Champions League: «Σεντόνι» τον Αύγουστο με αυστηρό πρωτόκολλο

Το πρόγραμμα, οι αλλαγές στους κανονισμούς και τις έδρες - Μεγάλες απώλειες στις ομάδες λόγω τραυματισμών και αποχωρήσεων - Tελικό «θέλει» ο Ολυμπιακός, μετά τον επαναληπτικό με τη Γουλβς την Πέμπτη

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Μαρτίου όταν το... τσουνάμι που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού έφτασε και στις ποδοσφαιρικές ακτές της Ευρώπης. Η UEFA είτε γιατί δεν ήθελε, είτε γιατί δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης, φάνηκε απροετοίμαστη και βρέθηκε να τρέχει όταν άρχισε να χτυπά ο συναγερμός, βάζοντας από εκείνη την ημέρα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε... κώμα. Πέντε μήνες αργότερα, με τη σκιά του κορωνοϊού να επιστρέφει (ή, αν προτιμάτε, να παραμένει βαριά) πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο -και όχι μόνο- οι αγώνες των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων ετοιμάζονται να αρχίσουν ξανά, με την ελπίδα ότι η σεζόν θα λήξει στις 23 Αυγούστου.

Το χρονικό των εξελίξεων

«Φτιάξαμε μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό. Ο πανικός θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Eτσι, πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να προσεγγίσουμε την κατάσταση σωστά, αλλά δεν πρέπει να νιώθουμε σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Γιατί δεν ήρθε». Τάδε έφη ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν από την Αθήνα, όπου είχε βρεθεί προκειμένου να υπογράψει το συνυποσχετικό με την ελληνική κυβέρνηση για τις δομικές αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αναφερόμενος στον κορωνοϊό και τις συνέπειες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο πρόεδρος τότε είχε εμφανιστεί καθησυχαστικός. Το συνυποσχετικό ακόμη το περιμένουμε, μαζί με τη συγγνώμη του Σλοβένου παράγοντα για την εντελώς λανθασμένη εκτίμησή του (την οποία ακολούθησαν κι άλλες πολλές στη διάρκεια της καραντίνας) για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η πρώτη παρτίδα των ματς για τους «16» του Champions League (25 και 26 Φεβρουαρίου) διεξήχθη κανονικά και με κόσμο στις κερκίδες, αλλά από τις αρχές Μαρτίου και μετά άρχισαν τα προβλήματα. Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοίνωναν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους αγώνες σε Champions League (CL) και Europa League (EL) το τριήμερο 10-12 Μαρτίου να είναι και οι τελευταίοι που διεξήχθησαν, καθώς η UEFA στις 13 του μήνα ανακοίνωσε την αναβολή όλων των προγραμματισμένων αναμετρήσεων. Το ποδόσφαιρο είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και στις 23 Μαρτίου η νέα ανακοίνωση της UEFA ανέφερε την επ’ αόριστον αναβολή των τελικών που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου. Οι πρώτες φήμες για την τύχη των διοργανώσεων άρχισαν να κυκλοφορούν από τις αρχές Απριλίου, όταν είχαμε τις πρώτες αναφορές για ολοκλήρωσή τους τον Αύγουστο. Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για Final 4 με μονά ματς από τα προημιτελικά για να δικαιωθούν κατά το ήμισυ, καθώς στην πορεία το Final 4 έγινε Final 8 και από τα προημιτελικά και μετά θα έχουμε μονούς αγώνες, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα στις 17 Ιουνίου (κι αν προκύψει ισοπαλία, θα έχουμε παράταση και, αν χρειαστεί, πέναλτι)!

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο

Η UEFA έχοντας ως μπούσουλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν σε Γερμανία (η πρώτη που ξεκίνησε ξανά στα μέσα Μαΐου), Ισπανία, Αγγλία και Ιταλία ετοιμάζεται να κάνει κάτι αντίστοιχο και στις δικές της διοργανώσεις λαμβάνοντας υπόψη και τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε Πορτογαλία και Γερμανία (εκεί όπου θα διεξαχθούν οι τελικές φάσεις).

Οπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα «Marca» κάθε ομάδα από αυτές που συνεχίζουν θα έχουν μαζί τους (από τους αγώνες της φάσης των «16» και όσο συνεχίζουν) έναν συνοδό γιατρό, απόλυτα εξειδικευμένο στο ζήτημα του κορωνοϊού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για όλα τα τεστ που θα διεξάγονται στα μέλη της ομάδας.

Οσον αφορά τους ελέγχους, πέραν των όσων θέλει να κάνει ο κάθε σύλλογος, τα μέλη της αποστολής θα εξετάζονται μία φορά προτού ταξιδέψουν στην πόλη όπου είναι προγραμματισμένοι οι αγώνες τους και η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται την ημέρα των αναμετρήσεων. Επιπροσθέτως, να αναφέρουμε από τη στιγμή που μία ομάδα θα φτάσει είτε στην Πορτογαλία είτε στη Γερμανία, δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη βάση της για οποιονδήποτε λόγο παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της. Οσον αφορά την ημέρα των αγώνων, οι δύο αποστολές θα φτάνουν στο γήπεδο με διαφορά 10 λεπτών, ενώ τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες έχουν χωριστεί σε τέσσερις ζώνες.

Οι αλλαγές στους κανονισμούς

Με τους τελικούς να έχουν προγραμματιστεί σε Κωνσταντινούπολη (Champions League) και Γκντανσκ (Europa League) η αλλαγή στο format έφερε και αλλαγές στις έδρες. Η τελική φάση του CL θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα, και συγκεκριμένα στα γήπεδα της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ, ενώ του EL σε τέσσερις πόλεις της Γερμανίας (Κολoνία, Ντίσελντορφ, Ντούισμπουργκ, Γκεζελκίρχεν), με τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους να είναι στα 100 χιλιόμετρα. Ολοι οι αγώνες εννοείται ότι θα διεξαχθούν χωρίς θεατές στις κερκίδες. Οι αγώνες ρεβάνς που εκκρεμούν για τη φάση των «16» και στις δύο διοργανώσεις (ανάμεσά τους και η αναμέτρηση Γουλβς - Ολυμπιακός) θα διεξαχθούν κανονικά στις έδρες των ομάδων, ενώ τα ζευγάρια Σεβίλλη - Ρόμα, Ιντερ - Χετάφε (είχαν αναβληθεί οι πρώτοι αγώνες) θα διεκδικήσουν την πρόκριση σε ένα ματς που θα γίνει στη Γερμανία.

Ολες οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν (μέχρι τις 3 Αυγούστου) τρεις αλλαγές στη λίστα Α (η οποία περιλαμβάνει 25 ποδοσφαιριστές), ωστόσο οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να ανήκουν στον σύλλογο τουλάχιστον από τις 3 Σεπτεμβρίου και μετά. Οπως έχει ήδη εφαρμοστεί στην επανεκκίνηση των εθνικών πρωταθλημάτων, κάθε ομάδα θα έχει το δικαίωμα να κάνει πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα, με τον όρο ότι αυτές θα γίνονται το πολύ σε τρία χρονικά σημεία κατά τη ροή της αναμέτρησης. Επίσης, αν ένας αγώνας οδηγηθεί στην παράταση, οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα και για έκτη αλλαγή. Η αποστολή κάθε ομάδας θα αποτελείται από 23 ποδοσφαιριστές, αντί για 18, όπως ίσχυε μέχρι πριν από τη διακοπή.

Πληγωμένη Μπάρτσα, άνετη Μπάγερν

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό και σχετικά πρωτόγνωρο πλαίσιο (το οποίο συνηθίσαμε λίγο με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων) θα κυλήσει ξανά η μπάλα στο χορτάρι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Ηδη τέσσερις από τις οκτώ ομάδες των προημιτελικών του Champions League είναι γνωστές, καθώς ήταν οι τυχερές και πρόλαβαν να αγωνιστούν στους επαναληπτικούς αγώνες. Και η σύμπτωση είναι ότι αυτές οι τέσσερις κληρώθηκαν μεταξύ τους στους «8» (Αταλάντα - Παρί Σεν Ζερμέν, Λειψία - Ατλέτικο Μαδρίτης), ενώ τα άλλα δύο ζευγάρια της συγκεκριμένης φάσης θα προκύψουν από τις ρεβάνς της Παρασκευής (Μάντσεστερ Σίτι - Ρεάλ, Γιουβέντους - Λιόν) και του Σαββάτου (Μπαρτσελόνα - Νάπολι, Μπάγερν - Τσέλσι), με τους νικητές να κοντράρονται στα προημιτελικά. Το πιο αδιάφορο ματς είναι η αναμέτρηση του Μονάχου, καθώς η Μπάγερν είχε επικρατήσει 3-0 στο Λονδίνο και μόνο όσοι πιστεύουν σε θαύματα μπορούν να ποντάρουν τα λεφτά τους στους «Μπλε». Αντιθέτως, τρομερό ενδιαφέρον και για εξωαγωνιστικούς λόγους παρουσιάζει η αναμέτρηση Μπαρτσελόνα - Νάπολι, η οποία την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε οριστεί για το Καμπ Νου, αλλά η έξαρση των κρουσμάτων στην Ισπανία, και δη στη Βαρκελώνη, προκάλεσε το αίτημα των «Παρτενοπέι» για μεταφορά του αγώνα στην Πορτογαλία.

Το 1-1 του πρώτου αγώνα (που αδικεί τη Νάπολι) έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς, με την Μπαρτσελόνα να έχει σημαντικά προβλήματα, καθώς είναι νοκ άουτ οι Μούσα Ντεμπελέ, Σαμιέλ Ουμτιτί, έχει πρόβλημα και ο Κλεμάν Λανγκλέ, ενώ ο Αρτούρ αρνήθηκε να επεκτείνει το συμβόλαιό του και θέλει να φύγει από τώρα για τη Γιουβέντους. Η Σίτι έχει το προβάδισμα μετά την ανατροπή που πέτυχε στο «Μπερναμπέου», αλλά τότε το... φεγγάρι ήταν πολύ άσχημο για τη Ρεάλ, η οποία με την επανέναρξη της La Liga έδειξε άλλο πρόσωπο, προσπερνώντας την Μπαρτσελόνα και κατακτώντας τον τίτλο.

Η Γιούβε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σκοράρει σε 10 σερί ματς μετά την επανέναρξη πανηγύρισε τον 9ο σερί τίτλο της, ωστόσο είναι αμφίβολος ο τραυματίας Παόυλο Ντιμπάλα, ενώ η Λιόν μετά τη διακοπή του Championat έδωσε μόλις την περασμένη Πέμπτη το πρώτο της ματς και θα αγωνιστεί χωρίς τον Λικά Τουσάρ. Σημαντικές απώλειες έχει και η Παρί, με τον Εντινσον Καβάνι να αποχωρεί αρνούμενος να επεκτείνει το συμβόλαιό του και τον Κιλιάν Εμπαπέ να τραυματίζεται σοβαρά στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Σεντ Ετιέν και να τίθεται νοκ άουτ για τρεις εβδομάδες! Και η Αταλάντα όμως θα έχει μια τεράστια απουσία, καθώς ο Σλοβένος Γιόσιπ Ιλισιτς λόγω προσωπικού προβλήματος θα είναι εκτός ομάδας μέχρι τουλάχιστον την επανέναρξη της νέας σεζόν. Επίσης, και η Λειψία θα παραταχθεί στον αγώνα με την Ατλέτικο χωρίς τον πρώτο της σκόρερ Τίμο Βέρνερ που ενσωματώθηκε ήδη με την Τσέλσι, ενώ στους «Ροχιμπλάνκος» είναι αμφίβολος ο Γκανέζος αμυντικός μέσος Τόμας Παρτέι.


Ο άθλος του Ολυμπιακού

Η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA βρίσκεται μισό βήμα πιο πίσω συγκριτικά με τo Champions League, καθώς σε δύο από τα οκτώ ζευγάρια στη φάση των «16» δεν είχε διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας και έτσι η πρόκριση θα κριθεί σε μονό ματς στη Γερμανία. Ο νικητής του ζευγαριού Σεβίλλη - Ρόμα θα βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού, αν οι πρωταθλητές Ελλάδας καταφέρουν να αποκλείσουν τη Γουλβς μετά το 1-1 των δύο ομάδων στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι «Ερυθρόλευκοι» ξέρουν ότι απέχουν τρία βήματα απ’ το να γράψουν Ιστορία, αλλά το πιο σημαντικό (μέχρι το επόμενο) είναι το ματς στο «Μολινό» το βράδυ της Παρασκευής. Κι αν δει κανείς από τα έξι ζευγάρια στα οποία έγινε το πρώτο ματς, τα Γουλβς - Ολυμπιακός και Κοπεγχάγη - Μπασακσεχίρ (1-0 οι Τούρκοι στο πρώτο ματς) είναι τα πλέον αμφίρροπα, καθώς στα άλλα έχουν κριθεί σχεδόν τα πάντα. Ο Ολυμπιακός θα παίξει χωρίς τον τιμωρημένο Ρούμπεν Σεμέδο, αλλά ο Μαρτίνς μπορεί να υπολογίζει στους Χασάν, Καφού που θα δηλωθούν στη λίστα (ο πρώτος σίγουρα αντί του τραυματία Χιλάλ Σουντανί), ενώ υπάρχουν ερωτηματικά για την τρίτη αλλαγή, με τη Γουλβς να μην έχει ιδιαίτερα ζητήματα. Στα άλλα ζευγάρια ταξιδεύει η Μπασακσεχίρ στην Κοπεγχάγη γνωρίζοντας ότι του χρόνου θα παίζει στο Champions League (ως πρωταθλήτρια Τουρκίας), Γιουνάιτεντ, Βασιλεία και Λεβερκούζεν έχουν ήδη προκριθεί ουσιαστικά, ενώ η και η Σαχτάρ έχει μεγάλο προβάδισμα κόντρα στη Βόλφσμπουργκ.

Οσον αφορά τα δύο νοκ άουτ ματς για τη φάση των «16», η Χετάφε μετά τη διακοπή είναι άλλη ομάδα και δύσκολα θα απειλήσει την Ιντερ, ενώ η Σεβίλλη θα παραταχθεί χωρίς τον Νεμάνια Γκούντελι, που βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό πριν από τρεις ημέρες, και η Ρόμα θέλει να φτάσει έως το τέλος ώστε να βρεθεί του χρόνου στο Champions League.

Ειδήσεις σήμερα: 

Απίστευτο περιστατικό στη Λαμία - Τον πέταξαν έξω από το τρένο γιατί νόμιζαν ότι έχει κορωνοϊό

Θετικοί στον κορωνοϊό τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι στη ΔΟΥ θεσσαλονίκης

Τσιόδρας: Είμαι εδώ γιατί έχουμε «κόκκινο καμπανάκι»- 121 νέα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr