Τόκιο 2020: Οι αυστηροί έλεγχοι και τα πρώτα κρούσματα

Όπως όλη η υφήλιος έχει συνειδητοποιήσει το τελευταίο χρόνο είναι πολύ δύσκολο να μηδενιστούν τα κρούσματα κορωνοϊού ακόμα και σε ένα κλειστό σύστημα αυστηρών ελέγχων - Στη μεγαλύτερη διοργάνωση παγκοσμίως, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Ιάπωνες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τα ελαχιστοποιήσουν

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΟΕ και της οργανωτικής επιτροπής που ανακοινώθηκαν σήμερα, από τους 18.000 αθλητές, προπονητές, επισήμους, προσωπικό και δημοσιογράφους που έχουν φτάσει στην Ιαπωνία από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί και έχουν απομονωθεί 55 θετικά κρούσματα. Τρία από αυτά διαγνώστηκαν εντός του Ολυμπιακού χωριού, μεταξύ των οποίων ο ένας είναι αναλυτής βίντεο και οι άλλοι δύο ποδοσφαιριστές από την ομάδα της Νότιας Αφρικής.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα μέχρι στιγμής αφορούν σε εργαζόμενους σε ξενοδοχεία αθλητών ή και εξωτερικούς συνεργάτες (προμηθευτές κτλ). Τέσσερα είναι συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αθλητές, άλλα τέσσερα σε ξένους δημοσιογράφους, ενώ θετικός βρέθηκε και ο Νοτιοκορεάτης Σέουνγκ-Μιν Ρίου που είναι μέλος της

Πολλοί ακόμα αθλητές και προπονητές είναι όμως σε προληπτική καραντίνα στην Ιαπωνία (σε προπονητικά καμπ) ή σε άλλα μέρη του κόσμου λόγω πιθανής επαφής με κρούσμα.

Θετική έχει βρεθεί στην Ντόχα και η αρχηγός της αποστολής των προσφύγων, Τέγκλα Λορούπε, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μετάβαση των 29 αθλητών και αθλητριών στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Σήμερα φτάνουν οι πρώτοι της ομάδας στο Τόκιο.

Ένα θετικό κρούσμα στην ίδια πτήση με τη νοτιοαφρικανική ομάδα του ράγκμπι σέβενς αρκούσε για να παραμείνουν για μερικές ημέρες σε καραντίνα. Μόνο ένας προπονητής διαγνώστηκε θετικός από τα 18 μέλη της αποστολής.

Η ομάδα στίβου της Αυστραλίας έπρεπε να απομονωθεί για μερικές μέρες στο καμπ προετοιμασίας στο Μπρισμπέιν λόγω θετικού κρούσματος εργαζομένου.

Η κάθε εθνική Ολυμπιακή επιτροπή έχει να διαχειριστεί να δικά της κρούσματα πριν ακόμα μπουν οι αθλητές στο αεροπλάνο για την Ιαπωνία. Στην Ελλάδα είχαμε αντίστοιχο παράδειγμα με το Γιάννη Μιτάκη, ο οποίος ευτυχώς μετά από 14 μέρες καραντίνας έβγαλε αρνητικό τεστ και πήρε το πράσινο φως για να ταξιδέψει.

Θυμίζουμε ότι για να μπει κάποιος στη χώρα χρειάζεται 2 διαφορετικά τεστ PCR εντός των 3 προηγούμενων ημερών, ενώ άλλος ένας έλεγχος γίνεται με το που φτάσει, στο αεροδρόμιο. Αν δε βγει αρνητικό το τεστ δεν μπορεί να αναχωρήσει για το ξενοδοχείο και για αυτό όλοι όσοι έχουν φτάσει ήδη αναφέρουν για αναμονή 5-8 ωρών.

Από τη στιγμή που κάποιος θα μπει στη «φούσκα» των Ολυμπιακών ελέγχεται σε συχνή βάση (οι αθλητές καθημερινά) και πρέπει να τηρεί ευλαβικά όλους τους κανόνες που έχουν τεθεί για την αποφυγή της διάδοσης, με πρώτο και καλύτερο της παραμονή του εντός των προδιαγεγραμμένων χώρων. Ήδη προέκυψαν περιπτώσεις παράβασης των κανονισμών και η ΔΟΕ αναμένεται να σκληρύνει τη θέση της απέναντι στους παραβάτες. Ο μεγάλος φόβος της ΔΟΕ είναι να προκύψει εστία διάδοσης εντός του Ολυμπιακού χωριού, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έτοιμο πρωτόκολλο και πλάνο δράσης.

Προς στιγμήν ο άμεσος εντοπισμός των θετικών κρουσμάτων και των άμεσων επαφών τους είναι η απόλυτη προτεραιότητα και με βάση τα πρώτα στοιχεία αυτό το σύστημα έχει αποτέλεσμα. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι διοργανωτές απηύθυναν καθησυχαστικό μήνυμα προς τους αθλητές που αναχωρούν για την Ιαπωνία από όλο τον κόσμο. Θυμίζουμε ότι οι 3 βασικές γραμμές της οργανωτικής επιτροπής είναι:

Οι εμβολιασμοί: Η εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού αριθμού εμβολιασμών στους αθλητές (υπολογίζεται να είναι στο 85% στο Ολυμπιακό χωριό).

Οι έλεγχοι: Οι συχνοί και σχολαστικοί έλεγχοι αποτελούν την πρώτη και βασική γραμμή της «άμυνας» ώστε να αποφευχθεί από πολύ νωρίς η διάδοση και σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος να ενεργοποιηθεί το σχετικό πρωτόκολλο.

Η τήρηση των μέτρων: Ανεξαιρέτως όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά και να σέβονται τα μέτρα των διοργανωτών.

Πηγή:sportsfeed.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr