ΤΣΣΚΑ και Gazprom ετοιμάζουν το αντίπαλον δέος της Euroleague

ΤΣΣΚΑ και Gazprom ετοιμάζουν το αντίπαλον δέος της Euroleague

Δημοσιεύματα σε Ρωσία και Σερβία αποκαλύπτουν πως ο ισχυρός άνδρας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Αντρέι Βατούτιν, με την οικονομική στήριξη της Gazprom, έχει έτοιμο σχέδιο δημιουργίας μιας νέας διοργάνωσης με ρωσικές, τουρκικές, ελληνικές και σερβικές ομάδες που θα απειλήσει τα θεμέλια της Euroleague

VATUTIN
Πριν από ένα μήνα περίπου η Euroleague απέκλεισε οριστικά από τη συνέχεια της διοργάνωσης τις ρωσικές ομάδες (ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ, Χίμκι) με τον ισχυρό άνδρα της πρώτης, Αντρέι Βατούτιν λίγες ημέρες αργότερα ότι δεν πιστεύει πως η ομάδα του (αλλά κι οι υπόλοιπες ρωσικές) θα επιστρέψει άμεσα στα διεθνή παιχνίδια.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς η ΤΣΣΚΑ είναι ένας από τους βασικούς μετόχους της Euroleague και πιθανός αποκλεισμός της από τη νέα χρονιά (2022-2023) θα προκαλέσει ένα τσουνάμι εξελίξεων το οποίος ίσως αλλάξει το σύγχρονο στάτους κβο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Όπως αποκαλύπτουν ρωσικά και σερβικά ΜΜΕ ο Βατούτιν δεν έμεινε απλά στην διαπίστωση ότι είναι δύσκολη η επιστροφή της ΤΣΣΚΑ, αλλά και των άλλων ομάδων «λόγω της αυξανόμενης 'ρωσοφοβίας'», αλλά έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο δημιουργίας μιας νέας διοργάνωσης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον επιβεβαιωθεί ο αποκλεισμός τους από την Euroleague!

Σ' αυτή την περίπτωση η ΤΣΣΚΑ θα αποχωρήσει άμεσα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (με την οποία απειλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός) και με την οικονομική στήριξη της Gazprom θα προχωρήσει στην υλοποίηση της νέας διοργάνωσης.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζουμε ότι η Gazprom ήταν από τους βασικούς χορηγούς της UEFA στο Champions League πληρώνοντας ετησίως ένα ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, το οποίο αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του θα διοχετευθεί στη νέα μπασκετική διοργάνωση!

Kurir


Έτσι ενώ η νίκη στη Euroleague αποφέρει 30.000 ευρώ σε κάθε ομάδα, στη νέα διοργάνωση κάθε νίκη θα βάζει στα ταμεία μιας ομάδας 120.000 ευρώ, ενώ το μίνιμουμ των εσόδων (το οποίο θα εξαρτάται άμεσα από τα αποτελέσματα) θα είναι 5 εκατ. ευρώ και ο νικητής θα παίρνει πριμ 4 εκατ. ευρώ (ενώ η κατάκτηση της Euroleague δίνει μόλις 1 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα ο Αντρέι Βατούτιν και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αποστείλει τις σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε ομάδες από την Τουρκία, αλλά και στον Παναθηναϊκό (λόγω της διαχρονικής του κόντρας με τον CEO της Euroleague Ζόρντι Μπερτομέου) καθώς και σε Ερυθρό Αστέρα Παρτίζαν.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 16 έως 18 ομάδες με τη Ρωσία να έχει τη μερίδα του λέοντος (4+1 ομάδες), να ακολουθεί η Τουρκία (3+1 ομάδες) και η Σερβία (τρεις ομάδες), ενώ Βουλγαρία, Ουγγαρία (Σόλνοκ), Μαυροβούνιο (Ιγκοκέα) θα έχουν από έναν εκπρόσωπο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το αρχικό σχέδιο κάνει λόγο για 2+1 ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να είναι ο πρώτος υποψήφιος κι από κει και πέρα θα γίνουν επαφές τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και με την ΑΕΚ, αλλά και με τους δύο κοιμώμενους γίγαντες της Θεσσαλονίκης ΠΑΟΚ και Άρη.

Κι ειδικά στην περίπτωση του ΠΑΟΚ προφανέστατα θα παίξει ρόλο κι η ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με την ομάδα μπάσκετ γνωρίζοντας πως ακόμη κι αν κατακτήσει τον τίτλο δεν θα πάρει μια θέση στη Euroleague.

Τώρα όμως τα δεδομένα αλλάζουν και η συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση προφανώς φαντάζει ελκυστική, καθώς ουσιαστικά θα πρόκειται για μία λίγκα της νοτιοανατολικής Ευρώπης (λέγεται επίσης ότι θα σταλεί σχετική πρόσκληση και στη Μακάμπι Τελ Αβίβ) με πολλά περισσότερα χρήματα...



Ειδήσεις σήμερα:

Διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ επειδή πήγαν να βάλουν δημητριακά με προζύμι στα νοσοκομεία!


«Οι Ρώσοι ήρθαν στην Ουκρανία σαν στρατός αποικιστών, θέλουν να προκαλέσουν επισιτιστική κρίση» είπε ο Ζελένσκι

Η Ρούλα Πισπιρίγκου εδώ και ημέρες προσπαθεί απεγνωσμένα να μιλήσει με τον Μάνο Δασκαλάκη, λέει ο δικηγόρος της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης