Pancakes με καραμελωμένες μπανάνες
06.11.2013
07:19
Τα pancakes είναι κι αυτά ένα είδος τηγανίτας.
Μόνο που είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, κάτι μεταξύ κρέπας και τηγανίτας δηλαδή. Στη συγκεκριμένη συνταγή τις σερβίρουμε μαζί με καραμελωμένες μπανάνες.
Για το μίγμα των pancakes:
Συνταγή: Γιάννης Λουκάκος
Υλικά για 4 άτομα
Για το μίγμα των pancakes:
1 1/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κούπα γάλα
2 αβγά
5 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο λιωμένο
λίγο σπορέλαιο για το ψήσιμο
Για τις μπανάνες:
2 μπανάνες τεμαχισμένες σε λοξές φέτες
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
50γρ. ζάχαρη μαύρη υγρή με μελάσες
1/4 κούπα κονιάκ
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
Για τα pancakes: Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε δεύτερο μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
Προσθέτετε το μίγμα με το γάλα στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το λαδώνετε ελαφρώς και ρίχνετε λίγο από το μίγμα (ιδανικά, τόσο ώστε όταν απλώσει, να έχει το μέγεθος ενός CD). Μόλις εμφανιστούν τρύπες στην επιφάνεια του μίγματος και η κάτω πλευρά ροδίσει, γυρίζετε και ψήνετε την τηγανίτα και από την άλλη πλευρά για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό το πολύ.
Για τις μπανάνες: Ζεσταίνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο να καβουρδιστεί ελαφρώς. Προσθέτετε τις μπανάνες, δυναμώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε απαλά για 2 λεπτά. Μόλις οι μπανάνες μαλακώσουν, ρίχνετε το κονιάκ και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί.
Σερβίρετε τα pancakes σε πιάτα, με μερικά κομμάτια από καραμελωμένες μπανάνες από πάνω.
Σημείωση: Εάν δεν έχετε χρόνο για τις καραμελωμένες μπανάνες, σερβίρετε τα pancakes με μέλι ή μια μαρμελάδα της επιλογής σας την οποία αραιώνετε ελφρά με ένα λικέρ ή με λίγο κονιάκ.
4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κούπα γάλα
2 αβγά
5 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο λιωμένο
λίγο σπορέλαιο για το ψήσιμο
Για τις μπανάνες:
2 μπανάνες τεμαχισμένες σε λοξές φέτες
2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
50γρ. ζάχαρη μαύρη υγρή με μελάσες
1/4 κούπα κονιάκ
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
Για τα pancakes: Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε δεύτερο μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
Προσθέτετε το μίγμα με το γάλα στο μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σας.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, το λαδώνετε ελαφρώς και ρίχνετε λίγο από το μίγμα (ιδανικά, τόσο ώστε όταν απλώσει, να έχει το μέγεθος ενός CD). Μόλις εμφανιστούν τρύπες στην επιφάνεια του μίγματος και η κάτω πλευρά ροδίσει, γυρίζετε και ψήνετε την τηγανίτα και από την άλλη πλευρά για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό το πολύ.
Για τις μπανάνες: Ζεσταίνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο να καβουρδιστεί ελαφρώς. Προσθέτετε τις μπανάνες, δυναμώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε απαλά για 2 λεπτά. Μόλις οι μπανάνες μαλακώσουν, ρίχνετε το κονιάκ και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί.
Σερβίρετε τα pancakes σε πιάτα, με μερικά κομμάτια από καραμελωμένες μπανάνες από πάνω.
Σημείωση: Εάν δεν έχετε χρόνο για τις καραμελωμένες μπανάνες, σερβίρετε τα pancakes με μέλι ή μια μαρμελάδα της επιλογής σας την οποία αραιώνετε ελφρά με ένα λικέρ ή με λίγο κονιάκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr