Μια νηστίσιμη πανακότα

Συνήθως η πανακότα πήζει με ζελατίνη που έχει όμως ζωική προέλευση, όπως και το γάλα. Η συγκεκριμένη είναι από γάλα καρύδας και αντί για ζελατίνη χρησιμοποιήσαμε κορν φλάουρ για να την πήξουμε.


Πανακότα αρωματισμένη με λεμόνι και σάλτσα πορτοκαλιού
Υλικά για 6-8 άτομα:
800ml  γάλα καρύδας αραιωμένη με 200ml νερό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 σφηνάκι limoncello
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
5 κουτ. σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας κορνφλάουρ, γεμάτες

Για τη sauce:
φλούδες από 2 πορτοκάλια μεγάλα
χυμό από 2 πορτοκάλια
χυμό από 1 λεμόνι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 αστεροειδή γλυκάνισο



Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb

•    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι αδειάζετε ένα φλιτζάνι από το αραιωμένο γάλα καρύδας, ρίχνετε μέσα το κορνφλάουρ και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί.

•    Αδειάζετε το υπόλοιπο σε μια άλλη κατσαρόλα και το ζεσταίνετε λίγο. Ρίχνετε μέσα το ξύσμα λεμονιού και το limoncello. Ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη και τα ρίχνετε κι αυτά στο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια.

•    Μόλις το γάλα αρχίζει να αχνίζει, ρίχνετε μέσα το μίγμα του κορνφλάουρ. Ανακατεύετε απαλά και συνεχώς το μίγμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το αποσύρετε από τη φωτιά μόλις αρχίσει να γίνεται διάφανο, το ανακατεύετε για 2 λεπτά ακόμη και το αδειάζετε στη φόρμα που έχετε επιλέξει. Αφού κρυώσει το τοποθετείτε στο ψυγείο και το αφήνετε να παγώσει καλά για μερικές ώρες και να πήξει.

•    Στο μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα: σε μια κατσαρόλα αδειάζετε το χυμό των πορτοκαλιών, το χυμό λεμονιού, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.

•    Παίρνετε τις φλούδες από τα δύο πορτοκάλια και με ένα μαχαιράκι και πολλή υπομονή αφαιρείτε όσο περισσότερο μπορείτε από την άσπρη ψίχα στο εσωτερικό τους. Κόβετε τη φλούδα σε λεπτά σπιρτόξυλα, τα ρίχνετε στο μίγμα της κατσαρόλας, δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να πάρει βράση το μίγμα και βράζετε για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρετε ένα απαλό σιροπάκι. Το αφήνετε να κρυώσει.

•    Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος ξεφορμάρετε την κρέμα: βυθίζετε τη φόρμα σε λίγο ζεστό νερό και την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Περιχύνετε την πανακότα με την πορτοκαλένια σάλτσα και σερβίρετε.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr