Γκερντ Μίλερ: Ο «Bomber» που δεν θα περάσει ποτέ στη λήθη - Η σπουδαία καριέρα και η μάχη με το αλκοόλ, την κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ

Στα 75 του χρόνια, ο «Bomber», Γκερντ Μίλερ, ο σπουδαιότερος επιθετικός του γερμανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας θλίψη στον αθλητικό κόσμο - Η σχέση ζωής με την Μπάγερν, ο φύλακας άγγελος Φραντς Μπέκενμπαουερ και η μάχη με το αλκοόλ και το Αλτσχάιμερ

Θλίψη σκόρπισε στον αθλητικό κόσμο η είδηση του θανάτου του θρυλικού ποδοσφαιριστή της Δυτικής  Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου, Γκερντ Μίλερ, σε ηλικία 75 ετών. O μυθικός στράικερ έδινε τα τελευταία χρόνια μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, νοσηλευόμενος σε κλινική στη Βαυαρία.

Ο γνωστός ως «Der Bomber», Μίλερ, υπήρξε ένας από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς της Γερμανίας, βρίσκοντας δίχτυα 68 φορές με τα «Πάντσερ» και 566 με τη φανέλα των Βαυαρών, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στην Bundesliga .

Για «μαύρη μέρα για την Μπάγερν Μονάχου» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Βαυαρών, Χέρμπερτ Χάινερ, ενώ ο CEO, Όλιβερ Καν, σχολίασε πως «η είδηση του θανάτου του Γκερντ μας επηρέασε όλους βαθιά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της ομάδας».

O Γκερν υπήρξε αναμφίβολα ένας γεννημένος στράικερ. Ήξερε να βάζει γκολ, από παντού, ακόμα και από θέσεις που κανείς δεν περίμενε η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα. Η επιθετική του δεινότητα σκορπούσε τον φόβο και τον τρόμο στους αντιπάλους, με τα τελειώματα του να θυμίζουν το υπέρ-βαρύ βομβαρδιστικό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Zeppelin Staaken R.VI. Η μνήμη του «Bomber» των γερμανικών γηπέδων μπορεί να τον εγκατέλειψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ωστόσο τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα δύσκολα θα περάσουν στη λήθη του χρόνου...





Μπόμπερ... από κούνια

Γεννημένος στις 3 Νοεμβρίου του 1945 στο Νόρντλινγκεν ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφιρικά βήματα στις Ακαδημίες της τοπικής ομάδας σε ηλικία 9 ετών, αποδεικνύοντας από τα μικράτα του ακόμα πως πρόκειται για ένα μοναδικό ταλέντο (έως το 1963-64 σημείωσε στα μικρά πρωταθλήματα 180 γκολ). Μάλιστα, μνημειώδης είναι και η απάντησή του σε όσους απορούσαν πως γίνεται παρά το μικρό του ανάστημα και τον παχουλό σωματότυπό του, να «ματώνει» τα δίχτυα, αποκρινόμενος ειρωνικά «Στην πατατοσαλάτα της μητέρας μου!».

Με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου έμελλε να γράψει με ολόχρυσα γράμματα το όνομά του στα χρονικά των Βαυαρών. Κι αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, στην περίπτωση του η σχέση του με την ομάδα της καρδιάς του, εκκίνησε με έναν παράδοξο τρόπο. Συγκεκριμένα, λέγεται πως όταν τον πρωτοείδε ο προπονητής Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, του έκανε πολύ άσχημη εντύπωση, δηλώνοντας πως δεν χρειάζεται αρσιβαρίστα αλλά ποδοσφαιριστή!

Ακόμη κι αν έμεινε για 10 παιχνίδια στον πάγκο, το ματς κόντρα στη Φράιμπουργκ ήταν η ευκαιρία του να λάμψει. Κι έτσι κι έγινε. Τα δύο τέρματα που πέτυχε χάρη στην ανεξάντλητη δυνατότητα του να σκοράρει ειδικά μέσα και γύρω από τη μικρή περιοχή, του χάρισαν επάξια τη φανέλα του βασικού, καθιερώνοντας τον σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.


«Αν ρωτήσετε τον Φραντς Μπέκενμπαουερ και τον Ούλι Χένες ποιος είναι ο σημαντικότερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας δεν θα διστάσουν να πουν ο Γκερντ»

Στο παλμαρέ του με την Μπάγερν διαθέτει 4 πρωταθλήματα Γερμανίας, 4 Κύπελλα, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων κι ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο. Επίσης, του ανήκει το διεθνές ρεκόρ των 66 γκολ σε 74 παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς και το ρεκόρ με 40 γκολ σε μια σεζόν στην Bundesliga το 1971-72, όταν και κατέκτησε και το Χρυσό Παπούτσι των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.







«Bomber der Nation»

To προσωνύμιο «Bomber der Nation», δηλαδή «Το Βομβαρδιστικό του Έθνους» σαφώς και δεν του δόθηκε τυχαία... Από το 1966 όταν και αποτέλεσε σταθερό μέλος της «Μανσαφτ» έως και το 1974 σκόραρε «κατά ριπάς» 68 γκολ σε 62 αναμετρήσεις. Με το εθνόσημο  κατέκτησε το 1972 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το 1974 το Παγκόσμιο Κύπελλο. Συνολικά, στα παιχνίδια του με την εθνική γνώρισε 45 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόνο 8 ήττες.

Το 1970 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού με 10 γκολ και τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα ως καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη.

Στο τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του μετέβη στις ΗΠΑ, όπου αγωνίστηκε τρεις σεζόν με την ομάδα του Φορτ Λόντερντέιλ στο πρωτάθλημα της NASL.

Όταν «συνάντησε» τον «Ιπτάμενο Ολλανδό», Γιόχαν Κρόιφ

Οι τρεις θρύλοι, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γκερντ Μίλερ και Ούντο Λάτεκ

Όταν... πάγωσε τους «οράνιε» του Κρόιφ

Στις 7 Ιουλίου του 1974 η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο χάρη σε ένα από τα πιο μυθικά γκολ του Μίλερ. Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου οι Γερμανοί φιλοξενούσαν τη μισητή Ολλανδία του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ. Oι «οράνιε» είχαν ανοίξει το σκορ στο 2' με πέναλτι του Νέεσκενς, έχοντας αλλάξει τη μπάλα 17 φορές και χωρίς οι Γερμανοί να έχουν προλάβει να την ακουμπήσουν. Τα «πάντσερ» όμως ανασυντάχθηκαν και με πέναλτι του Μπράιτνερ (25') και γκολ του Γκερντ Μίλερ (43'), ανέτρεψαν την εικόνα. Το τέρμα ωστόσο που πέρασε στα χρονικά ήταν φυσικά αυτό του  «Bomber der Nation».

Συγκεκριμένα, στο 43' λεπτό της αναμέτρησης σε μια κόντρα, η μπάλα έφτασε μέσα στην περιοχή των Ολλανδών και αποδέκτης της μπάλας έγινε ο Γκερντ Μίλερ, ο οποίος με ένα γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Γιόνγκμπλεντ, στερώντας από τους «οράνιε» το βαρύτιμο τρόπαιο.





Η  σθεναρή μάχη με το αλκοόλ και την κατάθλιψη

Πίσω από τη λάμψη, τη δόξα και την τρυφή στη ζωή σπουδαίων ποδοσφαιρανθρώπων που έγραψαν ιστορία εντός των τεσσάρων γραμμών, κρύβονται συχνά μελανές στιγμές, μιας προσωπικές μάχης με τις εξαρτήσεις και την κατάθλιψη. Περιπτώσεις όπως αυτές των Πολ Γκασκόιν, Τζορτζ Μπεστ, Λαντισλάο Κουμπάλα, Γκαρίντσα, αλλά και άλλων θρύλων της στρογγυλής θεάς, έρχονται να επιβεβαιώσουν πως ο κάθε θνητός μπορεί να παγιδευτεί σε αυτή την ατραπό.

Μια τέτοια δοκιμασία βίωσε και ο Μίλερ, όταν λίγο μετά το καλοκαίρι του 1981, ήταν πλέον άνεργος, μακριά από την μεγαλύτερη αγάπη του τα γήπεδα, βυθισμένος στο αλκοόλ και τις σκοτεινές σκέψεις του. Παρά τις πιέσεις φίλων και συμπαικτών του όπως ο Ούλι Χένες, όλες οι προσπάθειες για να εισαχθεί σε κλινική απεξάρτησης έπεφταν στο κενό.

Ο άνθρωπος ωστόσο που του έσωσε τη ζωή δεν ήταν άλλος από τον ηγέτη, Φράντς Μπέκενμπαουερ, ο οποίος και τον ανάγκασε να μπει εν τέλει στην κλινική, βλέποντας το σώμα του να καταρρέι πλέον ολοκληρωτικά.

Ο γεννημένος μαχητής Μίλερ πάλεψε σαν λιοντάρι με το τέρας του αλκοολισμού, κοιτάζοντας το στα μάτια όπως είχε μάθει να κάνει απέναντι σε κάθε του αντίπαλο. «Το γεγονός ότι κατέβαλα τον εθισμό ήταν η μεγαλύτερη μου νίκη, ακόμα πιο σημαντική από τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου», είχε ομολογήσει ο ίδιος.

Όταν πλέον  «καθαρός» από το αλκόολ προσπαθούσε να ορθοποδήσει, η Μπάγερν ήταν πάλι στυλοβάτης του, προσφέροντας του το 1992 τη δουλειά του προπονητή τερματοφυλάκων, ενώ λίγο αργότερα του βοηθού προπονητή στους ερασιτέχνες, καθώς και στο τμήμα σκάουτινγκ.


Η νέα μάχη με τη... λήθη

Αρκετά χρόνια αργότερα ωστόσο, η ζωή έδειξε ξανά το σκληρό της πρόσωπο στον Γκερντ. Ειδικότερα το καλοκαίρι του 2011, ο 66χρονος τότε θρύλος εξαφανίστηκε για 15 ώρες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Τρέντο, χάνοντας τον προσανατολισμό του για τον γυρισμό. Εν τέλει, βρέθηκε στις 6 το πρωί σε πολυσύχναστο δρόμο του Τρέντο σε κατάσταση σύγχυσης, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί πως και γιατί βρέθηκε εκεί.

Οι ανησυχίες όλων σχετικά με την υγεία του όπως ήταν φυσικό είχαν αρχίσει να οξύνονται, για να έρθει το 2015 η επίσημη επιβεβαίωση από το στόμα της Μπάγερν Μονάχου, στην επέτειο των 70ων γενεθλείων του πως ο Μίλερ πάσχει από Αλτσχάιμερ και είναι σοβαρά άρρωστος.  Έκτοτε μέχρι και σήμερα όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος Γκερντ νοσηλευόταν σε κλινική στο Μόναχο. 

 Μάλιστα η σύζυγος του Ούσι Μίλερ είχε συγκλονίσει με την εξομολόγησή της, σχετικά με τη μάχη του συζύγου της:  «Παραμένει καθηλωμένος στο κρεβάτι του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Σπανίως ανοίγει τα μάτια του. Είναι τόσο όμορφο όταν το κάνει, έστω για λίγα λεπτά… Ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά του απαντά κάποιες φορές, καταφατικά ή αρνητικά, στις ερωτήσεις που του κάνουμε. Μερικές φορές βλέπουμε μαζί τηλεόραση, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει… Τώρα είναι σαν να βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα. Τρώει μόνον αλεσμένη τροφή. Μου δίνει την αίσθηση οτι είναι γαλήνιος και ήρεμος. Δεν νομίζω ότι υποφέρει. Είναι σαν να κοιμάται και να προετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι. Ελπίζω, απλώς, να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί την τρέχουσα κατάσταση και τη μοίρα του».

Το ντοκιμαντέρ της Μπάγερν για τη σπουδαία του καριέρα:



Τίτλοι
Με την Εθνική Γερμανίας
Παγκόσμιο Κύπελλο (1): 1974
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1): 1972

Με τη Μπάγερν Μονάχου
Μπουντεσλίγκα (4): 1969, 1972, 1973, 1974
Κύπελλο Γερμανίας (4): 1966, 1967, 1969, 1971
Κύπελλο Πρωταθλητριών (3): 1974, 1975, 1976
Κύπελλο Κυπελλούχων (1): 1967
Διηπειρωτικό Κύπελλο (1): 1976

Προσωπικές διακρίσεις

Πρώτος σκόρερ Μπουντεσλίγκα (7): 1967, 1969, 1970, 1972, 1973, 1974, 1978
Χρυσό Παπούτσι (2): 1970, 1972
Πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο (1): 1970
Πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 1972
Πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (4): 1973 ,1974 ,1975 ,1977
Ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Γερμανία (2): 1967, 1969
Χρυσή Μπάλα (1): 1970
Καλύτερος παίκτης των 40 ετών της Μπουντεσλίγκα: 1963-2003
Μεγαλύτερος σκόρερ του κόσμου όλων των εποχών: 2000


Όταν ο Λεβαντόφσκι ισοφάρισε στο 90' τον «μύθο» Γκερντ Μίλερ

Τον Μάιο ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι άνοιξε το σκορ για την Μπάγερν κόντρα στη Φράιμπουργκ και έφτασε τα 40 γκολ στη σεζόν, ισοφαρίζοντας το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ. Η κατάρριψή του ήθελε υπομονή και ο Πολωνός φορ είχε την αρετή, περίμενε μέχρι το 90ό λεπτό και κατάφερε να το σπάσει!




Μέσι για Γκερντ Μίλερ: «Έφυγε ένα θρύλος»


Ο Λιονέλ Μέσι αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στα social media τον Γερμανό θρύλο, πρώην επιθετικό της Μπάγερν (1964-1979) και της εθνικής ομάδας της Δυτικής Γερμανίας.

«Έφυγε ένας θρύλος του ποδοσφαίρου», αναφέρεται στη λεζάντα, με την οποία συνόδευσε τη φωτογραφία του Γκερντ Μίλερ ο Pulga.




Ειδήσεις σήμερα: 

Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου - Αυστηρά μέτρα στις εκκλησίες

Σεισμός στην Αϊτή: Ανείπωτη τραγωδία - Τουλάχιστον 304 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται, πώς δίνεται η απαλλαγή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr