Καρπάτσιο από λαβράκι με σάλτσα σταφυλιού

Ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο που συνδυάζει με τέλειο τρόπο το ψάρι με την υπόξινη γεύση του σταφυλιού. Συνοδεύεται από μια ζεστή σαλάτα από αντράκλα, ραπανάκι και αγγούρι.

Από τη Γεωργία Κοφινά

Υλικά για 6 άτομα:

3 λαβράκια, 350-400γρ. το καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

200γρ. σταφίδα κομμένη στα δύο κατά μήκος

λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

400γρ. αντράκλα (γλιστρίδα) φρέσκια, καθαρισμένη και πλυμένη

160γρ. (περίπου 1 φλιτζάνι) ραπανάκια μετρίου μεγέθους, κομμένα στα δύο

5 αγγουράκια μικρά


 

Για τη σάλτσα:

200γρ. σταφύλι (σουλτανίνα)

½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

3 κουτ. σούπας χυμό λάιμ ή λεμονιού

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb

 


   
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
   
Κόβετε τα φιλέτα ψαριού σε πολύ λεπτές φέτες, κατά μήκος και διαγωνίως. Τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Τις ψήνετε για 5-6 λεπτά περίπου και τις βγάζετε από το φούρνο.
   
Σοτάρετε τα σταφύλια με ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε την αντράκλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
   
Κόβετε τα αγγουράκια κατά μήκος και αφαιρείτε τα σποράκια από το εσωτερικό τους. Τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα προσθέτετε μαζί με τα ραπανάκια στο τηγάνι.
   
Σερβίρετε το ψάρι χλιαρό και το συνοδεύετε με το ζεστό μίγμα από σταφύλια, αντράκλα και ραπανάκι.
   
Για τη σάλτσα: Πολτοποιείτε τα σταφύλια σε ένα μπλέντερ, τα περνάτε από ένα λεπτό σουρωτήρι ή σήτα και κρατάτε το χυμό τους. Ξαναρίχνετε το χυμό στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και τα χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια πηχτή σάλτσα.
   
Περιχύνετε το καρπάτσιο με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως.

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr