Θρήνος για τον Βασίλη Σεβαστή: Πρωταθλητής στο Δέκαθλο και πιστός «υπηρέτης» του κλασικού αθλητισμού

Θρήνος για τον Βασίλη Σεβαστή: Πρωταθλητής στο Δέκαθλο και πιστός «υπηρέτης» του κλασικού αθλητισμού

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στον χώρο του ελληνικού στίβου η είδηση του θανάτου του Βασίλη Σεβαστή σε ηλικία 72 ετών από κορωνοϊό - Από την Κάλυμνο στην Αθήνα και στις μεγάλες διακρίσεις

sevastis34
Ως ημέρα θλίψης και πένθους για την οικογένεια του στίβου χαρακτήρισε τη σημερινή (08/04) ο ΣΕΓΑΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θάνατο του Βασίλη Σεβαστή. Ο επί χρόνια πρόεδρος του  και παλαίμαχος πρωταθλητής στο Δέκαθλο έδινε μάχη με τον κορωνοϊό για περίπου ένα μήνα στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή. 

Ο εμβληματικός Βασίλης Σεβαστής αφιέρωσε περισσότερα από 50 χρόνια της ζωής του στο όραμα της αναγέννησης του κλασικού αθλητισμού. Στη διαμόρωση μιας «διαφορετικής αντίληψης και κουλτούρας στη σχέση των Ελλήνων με τον στίβο», όπως ο ίδιος διατείνονταν. Ένα δόγμα που υπηρέτησε πιστά και αδιάλειπτα για μισό αίωνα εντός και εκτός των ταρτάν...
sevastis__2_

Από την Κάλυμνο στην Αθήνα και το δάφνινο στεφάνι

Κλείσιμο
Γεννημένος στην Αθήνα στις 27 Μαΐου του 1949, αλλά μεγαλωμένος στα Δωδεκάνησα (στη Ρόδο και την Κάλυμνο), εξέφρασε από μικρός την αγάπη του για τον αθλητισμό. Με ύψος 1,92 και φοβερά σωματικά προσόντα που τον έκαναν να ξεχωρίζει, εντάχθηκε στον Πανιώνιο, όπου μέσα από εντατικές και επίπονες προπονήσεις κατάφερε να φορέσει το δάφνινο στεφάνι. Μάλιστα υπήρξε από τους κορυφαίους αθλητές του στίβου των δεκαετιών ’60 και ’70 στην κοιτίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Το παλμερέ του περιλαμβάνει πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων το χρυσό μετάλλιο στο Δέκαθλο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1971 στη Σμύρνη (σε ηλικία 22 ετών), ενώ ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες. Άλλωστε όπως κι ο ίδιος τόνιζε σε συνεντεύξεις του «ο ελληνικός στίβος ξεπέρασε τα βαλκανικά όρια με πρόγραμμα, μέθοδο, στόχους και μεράκι».

Ακόμη το 1969 εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, όπου κατέλαβε την 19η θέση με 6.120 βαθμούς, ενώ στη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας βελτίωσε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο Δέκαθλο με 7.043 β. το 1970 και 7.312 το 1972.
sevastisss
Η συνέχεια της πορείας του θα τον βρει στην πρωτεύουσα της  Αχαΐας, εκεί όπου ως καθηγητής φυσικής αγωγής στο 1ο και 5ο λύκειο, έμεινε πιστός στο όραμά του να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη για τον κλασικό αθλητισμό στις νεότερες γενιές.

Την περίοδο 1980-1983 διετέλεσε Διευθυντής του Εθνικού Σταδίου Πάτρας, προπονητής στίβου των σωματείων Ολυμπιάδα, ΕΑ Πατρών καθώς και τεχνικός σύμβουλος της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου το διάστημα 1983-1984. Ενώ από το 1984 μέχρι το 1993 ήταν Τεχνικός Σύμβουλος Ανάπτυξης ΣΕΓΑΣ και Εθνικός Προπονητής. Σε εκείνον οφείλεται μάλιστα η δημιουργία του τμήματος στίβου στην Ένωση Αθλοπαιδιών Πατρών, που ίδρυσε με τον τότε φίλο του Δημήτρη Χαλκιά.
sevastis

Η θητεία του στον ΣΕΓΑΣ

Με το πέρας της αθλητικής του διαδρομής, ο Βασίλης Σεβαστής δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά από τη μεγάλη του αγάπη... Συνέχισε έτσι να υπηρετεί τον κλασικό αθλητισμό από διαφορετικό πόστο. Από το 1997 έως το 2011 διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, έχοντας μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία ταυτισμένη με τη «χρυσή εποχή» του ελληνικού στίβου.

Η αγάπη των σωματείων και των αθλητών προς το πρόσωπό του φάνηκε και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ, καθώς εξελέγη εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Από το 2012 βρισκόταν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο του ως παράγοντας του αθλητισμού. Πραγματώνοντας το όνειρό του για μια νεά σελίδα στον κλασικό αθλητισμό, επέλεξε το ψηφοδέλτιο της ΑΚΑΣ, με υποψήφια για πρόεδρο την εκλεγμένη πλέον Σοφία Σακοράφα, ακοντίστρια με 17 πανελλήνια ρεκόρ και πρώην παγκόσμια ρεκορντγούμαν.
sevastis__4_

O... πιο σκληρός αγώνας της ζωής του

Τις τελευταίες εβδομάδες κλήθηκε ωστόσο να δώσει τον πιο σκληρό αγώνα της ζωής του... Η περιπέτειά του ξεκίνησε όταν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας έγινε γνωστό, πως ο Βασίλης Σεβαστής ήταν αδιάθετος, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μετείχε στη συνέλευση. Λίγο αργότερα βέβαια έγινε γνωστό ότι είχε προσβληθεί από τον ιό covid-19, με αποκορύφωμα την 24η Μαρτίου όταν και έγινε γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Βασίλης Σεβαστής είναι ο δεύτερος παράγοντας του στίβου που αποβιώνει τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβριο έφυγε από τη ζωή ο άλλοτε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Στράτος Μολυβάς, σε ηλικία 82 ετών από καρδιακή ανακοπή.
sevastis__3_

Συνοπτικό βιογραφικό

Καθηγητής φυσικής αγωγής στην δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση από το 1975 έως το 2004.

Πρωταθλητής Ελλάδος στο 10θλο (1968-1975)

Κάτοχος της πανελλήνιας επίδοσης στο 10αθλο με 7.043 (1970) και 7.312 (1972).

1ος Μεσογειονίκης 1971 στο 10αθλο με 7.222β

3ος Βαλκανιονίκης στο δέκαθλο στο 1972 με 7.226β

19ος Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού του 1969 με 6.768 β.

Πρωταθλητής ανδρών 1969 (6.775 β.) και 1974 (7.053β.)

Εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (1997-2012) και γενικός γραμματέας (2012- 2021)

Εκλεγμένο μέλος της ΕΟΕ (2001 - 2012 )

Εκλεγμένος πρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης (2001 - 2007).

Εκτελεστικός αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Κυπέλλου στίβου (ΑΘΗΝΑ 2006)

Πρόεδρος εκτελεστικής επιτροπής του τελικού των Γκραν Πρι (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009)

Πρόεδρος εκτελεστικής επιτροπής Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων"
sevastis__5_


Ειδήσεις σήμερα

Πάει μια εβδομάδα πίσω το Rolland Garos

Ολυμπιακός: Ξεκαθαρίζει για Παπασταθόπουλο-Βαλμπουενά

«Αρέσει στην ΑΕΚ ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης