Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα στο protothema.gr: «Όχι» στα «κλειστά» πρωταθλήματα

Τι λέει ο θρύλος του ισπανικού μπάσκετ και πρόεδρος της ομοσπονδίας στη χώρα του

Μπορεί τα πρωταθλήματα σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται και το Euro 2021. Ωστόσο, ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη σεζόν που πέρασε ήταν η πρόθεση κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων να δημιουργήσουν μια κλειστή λίγκα, στα πρότυπα της μπασκετικής Ευρωλίγκα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις φιλάθλων και παραγόντων.

Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα είναι ένας από τους ζωντανούς θρύλους του ισπανικού μπάσκετ, ενώ κατέχει και τη θέση του προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Μιλώντας στο protothema.gr εξέφρασε τις απόψεις του για τις «κλειστές λίγκες» οι οποίες απασχολούν πλέον όλο και περισσότερο φιλάθλους και παράγοντες, αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε το ευρωπαϊκό μπάσκετ να γίνει αντάξιο του επιπέδου του ΝΒΑ.

Είδαμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες εκατομμύρια φίλαθλοι του ποδοσφαίρου να αντιδρούν διαμαρτυρόμενοι για το «κλειστό πρωτάθλημα» μεταξύ κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης δημιουργώντας μια λίγκα ανάλογη με αυτή που υπάρχει σήμερα στο μπάσκετ με την Ευρωλίγκα. Ο κ. Γκαρμπαχόσα μιλώντας στο protothema.gr λέει σχετικά: «Η πρόταση που έχει πέσει για ένα κλειστό πρωτάθλημα μεταξύ ισχυρών ποδοσφαιρικών συλλόγων επιβεβαιώνει αυτό που λέω εδώ και χρόνια σχετικά με την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ. Τα κλειστά πρωταθλήματα είναι πολύ επιβλαβή για τον αθλητισμό. Αυτά τα πρωταθλήματα τερματίζουν την αρχή της αθλητικής αξίας και διαγράφουν την αίσθηση του ανταγωνισμού. Εάν η νίκη δεν χρησιμεύει για να ανταγωνιστεί κάποια ομάδα τους πιο σημαντικούς τίτλους, τότε παραμορφώνει την έννοια του αθλήματος. Αυτό όχι μόνο αποδυναμώνει την έννοια του αθλητικού ανταγωνισμού, αλλά αποθαρρύνει επίσης τους οπαδούς και τους χορηγούς να υποστηρίξουν αυτές τις ομάδες. Η ζημιά είναι τόσο οικονομική όσο και ανταγωνιστική. Και θέλω να επισημάνω ότι τα κλειστά πρωταθλήματα έχουν αντίκτυπο και στις εθνικές ομάδες, χωρίς καμία αμφιβολία. Οι Εθνικές Ομάδες τρέφονται από ισχυρά πρωταθλήματα, ικανά να ανιχνεύουν, να αναπτύσσουν και να προβάλλουν το ταλέντο των νέων παικτών μας σε επαγγελματικό επίπεδο». Μιλώντας για τις προθέσεις της Ισπανικής Ομοσπονδίας σχετικά με το χάσμα που υπάρχει στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ ο κ. Γκαρμπαχόσα λέει: «Η Ισπανική Ομοσπονδία Μπάσκετ, όπως κάνει η FIBA, θέλει πάντα να είναι μέρος της λύσης, όχι το πρόβλημα. Έτσι θα βρεθούμε πάντα να δουλεύουμε για το κοινό καλό του μπάσκετ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισπανικής Ομοσπονδίας το πρωτάθλημα του ΝΒΑ είναι το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στο φιλοθεάμον κοινό. «Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν ότι το NBA είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Και είναι δύσκολο να γίνει σύγκριση μεταξύ του μπάσκετ NBA και του ευρωπαϊκού μπάσκετ λόγω του επιπέδου ανταγωνισμού και των ιδιαιτεροτήτων του. Πιστεύω όμως ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει ένα φανταστικό επίπεδο, ότι ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο την ηγεμονία των Αμερικανών και ότι έχει τις δικές του αρετές που το κάνουν πολύ ενδιαφέρον. Ως Πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας της οποίας η Εθνική μας Ομάδα είναι ο σημερινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής, δεν πιστεύω ότι έχουμε κάτι να ζηλέψουμε από το ΝΒΑ».

Η συνέντευξη με τον κ. Γκαρμπαχόσα έγινε πριν ανακοινωθεί η αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη και του Νίκου Ζήση. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας μπάσκετ είχε να πει δυο λόγια για τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη οι οποίοι ανήκουν πλέον στο Hall of Fame της FIBA. «Πιστεύω ότι η είσοδος του Γκάλη και του Γιαννάκη στο Hall of Fame της FIBA ​​αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο που έχει παίξει το ελληνικό μπάσκετ στην ανάπτυξη του αθλητισμού μας τα τελευταία χρόνια. Το επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ τις τελευταίες δεκαετίες δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την Ελλάδα, και οι δυο σπουδαίοι αθλητές αποτελούν τα βασικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης του αθλήματος».

Ειδήσεις σήμερα:

Δεύτερο κύμα καύσωνα: Τους 41 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος - «Καμίνι» και η Αττική

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Το σχέδιο του 49χρονου για την «τέλεια αρπαγή» και πώς τελικά... ναυάγησε

Διευκολύνσεις εμβολιασμένων: Πώς θα λειτουργήσουν εστίαση, θέατρα, αθλητισμός από 1η Ιουλίου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr