Σπεύδει... βραδέως προς ανασχηματισμό η κυβέρνηση...

Την πρόθεση του κυβερνητικού συνασπισμού να αναδιοργανωθεί, να διευρυνθεί ενδεχομένως και με την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα νέων προσώπων, φέρονται να έχουν συζητήσει εκτενώς και καταλήξει επί των επιμέρους όρων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εντούτοις όμως, οι δύο άνδρες επιλέγουν προσώρας να κρατήσουν στάση αναμονής, να βάλουν ένα “φρένο” στα σενάρια και στην ονοματολογία, εκτιμώντας πως η όποια κίνηση ανασχηματισμού πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς, τη στιγμή που εκείνοι θα επιλέξουν και πάντως όχι σε “χρόνο δημοσιογραφικό” και υπό την πίεση των όποιων εντυπώσεων έχουν εξαχθεί στο κοινό από το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης της περασμένης Κυριακής.


Ενδεικτική επ' αυτού ήταν η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά την πολύωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο ανασχηματισμός θα γίνει με όρους πολιτικούς τη στιγμή που πρέπει», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, “παγώνοντας” επί του παρόντος και μέχρι νεωτέρας τα σενάρια ανασχηματισμού ενώ παράλληλα φαίνεται πως απορρίπτεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε και η άτυπη ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος τόνισε πως «ο ανασχηματισμός απαιτεί προεργασία και να ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με την προεδρία της ΕΕ. Θα είναι στοχευμένος στις ανάγκες κυβερνητικού έργου και δε θα είναι για εσωτερική κατανάλωση».


Σε δεύτερη ανάγνωση πάντως μπορεί κανείς να ισχυρισθεί πως ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του κινείται σε ελαφρώς διαφορετικό μήκος κύματος συντηρώντας το θέμα του ανασχηματισμού αφού άλλωστε εκείνος το άνοιξε: «Ο ανασχηματισμός, φυσικά, είναι μέσα στις μεγάλες πολιτικές κινήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση αλλά όχι αποσπασματικά. Δεν θα γίνει, λοιπόν, με όρους δημοσιογραφικούς, ειδησεογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά θα γίνει με όρους πολιτικούς τη στιγμή που πρέπει» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος αλλά αμέσως μετά σε ερώτηση δημοσιογράφου τον έφερε πιο κοντά: «Όχι, δεν είναι το κριτήριο για τον ανασχηματισμό η λήξη της ελληνικής Προεδρίας με την τυπική έννοια του όρου, αλλά πάντως, πρέπει να λάβουμε υπόψη και ορισμένες υποχρεώσεις που έχουμε ως Προεδρία. Το Eurogroup στα μέσα του μηνός είναι και αυτό μία από τις υποχρεώσεις της Προεδρίας, για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.


Ενώ όμως στον ανασχηματισμό όπως και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου υπάρχει διάσταση απόψεων οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν ότι στο προσεχές διάστημα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις για την ανάσχεση του κύματος που τείνει να δημιουργηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφώνησαν επίσης εκτός από αλλαγές στα υπουργεία να γίνουν και αλλαγές στις θέσεις των γραμματέων των υπουργείων και των προέδρων των δημοσίων οργανισμών. Στην συνάντηση έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. «Υπαρχει εμπέδωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και προέχει η συνέχιση και η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται καθώς και επανορθώσεις αδικιών», ανεφερε ο κυβερνητικος εκπροςωπος. Για την κυβέρνηση προτεραιότητα είναι η διάχυση της ευημερίας και η αύξηση της απασχόλησης έστω και οριακά αφού αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης που επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός.


Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να «παγώσει» τις πολιτικές εξελίξεις και να επαναφέρει την ατζέντα στην οικονομία όπου και θα εξαγγείλει πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσει κοινωνικές αδικίες. Ο κ. Βενιζέλος πάλι δείχνει να επίγεται να γίνει ο ανασχηματισμός και να δρομολογηθούν και οι μείζονες πολιτικές πρωτοβουλίες. Πάντως η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι ανήσυχη και πιέζει για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να μην εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών της εξουσίας.


Σε ερώτηση πάντως για το αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό ο κ. Βενιζέλος είπε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας από τους δύο παράγοντες της κυβέρνησης, εγγυητής σταθερότητας, ο προοδευτικός πόλος. Για εμάς έχει σημασία το προοδευτικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής και η λεγόμενη προοδευτική σταθερότητα που δεν είναι στασιμότητα, είναι κίνηση προς τα εμπρός, αποκατάσταση αδικιών, προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr