμένο και καθαρισμένο σπανάκι πιέζοντάς το με το χέρι σας μέχρι να χωρέσει όλο στην κατσαρόλα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να μαραθεί για 10 λεπτά.
• Ανοίγετε την κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά το σπανάκι που πλέον θα έχει βγάλει τα υγρά του, διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε μέσα τα ρεβίθια, ανακατεύετε, αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε το φαγητό για 25 λεπτά περίπου.
• Την τελευταία στιγμή προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το χυμό ενός λεμονιού. Σερβίρετε τη σαλάτα ζεστή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr