Τι θα σήμαινε ένα νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους

Τι θα σήμαινε ένα νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους

Στο 173% του ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα τέλη του 2013 το ελληνικό χρέος κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του κάτι που φέρνει όλο και κοντύτερα το ενδεχόμενο κουρέματος 

Τι θα σήμαινε ένα νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους
Στο 173% του ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να «σκαρφαλώσει» στα τέλη του 2013 το ελληνικό χρέος κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του κάτι που φέρνει όλο και κοντύτερα το ενδεχόμενο κουρέματος .

Το κούρεμα όμως, σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζονται τα επιτελεία των Γερμανών οικονομολόγων μπορεί να έχει την μορφή αναστολής τόκων . “Δεν θα ονομάζεται κούρεμα, αλλά είναι θα έχει την ίδια επίπτωση”, εξηγεί ο Frank Schaeffler, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Κλείσιμο
Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να ζητά την ελάφρυνση του χρέους προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, μετά την εμφάνιση ενός ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος κάτι που θα γνωρίζει αν έχει επιτευχθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2013 Σύμφωνα με το Frankfurt School of Finance and Management, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» περίπου 60% με 63%, που σημαίνει, μόνο για τη Γερμανία, απώλειες 30 δισ. ευρώ.

«Κούρεμα» 60%-63% στα δύο δάνεια που έχει λάβει επισήμως από την τρόικα η Ελλάδα αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους κατά 146,4 δισ. ευρώ περίπου.

Το ελληνικό χρέος αγγίζει το 170% της οικονομικής επίδοσης της χώρας, με τη σχέση αυτή να μεγαλώνει, χωρίς η Ελλάδα να δανείζεται περισσότερα.

Ο Γιαν Χάγκεν από το European School of Management and Technology του Βερολίνου θεωρεί αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα.

«Προς το παρόν αναβάλλουμε την στιγμή που θα πληρώσουμε το λογαριασμό. Σε περίπτωση όμως που αποδεχθούμε την αναγκαιότητα ενός κουρέματος και το συμπεριλάβουμε στα βιβλία μας, τότε για πρώτη φορά υπάρχει διαφάνεια στο κόστος. Νομίζω ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να ληφθεί άμεσα». Όμως,όπως σημειώνει η Deutsche Welle, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες με ένα νέο κούρεμα θα χαλάρωναν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και η λιτότητα.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταδίδει ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς.

Όπως επισημαίνει «παρά την ύφεση, το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει προόδους στην εξυγίανση των δημοσιονομικών» και χαρακτηρίζει θετική είδηση το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,6 δισ. ευρώ, στο οποίο, ωστόσο, δεν συνυπολογίζονται η αποπληρωμή του χρέους, οι ενισχύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και η συμβολή στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης