Κατάρ 2022 - To υπερθέαμα των 200 δισ. δολαρίων σε γήπεδα από το μέλλον

Κατάρ 2022 - To υπερθέαμα των 200 δισ. δολαρίων σε γήπεδα από το μέλλον

Υπερσύγχρονες κατασκευές στις οποίες θα διασκεδάσουν οι επισκέπτες για το Μουντιάλ - Ειδικές «fan zone» για διασκέδαση αλλά μόνο για ξένους - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

QATAR_AGAIN2
Είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πάρτι, σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο υπέρτατος στόχος κάθε ποδοσφαιριστή, προπονητή, διαιτητή, φιλάθλου. Είναι απλά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ που έχει χτίσει μύθους, έχει γεννήσει απίστευτα συναισθήματα και τώρα ετοιμάζεται να γράψει και πάλι ιστορία.

Μάλλον για να ακριβολογούμε, το συγκεκριμένο κεφάλαιο της ποδοσφαιρικής ιστορίας έχει ξεκινήσει να γράφεται εδώ και 12 χρόνια (για τους σωστούς, αλλά και τους λάθος λόγους όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω) και το σίγουρο ότι όλη αυτή η περιπέτεια θα είναι πραγματικά μοναδική...
053_AR-22114QATAR01010

Κλείσιμο
Γιατί είναι η πρώτη που θα φιλοξενηθεί στη Μέση Ανατολή, με τους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου να διεξάγονται χειμώνα και όχι καλοκαίρι και τις ομάδες να μην κάνουν τουρνέ σε διάφορες πόλεις, αλλά να αγωνίζονται επί της ουσίας σε μία και μοναδική: Την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στο κέντρο της οποίας υπάρχουν τέσσερα από τα οκτώ γήπεδα των αγώνων και στα περίχωρα της τα υπόλοιπα. Κι αυτή η ιδιαιτερότητα δίνει την ευκαιρία στους φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους να παρακολουθήσουν δύο και τρία παιχνίδια την ίδια ημέρα…

Το χρονικό της πιο αμφιλεγόμενης ανάθεσης Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Δεκεμβρίου 2010 όταν στη Ζυρίχη, εκεί όπου εδρεύουν τα γραφεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) ανακοινώθηκαν οι δύο χώρες που επιλέχθηκαν από τα 22 μέλη της Εκτελεστικής της Επιτροπής ως διοργανώτριες χώρες των Παγκοσμίω Κυπέλλων του 2018 και 2022.

Το ιερό κονκλάβιο του ποδοσφαίρου, αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία του να ανακοινώσει διπλή ανάθεση και προφανώς αυτή η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο τότε πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε ότι τη διοργάνωση του 2018 ανέλαβε η Ρωσία επικρατώντας των υποψηφιοτήτων της Αγγλίας και των «κοινοπραξιών» Ολλανδίας-Βελγίου, Ισπανίας-Πορτογαλίας.

Αυτή ήταν η πρώτη μικρή έκπληξη, καθώς η Αγγλία ήταν το φαβορί, ωστόσο όταν από το στόμα του Ελβετού παράγοντα ακούστηκε η λέξη «Κατάρ» για το Μουντιάλ 2022 το σοκ ήταν τεράστιο καθώς το Εμιράτο μόλις είχε επικρατήσει των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της συνυποψηφιότητας Ιαπωνίας, Νοτίου Κορέας!
F1_world

Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται το… σενάριο του πιο αμφιλεγόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το οποίο παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από την επομένη της νίκης του Κατάρ και το γεγονός ότι αποτέλεσε την αφορμή για να ξηλωθεί όλη η διοίκηση της FIFA, δεν μετακινήθηκε από το Εμιράτο κι ετοιμάζεται για τη σέντρα (Κυριακή 20/11, Κατάρ-Εκουαδόρ).
Δώδεκα χρόνια γεμάτα αμφιβολίες, ερωτηματικά και υπερσύγχρονες κατασκευές

Από την επομένη κιόλας της ανάθεσης του Μουντιάλ στο Εμιράτο, προέκυψαν σφοδρότατες αντιδράσεις για την επιλογή και εξίσου πολλά ερωτηματικά για το αν είναι εφικτό να φιλοξενηθεί μια τόσο μεγάλη διοργάνωση εκεί.
Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι το Κατάρ ήταν η μικρότερη χώρα που αναλάμβανε ένα τέτοιο εγχείρημα (το προηγούμενο ρεκόρ είχε η Ελβετία με το Μουντιάλ του 1954, όπου οι απαιτήσεις βέβαια ήταν τελείως διαφορετικές), αλλά κυρίως με το… πολιτιστικό προφίλ της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να πετύχει το… γκολ της ανάθεσης.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η FIFA δεν θα μετανιώσει για τη σημερινή της απόφαση», ήταν η λακωνική δήλωση του (τότε) Εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπλάτερ και το επιτελείο του το μετάνιωσαν πικρά, καθώς απόφαση-έκπληξη της εκτελεστικής επιτροπής προκάλεσε την οργή όλων για τις πρακτικές της διεθνούς ομοσπονδίας.
messi_ronaldo_mbappe

Το πρώτο θύμα ήταν ο Καταριανός επιχειρηματίας Μοχάμεντ μπιν Χαμάν, πρώην πρόεδρος της ασιατικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο οποίος μετά από έρευνα κρίθηκε ένοχος για διαφθορά κι εξαγορά ψήφων κι αποκλείστηκε ισόβια από την ενασχόλησή του με το άθλημα. Στα διεθνή MME είχε καθιερωθεί ο όρος Qatargate, που μπορεί να μην αποδείχθηκε ποτέ, παρά τις συνεχόμενες αποκαλύψεις, αλλά το 2015 οδήγησε εν τέλει εκτός ποδοσφαίρου τόσο τον Μπλάτερ, όσο και τον Μισέλ Πλατινί (τότε πρόεδρος της UEFA και πρώτο φαβορί να τον διαδεχθεί) με τις κατηγορίες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παράνομες πληρωμές.

Που έφταιγε ο Πλατινί; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπλάτερ, ενώ είχε υποσχεθεί την ψήφο του στους Αμερικάνους, την τελευταία στιγμή έκανε… κωλοτούμπα.
«Ο Πλατινί στις 23/11/2010 συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας με τον Νικολά Σαρκοζί και τον (τότε) διάδοχο του θρόνου του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί σε ένα μυστικό γεύμα όπου άλλαξαν τα πάντα», αποκάλυψε το γαλλικό περιοδικό France Football αναζωπυρώνοντας τις φλόγες...

053_AR-221031QATAR100012
Μια από τις τρεις νέες γραμμές του μετρό που εξυπηρετεί τα στάδια

Τα υπερσύγχρονα γήπεδα, μια νέα πόλη και το… μετρό

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που προέκυψαν από την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ είχε να κάνει με τις θερμοκρασίες στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Η προοπτική να διεξαχθούν οι αγώνες την κλασική ημερομηνία (αρχές Ιουνίου-αρχές Ιουλίου) ήταν στο τραπέζι για κάποια χρόνια, αλλά όλοι οι παροικούντες την ποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι ήταν αδύνατο να συμβεί λόγω των καιρικών συνθηκών.

Δείτε το βίντεο: Τα υπερσύγχρονα γήπεδα του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022
All 8  IMPRESSIVE World cup Stadiums Qatar 2022


Η FIFA άφησε να διαρρεύσει την πρόθεση της για ένα… χειμερινό Μουντιάλ, με την συγκεκριμένη ιδέα να συναντά σφοδρές αντιδράσεις (ειδικά από την Premier League που απειλούσε με μηνύσεις), αλλά στις 24 Φεβρουαρίου
2015, ο Σεπ Μπλάτερ λίγο πριν την αποπομπή του ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα διεξαχθεί… χειμώνα.

Βέβαια η λέξη χειμώνας στο Κατάρ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο καθώς την περίοδο του Μουντιάλ η θερμοκρασία ξεπερνά την ημέρα τους 25 βαθμούς και το βράδυ μπορεί να πέσει έως τους 21…
Η μετάθεση των αγώνων από το καλοκαίρι (που η θερμοκρασία είναι σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς) στο χειμώνα ήταν σημαντική, αλλά από μόνη της δεν έλυνε το πρόβλημα της ζέστης για ποδοσφαιριστές και θεατές.
Γι’ αυτό και όλα τα γήπεδα (7 νεότευκτα και 1 το οποίο ανακαινίστηκε) έχουν εξοπλισθεί με υπερσύγχρονα συστήματα ψύξης που εγγυόνται μια σταθερή θερμοκρασία…

000_32LJ84U
Σταθμός του μετρό

Αυτό που δεν λείπει από το Κατάρ, πέρα από τη ζέστη, είναι τα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση τα χρήματα. Αυτό μπορεί να έρχεται σε αντιδιαστολή με ότι περιγράψαμε παραπάνω σχετικά με τις συνθήκες για τους μετανάστες εργαζόμενους, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Καταριάνοι ανέβασαν τόσο ψηλά τον πήχη που πολύ δύσκολα στο μέλλον κάποια χώρα θα τους ξεπεράσει.

Το Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική (που επίσης είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις) είχε κοστίσει 3.5 δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι εκτιμήσεις για τη διοργάνωση στο Κατάρ αναφέρουν ότι το κόστος θα κυμανθεί από τα 200 έως τα 220 δισεκατομμύρια.

Ένα απίστευτο ποσό, το οποίο έχει μια λογική εξήγηση καθώς σ’ αυτό περιλαμβάνεται πέρα από την κατασκευή των γηπέδων, η δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης (Λουσάιλ), η κατασκευή του μετρό (οι τρεις γραμμές καλύπτουν μια έκταση 76 χιλιομέτρων) και η κατασκευή ξενοδοχείων προκειμένου να φιλοξενηθούν οι πάνω από 1.5 εκατομμύριο τουρίστες που αναμένονται να βρεθούν στο Εμιράτο.

F3

Τα γήπεδα

Αρχικά οι αγώνες ήταν να φιλοξενηθούν σε 12 γήπεδα, αλλά τελικά μειώθηκαν σε 8. Τα μισά βρίσκονται μέσα στη Ντόχα και τα άλλα μισά περιφερειακά της πρωτεύουσας με το πιο μακρινό να είναι 40 χιλιόμετρα από το κέντρο. Όλα εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (οθόνες HD, άνετα καθίσματα, ανελκυστήρες και όπως προαναφέραμε συστήματα ψύξης), κάποια φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά, με
GIA_GRAFIMA_000_32LP4Z4_αντιγραφο_2

Lusail Iconic Stadium (80.000 θεατές)
Πριν το Κατάρ αναλάβει το Μουντιάλ το Λουσάιλ ήταν μια αμμώδης έκταση που βρέχονταν από τον Περσικό κόλπο. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια αυτός ο έρημος τόπος μετατράπηκε σ’ ένα αστικό κέντρο, στο οποίο επιτρέπεται και σε αλλοδαπούς να αγοράσουν κατοικίες και έχει πέραν όλων των άλλων μια λιμνοθάλασσα, τέσσερα νησιά, δύο μαρίνες, ισάριθμα γήπεδα γκολφ, mall, νοσοκομείο, ζωολογικό κήπο.
Η πρώτη πόλη που δημιουργήθηκε για ένα Μουντιάλ, έχει και το γήπεδο όπου θα διεξαχθεί ο τελικός. Η αρχιτεκτονική του Lusail Iconic Stadium παραπέμπει στα παραδοσιακά μπολ που χρησιμοποιούσαν στον αραβικό κόσμο. Παράλληλα το βράδυ με το φωτισμό το στάδιο θα λάμπει καθώς ο σχεδιασμός έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μιμείται τη λάμψη ενός φαναριού.
GIA_GRAFIMA_000_32LP4Z4

Al Bayt Stadium (60.000 θεατές)
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της διοργάνωσης και εκεί θα φιλοξενηθεί ο αγώνας της πρεμιέρας (Κατάρ-Εκουαδόρ) και η τελετή έναρξης που θα προηγηθεί με το στάδιο να είναι το ιδανικότερο μέρος για το… καλωσόρισμα.

Ο σχεδιασμός του παραπέμπει στις νομαδικές σκηνές της ερήμου, στην οροφή υπάρχουν ανάγλυφα αραβικά σχέδια ενώ υπάρχει και μια τοιχογραφία αφιερωμένη στους εργάτες που δούλεψαν για την κατασκευή του.
Με την ολοκλήρωση των αγώνων η χωρητικότητα του θα μειωθεί στις 30.000 και το υπόλοιπο κομμάτι θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο.
Khalifa_International_Stadium_000_32ME2NB

Khalifa International Stadium (45.416 θεατές)
Είναι το μόνο γήπεδο στο οποίο έγιναν απλά βελτιωτικές εργασίες.
Μέχρι τώρα το εθνικό στάδιο του Κατάρ και εκεί βρίσκονται κι άλλες σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας.
Διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα ψύξης, ώστε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 26 βαθμούς Κελσίου κι εκεί θα διεξαχθεί ο αγώνας για τις θέσεις 3-4.
GIA_GRAFIMA_000_32LP4Z4_αντιγραφο_6
075_holmes-notitle221112_nprTG

Education City Stadium (45.350 θεατές)
Από το όνομα του καταλαβαίνει κανείς ότι βρίσκεται στο κέντρο μιας πανεπιστημιούπολης. Όταν τελειώσει το Μουντιάλ θα αφαιρεθούν 20 χιλιάδες θέσεις και θα δοθεί προς χρήση στους φοιτητές με έμφαση στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Εξωτερικά υπάρχουν γεωμετρικά μοτίβα που μοιάζουν με διαμάντια, συμβολίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ποιότητα και την αντοχή.
GIA_GRAFIMA_000_32LP4Z4_αντιγραφο_3

Ahmed Bin Ali Stadium (44.740 θεατές)
Φέρει το όνομα του ιδρυτή του Εμιράτου και χτίστηκε εκεί που υπήρχε το προηγούμενο γήπεδο της Αλ Ραγιάν. Η ομάδα θα το χρησιμοποιήσει και μετά το Μουντιάλ, αλλά με τη χωρητικότητα του να πέφτει στο μισό.
GIA_GRAFIMA_000_32LP4Z4_αντιγραφο

Al Janoub Stadium (40.000 θεατές)
Από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές… Το εξωτερικό της τιμά την παράδοση της πόλης Αλ Γουάκρα που ήταν ένα χωριό ψαράδων μαργαριταριών, θυμίζοντας τα πανιά των παραδοσιακών σκαφών της περιοχής.
al-thumama_5

Al Thumama Stadium (40.000 θεατές)
Άλλο ένα γήπεδο που παραπέμπει στην αραβική και ισλαμική παράδοση. Εξωτερικά θυμίζει τη γκαφίγια, το παραδοσιακό πλεκτό καπέλο που φορούν οι άνδρες στις αραβικές χώρες…
GIA_GRAFIMA_000_32LP4Z4_αντιγραφο_4

Stadium 974/Ras Abu Aboud Stadium (40.000 θεατές)
Το 974 είναι ο διεθνής κωδικός κλήσης του Κατάρ, αλλά κι ο αριθμός των κοντέινερς που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του γηπέδου δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Ras Abu Aboud.
Λόγω των κοντέινερς είναι το πρώτο συναρμολογούμενο γήπεδο, το οποίο με τη λήξη των αγώνων θα μετατραπεί σε παραθαλάσσια συγκροτήματα.

Πέρα από την πόλη της Λουσάιλ, τα γήπεδα και τα ξενοδοχεία που κτίστηκαν ένα ακόμη τεράστιο έργο υποδομής είναι και το μετρό που εκτείνεται κατά μήκος μίας διαδρομής 76 χιλιομέτρων.
Είναι εξ ολοκλήρου υπέργειο και έχει τρεις γραμμές καλύπτοντας τα περισσότερα γήπεδα που διεξάγονται οι αγώνες.
Χρειάστηκε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί και κόστισε 36 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ένα διαφορετικό Μουντιάλ για τους φιλάθλους

Οι ενστάσεις για την επιλογή του Κατάρ είχαν να κάνουν και για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς πρόκειται για μια πολύ συντηρητική κοινωνία. «Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ…», είναι η μόνιμη επωδός των διοργανωτών με την απαραίτητη υποσημείωση ότι «θα πρέπει να επιδείξετε σεβασμό στους τοπικούς κανόνες και τον πολιτισμό». Πως μεταφράζετε αυτό;
075_holmes-notitle221112_nprTG_2

«Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να μην επιδεικνύουν τη διαφορετικότητα τους». Κι αυτό είναι το μήνυμα προς τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας… Από κει και πέρα, οι εικόνες που έχουμε συνηθίσει με οπαδούς να περιφέρονται τραγουδώντας και πίνοντας αλκοόλ δεν θα υπάρχουν σ’ αυτό το Μουντιάλ.

Στο Κατάρ απαγορεύεται να κυκλοφορείς μεθυσμένος, το αλκοόλ επιτρέπεται μόνο για τους αλλοδαπούς και σε συγκεκριμένα μέρη, ενώ τελικά αποφασίστηκε σε ορισμένα σημεία που θα υπάρχουν οι περίφημες fan zone να επιτρέπεται η πώληση αλκοολούχων ποτών. Όποιος το παρακάνει όμως θα έχει πρόβλημα.

Δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα εισιτήρια

Συνολικά οι διοργανωτές εξέδωσαν 3.010.679 εισιτήρια για όλους τους αγώνες το Μουντιάλ και πριν από δέκα ημέρες ενημέρωσαν ότι είχαν πωληθεί τα 2.850.000. Για τους ντόπιους οι τιμές των εισιτηρίων για τους αγώνες της α’ φάσης ξεκινούσαν από τα 40 ριάλ (11 δολάρια), αλλά ένα εισιτήριο για τον τελικό κοστίζει 6.000 ριάλ (1600 δολάρια).

Πέρα από τους ντόπιους μέχρι στιγμής οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό οπαδών (όπως αποτυπώνεται από την αγορά εισιτηρίων) είναι οι Αργεντινή, Βραζιλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 1.2 εκατ. τουρίστες, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές οι αφίξεις θα ξεπεράσουν το 1.5 εκατομμύριο.
F7

Τα μέτρα ασφαλείας

Για το πλούσιο, αλλά μικρό Κατάρ η παρουσία ενός τόσο μεγάλου όγκου ξένων φιλάθλων ήταν από την αρχή ένας μεγάλος πονοκέφαλος και ένα εξίσου μεγάλο στοίχημα. Η τοπική αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας επ ουδενί δεν θα μπορούσαν να καλύψουν από μόνες τους τις ανάγκες που υπήρχαν και δεδομένου ότι πλέον κάθε μεγάλο αθλητικό event αποτελεί πιθανό στόχο τρομοκρατικής ενέργειας, η εξωτερική βοήθεια ήταν δεδομένη.

Κι η αλήθεια είναι ότι το όλο σκηνικό στο κομμάτι της ασφάλειας θυμίζει… πολυεθνική δύναμη. Η Τουρκία, που έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις την τελευταία δεκαετία, ανέλαβε την εκπαίδευση των Καταριανών δυνάμεων ασφαλείας και συνεισφέρει με 3.500 άνδρες, 50 ειδικούς στην εξουδετέρωση βομβών και 100 σκυλιά.

Στρατιώτες από το Πακιστάν έχουν ήδη ταξιδέψει στη Ντόχα και έχουν πάρει τις… θέσεις τους, ενώ το Μαρόκο έστειλε ειδικούς στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.
Επίσης το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αποστολή 250 ανδρών, η Αγγλία αντίστοιχο αριθμό ειδικών στους ελέγχους στα γήπεδα ενώ και οι ΗΠΑ θα συνδράμουν τόσο με αστυνομικούς όσο και με στρατιώτες στο κομμάτι της ασφάλειας της διοργάνωσης.

Δείτε βίντεο: Κατάρ 2022 - To υπερθέαμα των 200 δισ. δολαρίων σε γήπεδα από το μέλλον
Κατάρ 2022 - To υπερθέαμα των 200 δισ. δολαρίων σε γήπεδα από το μέλλον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης