Ο «old school» Ντάις και η ευκαιρία της Έβερτον να σώσει και φέτος τη χρονιά

Τη σταθερότητα που αναζητά μπορεί να βρει η Έβερτον στο πρόσωπο του Σον Ντάις – Το πρώτο θετικό δείγμα και η ευκαιρία για επιβεβαίωση στο τοπικό ντέρμπι με τη Λίβερπουλ – Οι «old school» τακτικές του Άγγλου τεχνικού

Ενώ στην άλλη άκρη του πάρκου η Λίβερπουλ όλο και μεγάλωνε τα τελευταία χρόνια, η Έβερτον έβγαζε έναν αέρα κακοδιαχείρισης που κάποια στιγμή θα την έφερνε μοιραία αντιμέτωπη με προβλήματα όλων των ειδών.



Ένα ενδεικτικό παράδειγμα ήταν οι δύο σεζόν που έκανε με τον Κάρλο Αντσελότι, πριν για τον Ιταλό έρθει η πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης και ανακοινωθεί πως αποχωρεί με άμεση ισχύ.

Με τον «Ντον Κάρλο» στον πάγκο τα «ζαχαρωτά» τερμάτισαν στη 12η και τη 10η θέση το 2019/20 και το 2020/21 αντιστοίχως, με τα αρκετά καλά σύνολα -από άποψη μονάδων- να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ομαδικά στις απαιτήσεις της Πρέμιερ Λιγκ.

Μετά τον Αντσελότι η διοίκηση αποφάσισε να φέρει στον πάγκο της ομάδας ακόμη έναν παλιό γνώριμο του πρωταθλήματος, πείθοντας τον Ράφα Μπενίτεθ (Τσέλσι, Νιούκαστλ) να γίνει ξανά κάτοικος Μέρσεϊσαϊντ, αλλά από την μπλε πλευρά, έχοντας σπουδαίο παρελθόν στον πάγκο της μισητής γειτόνισσας, Λίβερπουλ, και μεταξύ άλλων εκείνο το ιστορικό βράδυ του 2005 και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μίλαν.

Ήταν ο πρώτος που είχε την τιμή, μετά τον Γουίλιαμ Έντουαρντ Μπάρκλεϊ λίγο πριν και λίγο μετά το 1890. Μισό χρόνο άντεξε ο «γάμος» αυτός, με τον Μπενίτεθ να απολύεται περίπου μισό χρόνο μετά.


Ο... μπαλαντέρ Ντάνκαν Φέργκιουσον και η νέα ευκαιρία του Φρανκ Λάμπαρντ

Όπως και μετά την απομάκρυνση του πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα, το τιμόνι της Έβερτον ανέλαβε ο Ντάνκαν Φέργκιουσον ως υπηρεσιακός, βγάζοντας όλο το πάθος που είχε αναπτύξει με τη φανέλα του συλλόγου ως ποδοσφαιριστής.

Έπειτα από ένα κακό διάστημα με τον Πορτογάλο σε ένα πρότζεκτ που έδειχνε διαλυμένο, ο Φέργκιουσον πρόλαβε μέσα σε τέσσερα πρωταθλήματος να αντιστρέψει το κλίμα στην εξέδρα, κράτησε το σύνολο αήττητο με τρεις ισοπαλίες και μια νίκη, και έστρωσε έτσι το έδαφος για τον Αντσελότι ώστε να κλείσει η σεζόν χωρίς πολλά προβλήματα.

Τον Ιανουάριο του 2021 έμεινε μόνο 15 μέρες στο πόστο, γνωρίζοντας την ήττα στο μοναδικό του ματς.


Ήταν την τελευταία ημέρα του μήνα που η Έβερτον ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με τον Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος δεν είχε δέσει στην παλιά του αγαπημένη, Τσέλσι, είχε μείνει ελεύθερος και θεωρούνταν ως μία από τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις.

Στη Ντέρμπι είχε κάνει εξαιρετική δουλειά, στην Τσέλσι ανά διαστήματα έβγαλε πολύ ωραίες ιδέες, οπότε για το πώς είχε η κατάσταση στην Έβερτον υπήρχαν πιθανότητες το πράγμα να στρώσει.

Μόνο αυτό δεν έγινε, με τον Λάμπαρντ να μην μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα, τα φρένα στην κατηφόρα δεν έπιασαν ποτέ και με μόλις μία νίκη σε 11 παιχνίδια το ενδεχόμενο του υποβιβασμού δεν έμοιαζε και τόσο μακρινό.

Οκτώ ημέρες πριν κλείσει έναν χρόνο στη δουλειά, ενημερώθηκε πως απολύεται, σε μια κακή περίοδο για τους παίκτες εκείνης της γενιάς οι οποίοι δοκιμάζουν πλέον την ποδοσφαιρική ζωή από την πλάγια γραμμή, με τον Στίβεν Τζέραρντ να έχει απολυθεί λίγους μήνες πριν από το πόστο του στην Άστον Βίλα.

Στη σύγκρισή τους ως παίκτες μπορεί να μην γίνεται με ακρίβεια να βγάλεις τον καλύτερο, αλλά σε απολύσεις στην Πρέμιερ Λιγκ ο Λάμπαρντ προηγείται με σκορ 2-1.


Better call... Sean

Εκεί που σκούρυνε για τα καλά το πράγμα, η Έβερτον πήρε τηλέφωνο έναν άνθρωπο που ξέρει σαν την παλάμη του χεριού του τις απαιτήσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, και ίσως ακόμη καλύτερα το πώς πρέπει να μάχεται μια ομάδα για να επιβιώνει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο κάποτε μακροβιότερος προπονητής της λίγκας, Σον Ντάις, είχε απολυθεί από τη Μπέρνλι με την οποία είχε συνδέσει το όνομά του, με τον κορεσμό και κάποιους άλλους παράγοντες να φέρνουν τους «clarets» αντιμέτωπους με την πτώση στη δεύτερη κατηγορία.

Δεν ήταν ότι ακόμη και σ’ αυτό το σενάριο δεν είχε τον τρόπο να την επαναφέρει στα «σαλόνια», κάτι που είχε κάνει δις στο παρελθόν, απλώς κρίθηκε ότι χρειάζεται αντικαταστάτης.

Τελικά η ομάδα δεν σώθηκε, αλλά τα πάει μια χαρά φέτος με τον έναν εκ των μαθητών του Πεπ Γκουαρδιόλα που αναδύονται στα προπονητικά ranks, ούσα πρώτη στην Τσάμπιονσιπ με τεχνικό τον Βενσάν Κομπανί.


Στο... δικό του «Better call Saul», ο Ντάις καλείται να σώσει και να τραβήξει την Έβερτον από τον βούρκο που την τραβάει προς τα κάτω αργά αλλά σταθερά, με το πρώτο δείγμα να είναι άκρως θετικό κόντρα στην πρωτοπόρο Άρσεναλ την οποία και κέρδισε εντός έδρας με σκορ 1-0.

Εκτός της σημασίας ο αγώνας να έχει γίνει μπροστά στους οπαδούς του συλλόγου, κάτι που δεδομένα θα ανάψει και πάλι τη φλόγα στην εξέδρα, όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα είδαν μια δεδομένη εκδοχή του ποδοσφαίρου του Ντάις, η οποία βασισμένη στις ίδιες αρχές μπορεί να σκοτώσει τα θηρία και να βγάλει την ομάδα από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Σε μια ρευστή χρονιά όσον αφορά τους τερματισμούς των ομάδων στις περισσότερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, μιας και στις θέσεις 1-5 και 14-20 η μέγιστη διαφορά είναι αυτή των 11 βαθμών, οι «Toffees» μπορούν άνετα να βρουν την σωστή πόρτα εξόδου και να γλιτώσουν από τα χειρότερα, παρά την τάση που έχουν τα τελευταία χρόνια οι ομάδες που έπεσαν από την Πρέμιερ Λιγκ να επιστρέφουν γρήγορα στην πρώτη κατηγορία.



Κάτι σαν το αγαπημένο του 4-4-2

Στο πρώτο του, λοιπόν, ματς με τη νέα του ομάδα, ο Ντάις κλήθηκε να κλειδώσει την Άρσεναλ που καιγόταν για το τρίποντο μετά την ήττα της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία από την πλευρά της είναι σαφώς επηρεασμένη από τους οικονομικούς ελέγχους που μπορεί να της αφαιρέσουν όλους τους τίτλους και να την ρίξουν στα ερασιτεχνικά.

Ενόσω ο «ποδοσφαιρικοπολιτικός» χάρτης δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη στην Πρέμιερ Λιγκ και οι «κανονιέρηδες» θέλουν να ξεμπερδέψουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για να ξεχωρίσουν από τον σωρό και να επιστρέψουν στον θρόνο της λίγκας, ο Ντάις πρόλαβε να πείσει τους ποδοσφαιριστές τους πως η αποχώρηση του Άντονι Γκόρντον για λογαριασμό της νεόπλουτης Νιούκαστλ δεν παίζει κανέναν ρόλο γιατί στις ομάδες του όσο τετριμμένο και να ακούγεται σημασία έχει πάντα το σύνολο και όχι οι μονάδες.

Ποιος ξέρει, μπορεί να τους έφερε και ως παράδειγμα τον Ριτσάρλισον, που ναι μεν πέτυχε το πιο όμορφο γκολ του Μουντιάλ στο Κατάρ με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε, σε μια ταιριαστή αλληγορία για το πώς του έχουν πάει στην Τότεναμ μετά τη μεταγραφή των περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ.



Στο δια ταύτα, ο Ντάις διαφοροποιήθηκε από το αγαπημένο του 4-4-2 με ένα 4-5-1, το οποίο αν και φαινόταν αρκετά flat είχε εναλλαγές σε φάσεις επίθεσης/άμυνας και ειδικά μετά το προβάδισμα από την κεφαλιά του συνδετικού κρίκου του Ντάις με όσα είχε πετύχει στην Μπέρνλι, Τζέιμς Ταρκόφσκι, τον οποίο βρήκε ήδη στο «Γκούντισον Παρκ» και φυσικά τον έριξε στο αρχικό σχήμα. Στα τελευταία τέσσερα κοινά τους χρόνια στο «Turf Moor» δεν τον είχε χρησιμοποιήσει σε μόνον από τα οκτώ παιχνίδια σε σύνολο 152.

Με έναν εκ των πέντε του άξονα επί της ουσίας να γίνεται δεύτερος στην επίθεση με υποστηρικτικό ρόλο στον μοναδικό προωθημένο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν, ο Άγγλος κόουτς περίμενε από την ομάδα του να είναι αρκετά συμπαγής πριν την τελευταία ζώνη άμυνας αλλά και πολύ γρήγορη στο τρανζίσιον παιχνίδι, κάτι που ήθελε ακόμη και από τον «κόφτη» του, Ιντρίσα Γκέιγ, που είναι πιο ελαφρύς από τον Αμπντουλαγιέ Ντουκουρέ που είχε στο πλάι του.

Ιγουόμπι, Ονάνα και ΜακΝιλ διασφάλιζαν ακόμη περισσότερο την ταχύτητα με την οποία έπρεπε να μετακινηθεί προς τα εμπρός η μπάλα και από ‘κει και πέρα η Έβερτον έψαχνε μια φάση που θα της αποφέρει το γκολ, ή μια δεύτερη ευκαιρία από κάποιο στημένο, μια προσφιλή συνήθεια των ομάδων του Ντάις να «κλέβουν» τα ματς είτε στην κόντρα είτε με τα ψηλότερα κορμιά μέσα στην περιοχή. Κι ο παλιός και νυν στόπερ του, δεν τον απογοήτευσε.



Κύριο μέλημα: Να μάθει άμυνα

Καλώς ή κακώς ο Κάλβερτ-Λιούιν έχει ταβάνι και η επίθεση της Έβερτον δεν μπορεί να σκοράρει 50 γκολ μέσα στη σεζόν. Τα μόλις 16 σε 21 ματς το αποδεικνύουν περίτρανα, βάρος που φυσικά δεν φορτώνεται αποκλειστικά στον Άγγλο στράικερ αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται από πίσω του.

Η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ ούτε έχει, ούτε θα μπορούσε να ταιριάξει στο στυλ της μια τριάδα που με 20-25 γκολ θα την έβγαζε από τους μπελάδες, οπότε αυτό που μοιραία της μένει είναι να χτίσει από τα μετόπισθεν. Εξαιρουμένου του νεαρού Μικολένκο, η εμπειρία στην τετράδα της περισσεύει μόνο από τους Ταρκόφσκι και Κόλμαν, ενώ ο Κόαντι είναι επίσης μια πολύ αξιόπιστη λύση.

Όμως, ο συνδυασμός των νιάτων στα αριστερά (Μικολένκο), των ποδοσφαιρικών... γηρατειών από την απέναντι (Κόλμαν) δεν της επιτρέπει να λειτουργήσει αρμονικά σε φάση που πρέπει να βγάλει αναίμακτα τα περισσότερα από τα παιχνίδια της. Το γεγονός πως έχει λιγότερο γκολ ανά παιχνίδι στο ενεργητικό της (16 στα 21) και περισσότερο ανά παιχνίδι στο παθητικό της (28 στα 21) πρέπει να αλλάξει άμεσα, αλλά με 17 αγώνες να της απομένουν, η ζυγαριά κλίνει προς τη μεριά της επιτυχίας. Το βάρος μοιραία πέφτει στους ανασταλτικούς μέσους, που πρέπει να σαπορτάρουν. Φυσικά πρέπει και να αντέξουν όλοι από τραυματισμούς, αφού οι λύσεις στον πάγκο είναι περιορισμένες.



Η ευκαιρία του στο γήπεδο που σταμάτησε ένα σερί 68 αγώνων

Ο δεύτερος αγώνας του Ντάις θα παιχτεί εκτός έδρας, αλλά στα ίδια χώματα. Το «Άνφιλντ» ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ στο μοναδικό και κατ’ επέκταση μοναδικό τηλεοπτικό παιχνίδι της ημέρας την ερχόμενη Δευτέρα, με τους «κόκκινους» να είναι σε τραγική φόρμα, βγάζοντας μαζεμένα όλα τα αρνητικά στοιχεία που είχαν φανεί ήδη από την 3η αγωνιστική.

Η ευκαιρία για τον Ντάις και τους ποδοσφαιριστές του είναι τεράστια ακόμη και για το τρίποντο, ειδικά από τη στιγμή που ο Άγγλος έχει το know-how αφού ήταν αυτός που στο πρόσφατο παρελθόν είχε σταματήσει το αήττητο 68 εντός έδρας αγώνων για την Πρέμιερ Λιγκ σερί της Λίβερπουλ σε μια μοναδική παράσταση της Μπέρνλι που την ανέδειξε νικήτρια με σκορ 1-0 στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021.

Μια επιτυχία που δεν ήταν καθόλου τυχαία, μιας και η Μπέρνλι του Ντάις ως επί το πλείστον έβαζε δύσκολα στην συγκεκριμένη αντίπαλο, ακόμη και όταν μοιραία γνώριζε την ήττα, όπως την Πρωτοχρονιά του 2018 που ισοφάρισε σε 1-1 τρία λεπτά πριν το φινάλε εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της Λίβερπουλ να «σκοτώσει» το ματς, πριν την λυτρώσει στην τελευταία φάση του ματς ο Κλάβαν.



Χαμόγελα μόνο στο τέλος της σεζόν... και αν

Καταλαβαίνει κανείς ακόμη κι από την κοψιά του Σον Ντάις πως δεν είναι και κανένας ιδιαιτέρως χαμογελαστός άνθρωπος. Είναι σπάνιες οι φορές που θα... σκάσει το χειλάκι του, όπως έκανε λίγο μετά το τρίποντο στην πρεμιέρα του.

Ωστόσο για τη διάρκεια που η Έβερτον βρίσκεται κάτω από την κόκκινη ζώνη, δεν πρόκειται να το κάνει με συχνότητα. Και αυτό ακριβώς χρειαζόταν τόσο ο σύλλογος όσο και η ομάδα, ακόμη κι αν η ανακοίνωση για την πρόσληψή του δεν αντιμετωπίστηκε οικουμενικά με θετική αύρα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Ντάις είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, μιας και όποια τροπή και να πάρουν τα πράγματα έχει όλες τις ικανότητες για να αφήσει το στίγμα του.

Στο κακό σενάριο, η Έβερτον πέφτει, αλλά ο Άγγλος κόουτς μπορεί να κάνει τη δουλειά του εφόσον του το επιτρέψουν.

Στο καλό σενάριο η Έβερτον μένει και μπορεί να δουλέψει πολύ πιο αποτελεσματικά και με καλύτερη διαχείριση στο οικονομικό, καθώς ο Ντάις δεν έχει παρασυρθεί από την εποχή του και μπορεί να δουλέψει και με λιγότερα.

Τώρα αν θα του φορτώσουν παίκτες που δεν θέλει, είναι άλλη συζήτηση και ούτως ή άλλως δεν έχει σημασία να γίνει πριν το καλοκαίρι.



Αλλά τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι στην πάμπ «The Royal Dyche» -που υπάρχει στο Μπέρνλι ως φόρος τιμής για τον αγαπημένο της εξέδρας- και να συζητήσουν με καθαρό μυαλό τον σχεδιασμό της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr