Κοτόπουλο κυδωνάτο
02.02.2014
07:47
Μια εύγευστη παραλλαγή του κλασικού «κυδωνάτου», που πήρα από μια μαγείρισσα της Άρτας.
1 ώρα και 10 λεπτά n ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Από τη Γεωργία Κοφινά
Υλικά για 6 άτομα:
1 κοτόπουλο μεγάλο, κομμένο σε μερίδες
1 κιλό κυδώνια πλυμένα και κομμένα στα έξι (με τη φλούδα)
5-6 κρεμμύδια μικρά, κομμένα στα τέσσερα
½ φλιτζάνι σταφίδες
1 φλιτζάνι πηχτό χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
Πασπαλίζετε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και το βάζετε στην άκρη.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ίδιο λάδι και όταν πάρουν λίγο χρώμα ξαναβάζετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλλα και λίγο νερό (αν χρειαστεί) μέχρι να καλυφθεί το φαγητό. Σιγοβράζετε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Αφαιρείτε τα κουκούτσια και το κοτσάνι από τα κυδώνια. Τα σοτάρετε στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα στρώνετε πάνω από το κοτόπουλο, προσθέτετε τις σταφίδες και ανακινείτε την κατσαρόλα για να σκεπαστούν τα κυδώνια με τη σάλτσα. Σιγοβράζετε το φαγητό για 30-35 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα κυδώνια. Κατά διαστήματα ανακινείτε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό. Μην το ανακατεύετε με την κουτάλα γιατί μπορεί να διαλυθούν τα κυδώνια.
Παραλλαγή: Μπορείτε να ολοκληρώσετε το ψήσιμο του φαγητού στο φούρνο. Τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψί και γύρω γύρω τα κυδώνια και τις σταφίδες. Ψήνετε στους 180°C για 35-40 λεπτά και μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Tip: Τα κουκούτσια και το άσπρο μέρος στο κέντρο των κυδωνιών περιέχουν πηκτίνη, που πήζει τη σάλτσα και της δίνει μια γυαλάδα. Για να εκμεταλλευτείτε αυτές τις ιδιότητες, μπορείτε να τυλίξετε τα κουκούτσια και το εσωτερικό από τα κυδώνια σε ένα τουλπάνι και να τα βράσετε μέσα στη σάλτσα. Αφαιρείτε το τουλπάνι μόλις γίνει το φαγητό.
Food Styling: Elena Jeffrey
Πασπαλίζετε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα. Το βγάζετε από την κατσαρόλα και το βάζετε στην άκρη.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο ίδιο λάδι και όταν πάρουν λίγο χρώμα ξαναβάζετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλλα και λίγο νερό (αν χρειαστεί) μέχρι να καλυφθεί το φαγητό. Σιγοβράζετε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Αφαιρείτε τα κουκούτσια και το κοτσάνι από τα κυδώνια. Τα σοτάρετε στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα στρώνετε πάνω από το κοτόπουλο, προσθέτετε τις σταφίδες και ανακινείτε την κατσαρόλα για να σκεπαστούν τα κυδώνια με τη σάλτσα. Σιγοβράζετε το φαγητό για 30-35 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα κυδώνια. Κατά διαστήματα ανακινείτε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό. Μην το ανακατεύετε με την κουτάλα γιατί μπορεί να διαλυθούν τα κυδώνια.
Παραλλαγή: Μπορείτε να ολοκληρώσετε το ψήσιμο του φαγητού στο φούρνο. Τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψί και γύρω γύρω τα κυδώνια και τις σταφίδες. Ψήνετε στους 180°C για 35-40 λεπτά και μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
Tip: Τα κουκούτσια και το άσπρο μέρος στο κέντρο των κυδωνιών περιέχουν πηκτίνη, που πήζει τη σάλτσα και της δίνει μια γυαλάδα. Για να εκμεταλλευτείτε αυτές τις ιδιότητες, μπορείτε να τυλίξετε τα κουκούτσια και το εσωτερικό από τα κυδώνια σε ένα τουλπάνι και να τα βράσετε μέσα στη σάλτσα. Αφαιρείτε το τουλπάνι μόλις γίνει το φαγητό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr