Ποδοσφαιρικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από μια διαφήμιση!

Με αφορμή το time travel του πρωτοποριακού tv spot της bwin, παρουσιάζουμε τα σημεία... σταθμούς στην ιστορία του «βασιλιά των σπορ»

Δερμάτινες μπάλες με αυτό το χαρακτηριστικό σκούρο καφέ χρώμα, που γεννούν αμέσως ρομαντικές σκέψεις για το ποδόσφαιρο. Καφέ μποτάκια, ξύλινα δοκάρια χωρίς δίχτυα, φορεσιές εποχής. Το νέο διαφημιστικό της bwin αποτελεί... κανονική ταινία, τόσο όσον αφορά το επίπεδο της παραγωγής, την εικόνα και το σενάριο, όσο και την εμπειρία του θεατή. Ένα ταξίδι στον χρόνο από τις εποχές που το «όμορφο παιχνίδι» έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα, μέχρι το σήμερα, τα sports bar, την τεχνολογία και το interface της bwin που κάνει το παιχνίδι... παιχνιδάκι!

Με αφορμή λοιπόν το πολύ όμορφο time travel, παρουσιάζουμε τις αλλαγές που... έγραψαν την ιστορία του ποδοσφαίρου και οδήγησαν στην εξέλιξή του μέχρι το σήμερα.



Το οφσάιντ

Ο κανόνας του οφσάιντ, ο οποίος έμοιαζε με τον σημερινό του ράγκμπι, αποτελούσε μέρος των πρώτων κανονισμών του ποδοσφαίρου στην Αγγλία το 1863. Στα πρώτα συστήματα, οι ομάδες έπαιζαν μέχρι και με 8 επιθετικούς, καθώς η αντίληψη για τον τρόπο που ένα σύνολο μπορούσε να φτάσει στο γκολ ήταν εντελώς διαφορετική από ό,τι σήμερα. Ωστόσο, οι περίφημοι κανονισμοί του Σέφιλντ δεν προέβλεπαν αντίστοιχο κανονισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ουσιαστικά δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις. Οι διαφορές λύθηκαν οριστικά στα τέλη του 1860, όταν η Αγγλική Ομοσπονδία αποφάσισε να υιοθετήσει τον κανονισμό των τριών παικτών. Δηλαδή, αν κάποιος επιτιθέμενος ήταν μπροστά από τον τρίτο τελευταίο αμυντικό, τότε ήταν οφσάιντ. Η αλλαγή αυτή ήταν τρομερά ριζοσπαστική για τον καιρό εκείνον και ουσιαστικά γέννησε το νέο ποδόσφαιρο. Το 1925, ο κανονισμός άλλαξε και πάλι, αφού οι τρεις τελευταίοι αμυντικοί έγιναν δύο.

bwin. Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα |21+

Οι αλλαγές στους τερματοφύλακες

Μέχρι και το 1912, οι τερματοφύλακες στο ποδόσφαιρο μπορούσαν να πιάσουν την μπάλα με τα χέρια ακόμα και έξω από τα όρια της μεγάλης περιοχής τους σε όλο το μισό γήπεδο της ομάδας τους, γεγονός που τους έδινε έξτρα πλεονέκτημα και μείωνε αρκετά τις εναλλακτικές για παιχνίδι στον χώρο. Δεν μπορούσαν, φυσικά, να κουβαλούν την μπάλα με τα χέρια, όμως ανά πάσα στιγμή έβγαιναν και τελείωναν μια φάση. Αυτό άλλαξε με τον κανονισμό της μεγάλης περιοχής το 1912 και δέκα χρόνια αργότερα, έγινε μια ακόμα αλλαγή που διαμόρφωσε σημαντικά το παιχνίδι. Ο τερματοφύλακας πλέον δεν μπορούσε να μαζέψει την μπάλα μετά από πάσα συμπαίκτη του, γεγονός που έβαλε τέλος σε αρκετές πάσες σκοπιμότητας, έκανε τον ρυθμό πιο γρήγορο και έφερε επιπλέον τακτικές πίεσης.

Το πέναλτι

Η εσχάτη των ποινών, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην ποδοσφαιρική αργκό, μπήκε στη ζωή του «βασιλιά των σπορ» το 1891. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η FIFA, μέχρι το σημείο εκείνο, κυριαρχούσε η αντίληψη ότι ένας τζέντλεμαν δεν θα έκανε ποτέ ηθελημένα ένα φάουλ, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίστοιχη ποινή. Ωστόσο, ο αυξημένος ανταγωνισμός είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των κανονισμών του 1891, στους οποίους εντάχθηκε και το πέναλτι, το οποίο αρχικά ονομαζόταν «λάκτισμα του θανάτου». το περιστατικό που οδήγησε στην υιοθέτησή του έλαβε χώρα στον προημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1891, ανάμεσα στη Νοτς Κάουντι και τη Στόουκ. Η ομάδα του Νότιγχαμ ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 στις καθυστερήσεις, όταν ένας ποδοσφαιριστής σταμάτησε το σουτ του αντίπαλου με το χέρι πάνω στη γραμμή της εστίας.

bwin. Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα |21+

Για το καλό του παιχνιδιού

Η είσοδος της τηλεόρασης, ο επαγγελματισμός και οι εμπορικές συμφωνίες εκτόξευσαν την αξία του ποδοσφαιρικού προϊόντος, το οποίο, όλο και περισσότερο, συγκέντρωνε εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο. Στη δεκαετία του '80, όμως, παρατηρήθηκε μια υποτίμηση του προϊόντος, με την προσέλευση στα γήπεδα να μειώνεται, επηρεασμένη από μια σειρά από παράγοντες. Ήταν τότε, που οι ιθύνοντες του αθλήματος αποφάσισαν να τελειοποιήσουν τους κανονισμούς, προκειμένου οι αγώνες να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικοί. Οι αλλαγές που έγιναν πήραν το προσωνύμιο «για το καλό του παιχνιδιού» και είχαν στόχο την προώθηση του επιθετικού ποδοσφαίρου. Ξεκίνησαν με την αλλαγή του κανονισμού οφσάιντ το 1990. Πλέον, αν ο επιτιθέμενος ήταν στην ίδια ευθεία με τον αμυνόμενο, τότε η επίθεση συνεχιζόταν κανονικά. Την ίδια χρονιά, το «επαγγελματικό φάουλ» που γινόταν στον επιτιθέμενο όταν ήταν σε θέση να σκοράρει, ξεκίνησε να τιμωρείται με κόκκινη κάρτα. Ήταν η τελευταία πινελιά για ένα ποδόσφαιρο πιο επιθετικό, με γκολ και θέαμα.

Ο κανονισμός Μποσμάν

O Βέλγος μέσος Ζαν Μαρκ Μποσμάν ήταν ένας σχετικά άγνωστος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έμελλε το 1995 να αλλάξει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πριν τον κανονισμό Μποσμάν, ένας ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να αλλάξει ομάδα όταν το συμβόλαιό του ολοκληρωνόταν, εκτός αν ο σύλλογος με τον οποίο δεσμευόταν συμφωνούσε, λαμβάνοντας ένα ποσό. Ο Μποσμάν ήταν παίκτης της Λιέγης και ήθελε να πάει στην Ντάνκιρκ, όταν το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε. Η Ντάνκιρκ δεν μπορούσε να καλύψει τις απαιτήσεις των Βέλγων, με αποτέλεσμα ο παίκτης να πρέπει να μείνει στη Λιέγη με αποδοχές κατά 75% χαμηλότερες. Έπειτα από πέντε χρόνια δικαστικής διαμάχης, κατά τη διάρκεια των οποίων είδε την καριέρα του να πέφτει σε τέλμα, κατάφερε να δικαιωθεί, θέτοντας δεδικασμένο. Αυτό σημαίνει πως από εκείνο το σημείο κι έπειτα, ένας ποδοσφαιριστής μπορούσε να μεταγραφεί στην ομάδα της αρέσκειάς του όταν το συμβόλαιό του έληγε και να διαπραγματευτεί υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες την ανανέωση του συμβολαίου του, εφόσον η ομάδα στην οποία άνηκε επιθυμούσε να τον κρατήσει. Η υπόθεση αυτή ουσιαστικά άλλαξε όλο το ποδόσφαιρο.

Σαν να μην έφταναν αυτές οι αλλαγές, ήρθε η στιγμή εκείνη που η bwin έφτιαξε ένα app, το οποίο έφερε την επόμενη φάση του παιχνιδιού και με το νέο τηλεοπτικό της σποτ, θυμίζει όλη τη διαδρομή του!

bwin. Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα |21+
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr