Παρί Σεν Ζερμέν: Γιατί μπορεί να γίνει η απόλυτη κυρίαρχος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Παρί Σεν Ζερμέν: Γιατί μπορεί να γίνει η απόλυτη κυρίαρχος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είχε μόνο το καλύτερο μεταγραφικό παζάρι από καταβολής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά πλέον διαθέτει και όλα τα εφόδια για να αρχίσει μια μίνι κυριαρχία και στην Ευρώπη -μετά από αυτή που έχει χτίσει εδώ και χρόνια στη Γαλλία

Παρί Σεν Ζερμέν: Γιατί μπορεί να γίνει η απόλυτη κυρίαρχος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Από το 2011 και μετά, όταν ανέλαβαν οι επενδυτές από το Κατάρ, οι Παριζιάνοι σαρώνουν εντός των γαλλικών συνόρων με μοναδικό τους αντίπαλο τον κακό τους εαυτό και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Ένα παράδειγμα είναι η σεζόν της Μονακό στην οποία ξεχώρισε το ταλέντο του Κιλιάν Μπαπέ, αλλά και η εξαιρετική ομαδική δουλειά της Λιλ την περασμένη αγωνιστική περίοδο, με την ομάδα του Κριστόφ Γκαλτιέ να στελεχώνεται από μονάδες που έμελλε να κάνουν την καλύτερη χρονιά τους. Εκεί, μέσα στο διαβασμένο 4-4-2 του Γάλλου κόουτς, ξεχώρισε ο Ρενάτο Σάντσες.

Στη γαλλική πρωτεύουσα όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε ποτέ η ανάγκη να πρωταγωνιστήσει εκείνος που θα πρέπει να βάλει 30 γκολ τον χρόνο για να πετύχει η Παρί τους στόχους της. Τα επτά πρωταθλήματα -χώρια τα Κύπελλα και τα Λιγκ Καπ- που έχει κατακτήσει από το 2011-12 και μετά ήρθαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο, εν μέσω ενός παρατεταμένου μεταγραφικού σχεδιασμού στην λογική των Γκαλάκτικος της Ρεάλ Μαδρίτης. Μια σύνδεση που κάλλιστα γίνεται και από μόνη της αν λάβουμε υπόψιν την μετακίνηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο Παρίσι σε μια ηλικία που τα ψωμιά του τα είχε ήδη φάει. Εν αντιθέσει με τις μεταγραφές του τρέχοντος καλοκαιριού, εκείνη ήταν μια συμφωνία που ναι μεν ταίριαζε στη φινέτσα  και τον νεοπλουτισμό των Παριζιάνων, ωστόσο δεν είχε να προσφέρει τίποτα παραπάνω από πρεστίζ. Ο Μπέκαμ είχε την κλάση να... κοροϊδέψει τους εγχώριους αντιπάλους του (όπως έκανε σβηστά και στο MLS), αλλά στην Ευρώπη εκ των πραγμάτων δεν θα αποτελούσε ποτέ βαρόμετρο. Όλος ο ντόρος έγινε απλώς γιατί όταν έτρωγε κλωτσιές, πριν σηκωθεί να κάνει τσαμπουκά έστρωνε πάντα πρώτα τη φράντζα.

Για να κάνουμε άλλη μια σύνδεση του τότε και του τώρα, ο Μπεκς είχε δηλώσει πως κατάλαβε ότι είναι στιγμή να αποσυρθεί από την ενεργό δράση όταν τον προσπέρασε ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος πήγε στη Γαλλία με περισσότερες τιμές κι από αρχηγό κράτους στην καλύτερη ελεύθερη μεταγραφή που θα μπορούσε να ζητήσει ο οποιοσδήποτε σύλλογος. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που πήραν τον Αργεντινό μακριά από το «Καμπ Νόου» και τον πήγαν στο Παρίσι χωρίς να... μπλεχτεί το Financial Fair Play, αν και η χρηματιστηριακή του αξία δεν ήταν έτσι κι αλλιώς στα περασμένα επίπεδα. Βέβαια, η κουβέντα για το FFP γίνεται έτσι κι αλλιώς, μιας και οι Καταριανοί έβαλαν το χέρι αρκετά βαθιά μέσα στην τσέπη για να καλύψουν τους μισθούς των νιόφερτων ποδοσφαιριστών και δη του Λέο.

Φυσικά, οι δύο μεταγραφές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, αφού ο πρώην αρχηγός της Μπαρτσελόνα μόνο κοντά στο κλείσιμο της καριέρας του δεν είναι, ενώ ετοιμάζεται να μπει στη νέα σεζόν έχοντας ολοκληρώσει και με το τρόπαιο του Κόπα Αμέρικα μια γενικά τρομερή σε ατομικό επίπεδο προηγούμενη. Γιατί είναι... εντάξει να λέμε για την απίστευτη δουλειά που ρίχνει σωματικά ο Κριστιάνο Ρονάνλτο, στην αιώνια κόντρα των δύο, αλλά κι ο Μέσι δεν τα πάει... άσχημα. Μπορεί να μην μετράει με την ίδια ευκολία τους κοιλιακούς του, αλλά με ελάχιστους τραυματισμούς και πολύ σπάνια χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης όχι μόνο δεν δείχνει να υστερεί αλλά να ωριμάζει -όπως λένε- σαν το καλό κρασί. Ίσα-ίσα που τα δύο τελευταία χρόνια δεν νιώθει καν... κόντρα. Κι αν βάλουμε στην εξίσωση την ποιότητά του και τις ανοιχτές γαλλικές άμυνες, λογικά σε έναν χρόνο από τώρα θα μετράει καμιά 20αρια ασίστ μόνο στην λίγκα...

Όμως δεν είναι μόνο οι ικανότητες του Μέσι αυτές που αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες της Παρί να «μεγαλώσει» ευρωπαϊκά. Ούτε μεμονωμένα οι προσθήκες των Τζίτζιο Ντοναρούμα, Σέρχιο Ράμος, Ασράφ Χακίμι και Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ. Είναι το σύνολο των μεταγραφών, του πόσο στοχευμένες είναι αυτές, αλλά και το ότι θα δώσουν στον Μαουρίσιο Ποτσετίνο την δυνατότητα να κάνει και μερικές... εσωτερικές.

Επί χρόνια η Παρί ήταν ένα ασύνδετο σύνολο με μερικές σκόρπιες εξαιρετικές μονάδες, όπως αποτελούν στην πιο σύγχρονη ιστορία της οι Νέιμαρ και Μπαπέ, με τον έναν να σκέφτεται διαρκώς το πώς θα κάνει περισσότερες διακοπές και τον άλλο να έχει το μυαλό του είτε στο πώς θα ολοκληρώσει το επόμενο βήμα της καριέρας του είτε στο πώς θα βελτιώσει την προσωπική του στατιστική -όπως είδαμε και στις εν τέλει απογοητευτικές εμφανίσεις του με την εθνική Γαλλίας στο Euro. Ας μην μιλήσουμε για τον τρομερό χαφ Μάρκο Βεράτι και την μοναξιά που ένιωθε όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο της μεσαίας γραμμής!

Μέσι και Ράμος έχουν τα «γαλόνια» για να γίνουν τα αφεντικά των αποδυτηρίων δίπλα στον Μαρκίνιος, αφεντικά τα οποία δεν θα επισκιάζουν τον Ποτσετίνο (ο οποίος έχει τον τρόπο του στην διαχείριση του έμψυχου δυναμικού) αλλά θα παρασύρουν κυρίως τους Μπαπέ - Νέιμαρ να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους, ακόμη κι αν ο πρώτος έχει για πρότυπο τον Ρονάλντο. Εν ολίγοις, ο ένας θα αρχίσει να σπάει την μπάλα και ο δεύτερος δεν πρόκειται να ξανά τελειώσει σεζόν με παιγμένο το 1/3 των αγώνων της Ligue 1, έχοντας αντιθέτως την τάση να μειώνει ολοένα και περισσότερο τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις τα τελευταία χρόνια.

Πλέον η Παρί εκτός από περίσσιο ταλέντο διαθέτει και δυνατές προσωπικότητες, και αν της βγει και αγωνιστικά, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να την κοντράρει στο Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο είναι και ο μεγάλος της στόχος μετά από μία παρουσία σε τελικό και ημιτελικό. Μεγάλο στοίχημα για εκείνη είναι το να δέσει τον άξονά της, την μεγαλύτερη πληγή της εδώ και αρκετές σεζόν, με τον έναν εκ των σταθερών παικτών στο Τοπ-10 της Πρέμιερ Λιγκ τα προηγούμενα τρία χρόνια τουλάχιστον, Βαϊνάλντουμ, να έρχεται για να κάνει ακριβώς αυτήν την δουλειά παίρνοντας μεγάλο βάρος από τον Βεράτι και προσφέροντας πολλές εναλλακτικές από την στιγμή που υπάρχουν στο ρόστερ οι Ιντρίσα Γκέιγ, Άντερ Ερέρα και Λέο Παρέδες οι οποίοι είναι φτιαγμένοι για τις πιο βρώμικες δουλειές στην μέση του γηπέδου.

Αμυντικά αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, μιας και οι περισσότεροι είναι νεαρής ηλικίας αλλά μπορούν να μάθουν γρήγορα δίπλα στους πολύπειρους Ράμος - Μαρκίνιος (ακόμη και τον Χακίμι), ενώ επιθετικά τρομάζει, μιας και οι αλλαγές της βασικής τριάδας Μέσι - Μπαπέ - Νέιμαρ είναι υπερπολυτελείας. Κι έρχεται με φόρα και ο νεαρός Ερίκ Εμπιμπέ, όπως έδειξε ακόμη κι όταν βούλιαζε το καράβι της Ντιζόν στην οποία αγωνιζόταν ως δανεικός. Όσον αφορά το τακτικό και αγωνιστικό κομμάτι, αυτή είναι δουλειά του Ποτσετίνο είτε πορευτεί με 3-4-3 είτε με ρευστό 4-5-1 και οι αποδείξεις θα έρθουν μόνο στο χορτάρι...

Αν στο ποδόσφαιρο έχει σταματήσει να υφίσταται αυτό που λένε το βάρος της φανέλας, το γαλλικό κλαμπ είναι μερικά βήματα μακριά από το να κάνει για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία προσπάθειας αυτήν την πολυπόθητη αλλαγή σελίδας, να μπει σε φάση Παρί Σεν Ζερμέν 2.0 και δημιουργώντας ευρωπαϊκό DNA να οφελήσει και το γαλλικό ποδόσφαιρο συνολικά, πέραν των επιτυχιών για τις οποίες πλέον έχει πραγματικές πιθανότητες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γερμανία: Σάλος με την δολοφονία Αφγανής από τους αδελφούς της – Γιατί έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση

Βρετανία: Συναγερμός στο Πλίμουθ - Για περιστατικό με «αρκετούς νεκρούς και τραυματίες» μιλά η αστυνομία - Δείτε βίντεο

Ρωσία: Μία γυναίκα νεκρή και 18 τραυματίες εξαιτίας έκρηξης σε αστικό λεωφορείο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης