Ένα σοκολατένιο κέικ για την Ελένη…

…και για  την Κωνσταντίνα και τον Κώστα  επίσης. Κανένα δεν θα αφήσουμε παραπονεμένο. Θα το φτιάξουμε σε ταψί και θα το σκεπάσουμε με σοκολατένιο γλάσο  και τους κεράσουμε όλους.


Αφράτο κέικ κακάο με πλούσιο  σοκολατένιο γλάσο

από την Ιωάννα Σταμούλου


Υλικά για 20 κομμάτια:

200γρ. βούτυρο

200γρ. ζάχαρη  λευκή

200γρ. ζάχαρη καστανή

250γρ. αλεύρι  φαρίνα

5 κουτ. σούπας  κακάο σκόνη

1 πρέζα μπέικιν  πάουντερ

2 αβγά

125γρ. γιαούρτι




Για το γλάσο:

175γρ. βούτυρο

3 κουτ. σούπας  κακάο + επιπλέον για πασπάλισμα

2 κουτ. σούπας γιαούρτι

100γρ. σοκολάτα  γάλακτος

200γρ. ζάχαρη  άχνη






Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ετοιμάζετε το κέικ: Βάζετε το βούτυρο, την λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με 250ml νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε ελαφρά τα υλικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατόπιν, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά και το γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρετε έναν απαλό χυλό.

Αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί διαστάσεων 20x30εκ. που έχετε στρώσει με λαδόκολλα (αφήνετε τη λαδόκολλα να προεξέχει σε όλες τις πλευρές του ταψιού για να βγάλετε το κέικ πιο εύκολα) και ψήνετε για 25-30 λεπτά. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε το κέικ να κρυώσει. Μετά το σηκώνετε με τη λαδόκολλα και το ακουμπάτε στον πάγκο σας.

Ετοιμάζετε γλάσο: Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και το λιιώνετε μαζί με δύο κουταλιές της σούπας κακάο. Προσθέτετε το γιαούρτι και τέλος τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει εντελώς και τότε ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο ομοιογενές μίγμα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Μην ανησυχήσετε αν το βούτυρο ξεχωρίσει από τα άλλα υλικά. Θα επανέλθει όταν το χτυπήσετε με μίξερ. Μόλις κρυώσει καλά, χτυπάτε το γλάσο με μίξερ χειρός μέχρι να ανοίξει το χρώμα του και να αφρατέψει.

Με ένα μαχαίρι σπάτουλα απλώνετε το γλάσο πάνω από το κέικ, πασπαλίζοντας λίγο κακάο από πάνω με σουρωτήρι.



ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Μπορείτε να το κόψετε όταν κρυώσει σε μικρά τετράγωνα κομμάτια σαν παστάκι και να τα τοποθετήσετε σε τρουφόχαρτα με τα οποία θα τα σερβίρετε κιόλας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr