Χάμες Ροντρίγκες: Από το τρομερό Μουντιάλ του 2014 στον Ολυμπιακό

«Συστήθηκε» από την Πόρτο, έκανε τρομερή σεζόν με τη Μονακό το 2013-14 και έδωσε μοναδική παράσταση σε παγκόσμιο επίπεδο με τη φανέλα της Κολομβίας στο Μουντιάλ του ‘14

Ήταν πριν από περίπου 12 χρόνια όταν η Πόρτο έκανε μία ακόμη σούπερ επένδυση, παίρνοντας από τη Μπάνφιλντ ένα χαμογελαστό παιδί για να το «ψήσει» στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Ο Χάμες Ροντρίγκες πήρε έναν χρόνο να εγκλιματιστεί και τους επόμενους δύο που έμεινε στους «δράκους» απέδειξε πως πρόκειται για έναν πολύ χαρισματικό ποδοσφαιριστή, μια λάτιν «μπαλαδόφατσα» κι ας μην... έσταζε αίμα το μάτι του. Σκοράροντας 26 φορές με τους Πορτογάλους σε αυτά τα δύο χρόνια, αλλά και με τον γενικότερο αέρα του στο χορτάρι, η Μονακό πείστηκε για τις δυνατότητές του και έριξε πάνω του το μεγαλύτερο βάρος της επιθετικής της λειτουργίας, με τον φίλαθλο κόσμο στη Γαλλία να παραμιλάει με το ταλέντο του και τις ενέργειές του μέσα στο γήπεδο. Στη μία σεζόν που έμεινε στο Πριγκιπάτο αποτέλεσε ίσως τον καλύτερο παίκτη της Ligue 1, κάτι στο οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο και η παρουσία του συμπατριώτη του, Ραδαμέλ Φαλκάο.

Μετά ήρθε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, εκεί όπου συστήθηκε για τα καλά σε όλο τον κόσμο με την τρομερή επίδοσή του με τη φανέλα της Κολομβίας. Μάλιστα, πέτυχε ένα από τα γκολ του τουρνουά ιστορικά, στοπάροντας την μπάλα με το στήθος και εκτελώντας σε πρώτο χρόνο με το αριστερό έξω από την περιοχή.

Το απίστευτο γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ουρουγουάη:



Συνολικά, ολοκλήρωσε το Μουντιάλ με έξι γκολ (πρώτος σκόρερ) και δύο ασίστ. Ένα από τα τέρματά του ήταν αυτό κόντρα στην Εθνική Ελλάδας, με το οποίο σφραγίστηκε το τρίποντο στη φάση των ομίλων (τελικό 3-1).

Δείτε όλα τα γκολ του στη διοργάνωση:



Οι εμφανίσεις του ήταν και παραήταν αρκετές για τη Ρεάλ Μαδρίτης ώστε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να τον κάνει συμπαίκτη του Μαρσέλο μετά το τέλος του τουρνουά, δίνοντας 90 εκατομμύρια ευρώ στους Μονεγάσκους. Εκείνη την περίοδο ήταν ο τέταρτος πιο ακριβός παίκτης του κόσμου πίσω από τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ και Λουίς Σουάρες. Με τον πρώτο, αλλά και τους άλλους δύο της επίθεσης, Καρίμ Μπενζεμά - Μπέιλ, είχε μια ιδανική συνεργασία στους «μερένγκες», με αποτέλεσμα να κλείσει τη σεζόν με 13 ασίστ, χώρια και τα 13 γκολ σε επίπεδο La Liga.

Οι επόμενες δύο χρονιές του δεν ήταν στα ίδια επίπεδα αλλά παρέμειναν παραγωγικές, μέχρι που τις τύχες της ομάδας ανέλαβε ο Ζινεντίν Ζιντάν, μετά και την αποχώρηση του Κάρλο Αντσελότι. Τότε ο Χάμες πήγε δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου και υπό τις οδηγίες του  Ιταλού έδειξε να ξανά βρίσκει τον πραγματικά καλό εαυτό του, βρίσκοντας δίχτυα επτά (7) φορές και μοιράζοντας 11 ασίστ. Πάνω που είχε πάρει θάρρος, το τιμόνι τον Βαυαρών έπεσε στα χέρια του Νίκο Κόβατς, που μπορεί να μην έμεινε πολύ στην «Αλιάνζ Αρίνα», αλλά κατάφερε επί της ουσίας να αχρηστεύσει τον Κολομβιανό, αν κι εκείνος φρόντισε να δείξει την κλάση του ακόμη και στις λιγοστές ευκαιρίες που πήρε από τον Κροάτη κόουτς. Η επιστροφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν πήγε καλύτερα, μιας και οι τραυματισμοί αλλά και το διαφορετικό στυλ του Ζιντάν δεν ευννοούσαν το παιχνίδι του. Με μόλις 500 λεπτά στο πρωτάθλημα και 90 στο Champions League, τα μάζεψε κι έφυγε. Όπως είχε πει και ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο κύκλος του στη Μαδρίτη είχε κλείσει.



Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Έβερτον και η Πρέμιερ Λιγκ, με τον... υπερπρωταθλητή Ευρώπης, Αντσελότι, να ξέρει από πρώτο χέρι (Ρεάλ και Μπάγερν) τις δυνατότητές του. Η εισήγηση του Ιταλού να αποκτηθεί ο οσονούπω νέος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έγινε διαταγή στ' αυτιά της διοίκησης και ο Χάμες υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Σε ένα πρωτάθλημα όπως το αγγλικό, ωστόσο, αλλά και σε έναν σύλλογο όπως τα προβληματικά «ζαχαρωτά» η προσαρμογή ήταν σχεδόν αδύνατη. Μπορεί να σκόραρε στο ντεμπούτο του σε ένα 5-2 κόντρα στη Γουέστ Μπρομ για το πρωτάθλημα, αλλά λίγοι θα θυμούνται το πέρασμά του από τη μπλε μεριά του Μέρσεϊσαϊντ.

Πιο πρόσφατος ποδοσφαιρικός σταθμός του ήταν η Αλ Ραγιάν, η οποία θα δώσει μέρος του μισθού του παίκτη που θα πιάσει Λιμάνι για να ανεβάσει επίπεδο την επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού, όπου θα έχει αρκετό χρόνο να επιστρέψει σε τοπ επίπεδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr