Τελικός Champions League, Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι 0-1: Πρωταθλητές Ευρώπης οι Λονδρέζοι - Δείτε το γκολ

Οι «μπλε» του Λονδίνου κατέκτησαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το Champions League χάρις στο γκολ του Χάβερτς στο 42' - Πανάξια πρωταθλήτρια η ομάδα του Τούχελ που νίκησε κατά κράτος τον Γκουαρδιόλα - Συγκλονστική εμφάνιση από τον Καντέ που ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου

Για τους οπαδούς των παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι ο τελικός των... νεόπλουτων του ποδοσφαίρου. Για τους ρομαντικούς φίλους του αθλήματος είναι ο τελικός των... αλαζόνων καθώς αμφότερες οι φιναλίστ συμμετείχαν στη δημιουργία της European Super League, αλλά ήταν κι οι πρώτες που ξεκίνησαν το... σχίσμα που οδήγησε στη διάλυση της. Για τους φίλους της Σίτι και της Τσέλσι τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει καμία σημασία καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το αν θα σηκώσουν σήμερα το βράδυ την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Οι «πολίτες» το διεκδικούν για πρώτη φορά, οι «μπλε» αγωνίζονται σε τρίτο τελικό, έχοντας χάσει τον προηγούμενο εμφύλιο (από την άλλη εκπρόσωπο του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ, στη Μόσχα), έχοντας και πάλι τον τίτλο του αουτσάιντερ στη μάχη του Οπόρτο.

Κι εδώ να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Champions League ο τελικός φιλοξενείται σε δύο διαδοχικές χρονιές στην ίδια χώρα (πέρσι στη Λισαβόνα), αλλά εν μέσω κορωνοϊού όλα... επιτρέπονται. Όπως το να χάσει δύο φορές ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά ραντεβού στον πλανήτη η Κωνσταντινούπολη (που παραμένει στο κόκκινο).

Τρίτο ραντεβού σε λίγες εβδομάδες
Μέσα σε 40 ημέρες Σίτι και Τσέλσι θα δώσουν τον τρίτο τους αγώνα, με το σημερινό να είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός, αλλά για παράδειγμα δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν αδιάφορο ματς ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας (1-0 η Τσέλσι με γκολ του Ζίγιεχ στις 17/4) ή το μεταξύ τους ματς στο Μάντσεστερ για την Premier League (2-1 η Τσέλσι με ανατροπή στο φινάλε στις 8/5).

Πάντως το πρώτο τους φετινό ραντεβού είχε βρει νικήτρια την ομάδα του Γκουαρδιόλα καθώς είχε επικρατήσει με 3-1 στο Στάμφορντ Μπριτζ, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα χαμογελάσει στο τελευταίο...

Για τους προληπτικούς ή τους λάτρεις των παραδόσεων να σημειώσουμε ότι ναι μεν η Σίτι φαντάζει ως φαβορί, αλλά στην πρώτη της παρουσία σε τελικό του CL πρέπει να νικήσει και την κατάρα της «πρωτάρας» που κρατά από το 1997. Τότε που η Ντόρτμουντ νίκησε με 3-1 τη Γιουβέντους στο Μόνοχο, αλλά έκτοτε Βαλένθια, Λεβερκούζεν, Μονακό, Άρσεναλ, Τσέλσι (το 2008), Τότεναμ και Παρί γνώρισαν την ήττα.

Μπορεί ο Πεπ να πιει νερό μακριά από τη Μπαρτσελόνα;
Πέρα από την παράδοση που πρέπει να σπάσει η Σίτι, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος κρύβεται πίσω από τη δημιουργία αυτής της υπερομάδας καλείται να αποδείξει σήμερα ότι μπορεί εν τέλει να σηκώσει το CL και χωρίς τον Λιονέλ Μέσι και τα άλλα τρομερά παιδιά της αγαπημένης του Μπάρτσα.

Βέβαια για τον άνθρωπο που έχει 14 νίκες στους 15 τελικούς που έχει παίξει στην καριέρα του (έχει χάσει μόνο τον τελικό κυπέλλου το 2011 από την Ρεάλ του Μουρίνιο) το να λέει κανείς ότι χρειάζεται να αποδείξει κάτι μοιάζει με ιεροσυλία, ωστόσο με τον τελευταίο του τελικό στο CL να είναι το 2011 και τον ίδιο να έχει αποτύχει τρεις χρονιές στη Μπάγερν (τρεις αποκλεισμοί στα ημιτελικά) και τέσσερις στη Σίτι (αποκλεισμοί στους 16 ή στους 8) η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία βάση συζήτησης.

Για τον ίδιο πάντως το πιο σημαντικό είναι ότι έφτασε και πάλι στην πηγή και ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να πιει αυτός και οι παίκτες του νερό...

«Ξέρω ακριβώς πώς θέλουμε να παίξουμε, με ποιον παίζουμε και δεν θα τους ενοχλήσω πολύ. Είναι απίστευτη εμπειρία να είσαι εδώ. Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, δεν περίμενα να φτάσω σε ένα τελικό. Είμαστε τυχεροί. Ξέρω ακριβώς τι θα τους πω. Στα παιδιά που έχουν άγχος, θα τους πω ότι είναι κάτι φυσιολογικό», είπε την παραμονή του τελικού και αρνήθηκε να μπει στην κουβέντα για την περίπτωση που ο τελικός πάει στα πέναλτι.

«Μπορείς να κάνεις προπόνηση στα πέναλτι, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις με την ένταση της πραγματικότητας. Αν φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία, θα μιλήσω με τους παίκτες και ξέρω τι θα τους πω. Πέρασα εβδομάδες να σκέφτομαι το ματς, όχι τη διαδικασία των πέναλτι».

Κι αν μέχρι χθες η Σίτι φαινόταν ότι θα παρατάσσονταν με όλα της αστέρια, οι ενοχλήσεις που ένιωσε ο Ιλκάι Γκουϊντογκάν ήταν ένα μικρό σοκ καθώς ο Γερμανός είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η καλοκουρδισμένη μηχανή του Καταλανού.

Τούχελ: «Αν μου έλεγαν τα Χριστούγεννα ότι θα παίζαμε τελικό θα γελούσα»
Το κοινό στοιχείο των δυο προηγούμενων τελικών της Τσέλσι με τον σημερινό είναι η... αλλαγή προπονητή μεσούσης της περιόδου. Εξάλλου ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δε φημίζεται για την υπομονή του. Τη μία φορά ο Άβρααμ Γκραντ την πάτησε από το γλίστρημα του Τέρι στις εκτελέσεις πέναλτι με τη Γιουνάιτεντ, την άλλη ο Ντι Ματέο στάθηκε πιο τυχερό και πανηγύρισε τον τίτλο.

Ο Τόμας Τούχελ πάντω ξεκίνησε τη σεζόν στην Παρί, αλλά στις 26 Ιανουαρίου διαδέχθηκε τον Φρανκ Λάμπαρντ και θα παίξει το δεύτερο σερί τελικό του (ήττα 1-0 της Παρί πέρσι από τη Μπάγερν), ευελπιστώντας ότι θα πανηγυρίσει την πρώτη του κούπα κόντρα στον προπονητή που εκτιμά όσο λίγοι και δεν έχει κρύψει ότι έχει παρακολουθήσει προπονήσεις και αγώνες των ομάδων του για να μαθαίνει...

Ο Γερμανός πάντως παραδέχθηκε πως «αν μου έλεγαν τα Χριστούγεννα ότι θα έπαιζα δεύτερο σερί τελικό Champions League μάλλον θα ξεσπούσα σε γέλια, αλλά στη ζωή και στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Η Σίτι είχε τεράστια απόσταση απ' όλες τις ομάδες στο πρωτάθλημα, αλλά στον τελικό του κυπέλλου και το ματς του 2ου γύρου είδατε ότι μικρύναμε αυτήν την απόσταση και κερδίσαμε. Κι αυτό θέλουμε να κάνουμε και στον τελικό παίζοντας με αυταπάρνηση και ως ομάδα».

Ο Τούχελ είχε αγωνία για τον Μεντί, αλλά ο Γάλλος τερματοφύλακας ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα είναι κανονικά στην ενδεκάδα.

Με κόσμο στις κερκίδες και Ισπανό διαιτητή
Πέρσι στη Λισαβόνα η UEFA είχε επιστρατεύσει τις ηχητικές εγκαταστάσεις για να μεταφέρονται οι φωνές του κόσμου. Σήμερα όμως στο Ντραγκάο θα έχουμε 16.000 θεατές (το 30% της χωρητικότητας του γηπέδου) με τις δύο φιναλίστ να μοιράζονται από 6.000 εισιτήρια.

Όσον αφορά τον άρχοντα του αγώνα η UEFA όρισε τον Ισπανό Αντόνιο Ματέου Λαόθ ο οποίος στα 44 του χρόνια θα διεθύνει τον πιο σημαντικό αγώνα της καριέρας του.

Οι πιθανές ενδεκάδες
Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον - Γουόκερ (Κάνσελο), Στόουνς, Ντίας, Ζιντσένκο - Μπερνάρντο Σίλβα, Ρόδρι, Γκιντογκάν (Φερναντίνιο) - Μαχρέζ, Ντε Μπρούινε, Φόντεν

Τσέλσι: Μεντί - Αθπιλικουέτα (Τζέιμς), Τιάγκο Σίλβα, Ρίντιγκερ - Τζέιμς (Αθπιλικουέτα), Ζορτζίνιο, Καν(Κόβατσιτς), Τσίλγουελ - Ζίγιεχ (Πούλισικ), Μάουντ - Βέρνερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr