Τελικός Roland Garros: Λεπτό προς λεπτό η συγκλονιστική μάχη με νικητή τον Τζόκοβιτς (7-6, 6-2, 3-6, 2-6, 4-6)

Ο Στέφανος πήρε το 1ο σετ στο τάι μπρέικ (8-6) μετά από μία ώρα και 8 λεπτά εκπληκτικού τένις - Ακόμη καλύτερος στο δεύτερο σετ ο Στέφανος επικράτησε εύκολα με 6-2 - Απάντησε στα δύο επόμενα ο Τζόκοβιτς επικρατώντας με 6-3, 6-2  και ολοκλήρωσε την ανατροπή  με 6-4, κατακτώντας το τουρνουά

Ξημερώνει μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό. Μια μέρα που οι λάτρεις των σπορ στην πατρίδα μας δεν μπορούσαν να φανταστούν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα κι η αλήθεια είναι ότι θα εύχονταν αυτή η εβδομάδα να μην τελείωνε ποτέ...

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στα 22 του χρόνια (πέραν όλων των άλλων επιτευγμάτων του) έγινε ο πρώτος Έλληνας τενίστας ο οποίος φτάνει σε τελικό ενός τουρνουά Grand Slam και σήμερα το απόγευμα θα διεκδικήσει κόντρα στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης (και μέλος της Αγίας Τριάδας του παγκόσμιου τένις) Νόβακ Τζόκοβιτς τον τίτλο στο Roland Garros.

Τον αθλητή τον οποίο το 2008 στον Μόντε Κάρλο έβλεπε να περνά από μπροστά του κι ο πατέρας του Απόστολος του ζήτησε να βγουν μια φωτογραφία λέγοντας στο τότε Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης «μια μέρα θα παίζετε μαζί». Κι αυτή η μέρα ήρθε λοιπόν και σίγουρα ο Στέφανος δεν θα την ξεχάσει ποτέ.

Μόνο που κι ο ίδιος ο Τζόκοβιτς ξέρει ότι ο Έλληνας δεν θα μπει στο κορτ απλά για να χαρεί τη συμμετοχή του στον πρώτο τελικό της καριέρας του. Όπως ακριβώς συνέβη πέρσι στον πρώτο του ημιτελικό σε Roland Garros όπου μπορεί να ηττήθηκε με 3-2 από τον Σέρβο, αλλά αν και βρέθηκε πίσω με 2-0 στο σκορ, έστειλε το ματς στο 5ο σετ όπου λύγισε λόγω τραυματισμού.




«Ο Στέφανος είναι στον πρώτο του τελικό σε Grand Slam, κάτι που είναι φοβερό επίτευγμα αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν θέλει να σταματήσει εκεί. Είναι σε εξαιρετική φόρμα. Είναι πρώτος στην ATP Race και έχει ωριμάσει πολύ. Το χώμα είναι η αγαπημένη του επιφάνεια. Παίξαμε έναν επικό ημιτελικό πέρυσι εδώ. Ξέρω ότι θα είναι ένα ακόμη δύσκολο ματς», είπε ο Νόλε λίγο μετά την πρόκριση του κόντρα στον Ράφα Ναδάλ μετά από μία επική μάχη τεσσάρων ωρών και 20 λεπτών με το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης να μην αφήνει πολλά περιθώρια στις σκέψεις για πιθανή κούραση (ο δικός του αγώνας ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ενώ του Τσιτσιπά 6 ώρες νωρίτερα).

Και δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον άνθρωπο που έχει κερδίσει 18 Grand Slam κι έχει παίξει 29 τελικούς… «Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζω έναν επικό ημιτελικό σε Grand Slam και μετά πρέπει να επιστρέψω σε λιγότερο από 48 ώρες για να παίξω τελικό. Οι φυσιοθεραπευτές μου θα κάνουν ότι μπορούν για να είμαι φρέσκος. Έχω παίξει αρκετό τένις και δεν χρειάζομαι ιδιαίτερη προπόνηση», είπε με νόημα αλλά στα 34 του χρόνια σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο.

Βέβαια σ’ έναν τελικό το πιο σημαντικό είναι η πνευματική φρεσκάδα κι εδώ είναι ίσως το πιο μεγάλο τεστ για τον Στέφανο. Αν και σήμερα επιδείξει την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση που έχει βγάλει από την αρχή της χρονιάς (έχει φτάσει στα ημιτελικά στην Μελβούρνη κι έχει πάρει δύο τίτλους) τότε σίγουρα έχει ελπίδες για να πανηγυρίσει την τρίτη και πιο γλυκιά νίκη του επί του Σέρβου.

Για τους προληπτικούς να αναφέρουμε ότι αυτή είναι η 8η αναμέτρηση τους με τον Σέρβο να έχει πέντε νίκες και τον Στέφανο δύο… Μόνο που ο Στέφανος κέρδισε το 8ο του ματς κόντρα στον Μεντβέντεφ (στον προημιτελικό), αλλά και το 8ο του ματς κόντρα στον Ζβέρεφ (στον ημιτελικό) και τώρα παίζει το 8ο του ματς κόντρα στον Τζόκοβιτς στον τελικό!

Να σημειώσουμε ότι ο Τσιτσιπάς από αύριο θα είναι σίγουρα στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ εφόσον κερδίσει πέρα από το 1.4 εκατ. δολάρια που θα προσθέσει στο λογαριασμό του (750.000 παίρνει ο φιναλίστ) θα εκθρονίσει από την 3η θέση τον Ραφάελ Ναδάλ...

Ο Στέφανος κέρδισε την πρώτη τους αναμέτρηση στις 9 Αυγούστου 2018 για το Rogers Cup στον Καναδά (όταν έγινε ο πιο νεαρός που κέρδισε 4 αθλητές του τοπ 10 στο ίδιο τουρνουά για να χάσει στον τελικό από τον Ναδάλ).



Και η τελευταία στις 11 Οκτωβρίου 2019 στη Σαγκάη όταν επικράτησε με 2-1 στα προημιτελικά του τουρνουά.



Αναλυτικά όλοι οι αγώνες Τσιτσιπά-Τζόκοβιτς
2018 Rogers Cup 3ος Γύρος: Τσιτσιπάς – Τζόκοβιτς 6-3, 6-7, 6-3

2019 Madrid Open Τελικός: Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς 6-3, 6-4

2019 Shanghai Masters Προημιτελικά: Τσιτσιπάς – Τζόκοβιτς 3-6, 7-5, 6-3

2019 Paris Masters Προημιτελικά: Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς 6-1, 6-2

2020 Dubai Open Τελικός: Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς 6-3, 6-4

2020 Roland Garros Ημιτελικά: Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1

2021 Rome Open Προημιτελικά: Τζόκοβιτς – Τσιτσιπάς 4-6, 7-5, 7-5
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr