Ολυμπιακοί του Τόκιο: Διχάζει η (μεγάλη) πιθανότητα συμμετοχής μιας τρανς αρσιβαρίστριας - Βήμα προόδου ή αδικία;
Έχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των συναθλητριών της η Λόρελ Χάμπαρντ ή διαγωνίζεται επί ίσοις όροις; - Αντιδράσεις από γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού και έντονη αντιπαράθεση στα social media
Όπως εξηγεί η Guardian, η θέση της Χάμπαρτ στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών είναι «ουσιαστικά εγγυημένη». Παρόλο που η συμμετοχή της 43χρονης στην αποστολή της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, μια πηγή της εφημερίδας από την Διεθνή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών επιβεβαίωσε ότι η τρανς αθλήτρια θα προκριθεί αυτόματα εξαιτίας των τροποποιημένων κανόνων που έχουν εγκριθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η (πολύ πιθανή πλέον) συμμετοχή της Χάμπαρντ στους Ολυμπιακούς διχάζει ήδη την κοινή γνώμη, αφού κάποιοι βλέπουν αυτήν την εξέλιξη ως ένα τεράστιο βήμα προόδου στα δικαιώματα των τρανς ατόμων, ενώ άλλοι επιμένουν ότι η αθλήτρια επωφελείται από ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
As transgender athlete Laurel Hubbard gets permission to compete as a woman, Tracey Lambrechs, former Olympic weightlifter, says female athletes are being told to 'be quiet' over any issues they have about transgender people participating in women’s competitions. pic.twitter.com/f3k6Tx2LSF
— RT (@RT_com) May 11, 2021
Έντονες αντιδράσεις
H είδηση της σχεδόν σίγουρης συμμετοχής της 43χρονης έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις την τελευταία εβδομάδα αλλά και έντονες συζητήσεις στα social media ως προς το αν είναι δίκαιο να διαγωνιστεί η Χάμπαρτ στο Τόκιο, ή αν απολαμβάνει κάποιου είδους αθέμιτο πλεονέκτημα ως διεμφυλική. Η Σάρον Ντέιβις, πρώην κολυμβήτρια που εκπροσώπησε τη Βρετανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, κερδίζοντας μάλιστα το αργυρό μετάλλιο, χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη ως ακόμα ένα πλήγμα εις βάρος των γυναικών αθλητριών. «Ο αθλητισμός είναι για όλους αλλά πρέπει να διεξάγεται επί ίσοις όροις. Είμαι υπέρ του να ασχολούνται οι πάντες με τον αθλητισμό, όμως θεωρώ πως το (βιολογικό) φύλο, και όχι το αυτοπροσδιοριζόμενο φύλο, πρέπει να καθορίζει το πώς θα διαγωνιζόμαστε», σημειώνει η πρώην κολυμβήτρια και νυν παρουσιάστρια σύμφωνα με την Daily Mail.
Η ίδια, όπως εξηγεί, μιλάει από προσωπική εμπειρία καθώς «το πρόγραμμα ντόπινγκ της Ανατολικής Γερμανίας που περιλάμβανε την παράνομη αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στερούσε επιτυχίες από αθλήτριες επί χρόνια ολόκληρα» χωρίς να κάνει τίποτα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ούτε οποιοσδήποτε άλλος φορέας για να σταματήσουν την αδικία. «Ξέραμε τότε, όπως το ξέρουμε και τώρα, ότι ήταν άδικο και ότι εκατοντάδες άτομα στερούνταν μετάλλια και βραβεία που δικαιούνταν. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ αυτό σε καμία γυναίκα αθλήτρια», προσθέτει η Ντέιβις.
«Μας λένε να σιωπήσουμε»
Μια Νεοζηλανδή πρώην αρσιβαρίστρια ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι οι αθλήτριες που παραπονιούνται για το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Χάμπαρντ στο Τόκιο δέχονται τη σύσταση «να σιωπήσουν».
«Είμαι πολύ απογοητευμένη για τη γυναίκα αθλήτρια που θα χάσει αυτή τη θέση» δήλωσε το TVZN η Τρέισι Λάμπρεχς, η οποία κέρδισε το χάκινο μετάλλιο στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2018. Όπως υποστήριξε, τόσο η ίδια όσο και πολλές γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού υποστηρίζουν εδώ και χρόνια τα δικαιώματα των αθλητριών και πλέον αισθάνονται ότι η ισότητα στον χώρο απειλείται.
Πολλά είναι τα σχόλια και στα social media για την είδηση της πιθανής πρόκρισης της Χάμπαρντ, άλλα υπέρ και άλλα κατά. Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά:
This is depraved nonsense. She should not be allowed to compete in the female category.
— Bryan Parry 🏳️🌈 Like/Follow/Retweet ≠ Agree 👍 (@BAJParry) May 8, 2021
Trans weightlifter Laurel Hubbard set to make history at Tokyo Olympics | Tokyo Olympic Games 2020 | The Guardian https://t.co/V1AetmpE4A
How can you be feminist and pro-trans? When Laura Hubbard, the trans weightlifter, breaks every women's Olympic record under the sun this summer, will it be a win for feminism and women's rights? Or a step in the opposite direction?
— Tom (@TomM937) May 11, 2021
Honestly, Laurel Hubbard going through what she has and still continuing to the Olympics shows an incredible strength that those of us who are cis will never have to contemplate. Like I get it partially, as a gay woman, but my trans fam being publicly out are extraordinary.
— Greta Yeoman (@gretayeoman) May 7, 2021
Apparently there's no advantage implied when a 40 yr old trans woman can compete against age 20-something women in the *Olympics*. NIH reports both male & female lifters reach their prime at age 26. The *oldest* are 30. Hubbard is 40, out-lifting *elite* lifters half as old. https://t.co/6obk2fHTNP
— Openly Ray 🌈 (@RayHarwick) May 7, 2021
Πώς προκρίνεται η Χάμπαρντ
Όπως σημείωσε η πηγή της Guardian, παρόλο που τα μέλη των αποστολών δεν χρειάζεται να ανακοινωθούν πριν τις 5 Ιουλίου, βάσει των νέων κανόνων πρόκρισης που τέθηκαν σε ισχύ μετά από την ακύρωση πολλαπλών διοργανώσεων λόγω της πανδημίας, η Χάμπαρτ έχει εξασφαλισμένη τη θέση της στο Τόκιο εφόσον μπορεί να αγωνιστεί.
Αυτό σημαίνει ότι η 43χρονη, που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 και βρέθηκε στην 6η θέση μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό το 2019, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη διεμφυλική αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και παρόλο που θα είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αρσιβαρίστρια στη φετινή διοργάνωση, έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, δεδομένου ότι οι προκριματικές επιδόσεις της την τοποθετούν στην 4η θέση από τις 14 προκριθείσες αθλήτριες στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών (άνω των 87 κιλών) στο Τόκιο.
Η Χάμπαρντ είχε φοβηθεί ότι η καριέρα της είχε τελειώσει μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στον αγκώνα στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2018. Ωστόσο επέστρεψε δυναμικά μόλις έναν χρόνο αργότερα. Πλέον είναι 16η στην παγκόσμια κατάταξη, όμως τουλάχιστον 6 από τις αθλήτριες στις ψηλότερες θέσεις θα απέχουν αναγκαστικά από τους Ολυμπιακούς λόγω των κανόνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών που βάζει όριο στα κράτη να στέλνουν μόνο έναν αθλητή ανά κατηγορία.
Βήμα προόδου ή αδικία;
Υπό τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, διεμφυλικές αθλήτριες που μεταβαίνουν από το ανδρικό φύλο στο γυναικείο μπορούν να αγωνιστούν στη γυναικεία κατηγορία, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όρχεων, με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο ολικής τεστοστερόνης στον ορό παραμένει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο για διάστημα 12 μηνών. Αυτήν την γραμμή ακολουθεί και η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Guardian, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πρόσφατα ότι τα άτομα που έχουν βιώσει την εφηβεία ως αγόρια διατηρούν σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς τη σωματική τους δύναμη, ακόμα και μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η Χάμπαρντ πέρασε τα πρώτα 35 χρόνια της ζωής της ως άνδρας, και δεν είχε διαγωνιστεί σε διεθνείς διοργανώσεις άρσης βαρών μέχρι τότε, σημειώνει η εφημερίδα. Μετά τη φυλομετάβασή της όμως το 2021, έχει κερδίσει αρκετούς σημαντικούς τίτλους.
Σε μια συνέντευξή της το 2017, μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Χάμπαρντ δήλωσε: «Οι κανόνες που επέτρεψαν τη συμμετοχή μου τέθηκαν σε ισχύ για πρώτη φορά το 2003... Θεωρώ ότι πριν από μια δεκαετία ο κόσμος μπορεί να μην ήταν έτοιμος να δεχτεί μια αθλήτρια σαν εμένα, και ίσως να μην είναι ούτε και σήμερα. Όμως είχα την αίσθηση ότι οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να αποδεχτούν τουλάχιστον τη συμμετοχή μου σε αυτές τις διοργανώσεις και μου φάνηκε η σωστή στιγμή να κάνω το μεγάλο βήμα».
Ειδήσεις σήμερα
«Ώρα μηδέν» για τον Φιλιππίδη: Ο εισαγγελέας αποφασίζει αν θα ασκηθεί δίωξη για βιασμό και για απόπειρες βιασμού
«Μαϊμού» αστυνομικός εξαπατούσε κόσμο σε Αθήνα και επαρχία
Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση θα τηρήσει την εκεχειρία που ανήγγειλαν οι Ταλιμπάν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr