Τα mind games του Ντίμπου Μαρτίνεζ στο Μουντιάλ που άλλαξαν τους κανονισμούς για τα πέναλτι

Οι αποκρούσεις  του τερματοφύλακα της Αργεντινής  στο Μουντιάλ του Κατάρ εκνεύρισαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου - Οι αλλαγές και γιατί αντιδρούν οι τερματοφύλακες

Κοιτάζοντας τον ουρανό ο Λιονέλ Μέσι ελπίζει πως η αναμονή για την Αργεντινή θα τελειώσει και πως η «αλμπισελέστε» θα κατακτήσει το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την εποχή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ο Γκονσάλο Μοντιέλ δεν λαθεύει και όλοι (πλην μερικών που γύρισαν για να αγκαλιάσουν τον Μέσι) τρέχουν προς τη μεριά του Εμιλιάνο «Ντίμπου» Μαρτίνες για να πανηγυρίσουν μαζί του για τη μεγάλη εμφάνισή του τόσο στον τελικό, όσο και στα προηγούμενα ματς.

Ο Ντίμπου, άλλωστε, ήταν ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές της Αργεντινής μέχρι το τέλος της διαδρομής, όσο και να ενόχλησε μερικούς με τον πανηγυρισμό του κατά την απονομή του τροπαίου και των βραβείων για τις ατομικές επιδόσεις στο τουρνουά.



Η ψυχολογική ανάλυση της διαδικασίας των πέναλτι

Με καθοριστικές επεμβάσεις από τους ομίλους μέχρι τα νοκ-άουτ και το... Final-4, ο πορτέρο της Άστον Βίλα πήρε απολύτως άξια τον τίτλο του πολυτιμότερου τερματοφύλακα στα γήπεδα του Κατάρ.

Έναν τίτλο που σφράγισε με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη «ρώσικη ρουλέτα». Έναν τρόπο καθόλου τυχαίο, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τόσο τις προηγούμενες σχετικές περιπτώσεις αλλά και την ανάλυση του Νορβηγού πανεπιστημιακού αθλητικού ψυχολόγου με εξειδίκευση στο ποδόσφαιρο, Γκάιρ Γιόρντετ, ο οποίος χαρακτήρισε «master class» τα mind games του Μαρτίνες απέναντι στους Γάλλους.

Αναλυτικότερα:

«Η Αργεντινή είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά από ένα master class στα πέναλτι. Στο επίκεντρο της εμφάνισής τους ήταν τα mind games του τερματοφύλακά της, Έμι Μαρτίνες. Ο Μαρτίνες κυριάρχησε απέναντι στους εκτελεστές των Γάλλων, οδηγώντας σε δύο άστοχες εκτελέσεις. Ακολουθεί μία βήμα-βήμα περιγραφή των κόλπων που χρησιμοποίησε στον τελικό.



1. Ο Μαρτίνες έστησε το σκηνικό κάνοντας δική του την περιοχή από την αρχή. Με το που ο Γιορίς ολοκλήρωσε το γύρισμα του νομίσματος, ο Μαρτίνες περπάτησε γρήγορα προς την περιοχή που θα εκτελούνταν τα πέναλτι, περιμένοντας τον Γιορίς να έρθει σαν να καλωσόριζε έναν επισκέπτη στο σπίτι του. "Είσαι στο σπίτι μου τώρα".



2. Όταν ο Γιορίς φτάνει στην περιοχή ο Μαρτίνες ζητάει χειραψία. Το ίδιο κάνει και με τον Μπαπέ. Αυτό είναι το στυλ του. Μπορεί να γίνει ζεστός και ευχάριστος, το οποίο ρίχνει τις άμυνες των απέναντί του, κάνοντάς τους πιο ευάλωτους για όταν θα χτυπήσει στην πορεία. Αυτή του η αμφισημία είναι από μόνη της κακοποιητική και μέρος της στρατηγικής του.



3. Στην αρχή της διαδικασίας οι διασπάσεις προσοχής από πλευράς Μαρτίνες είναι ήσυχες και ανεπαίσθητες. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα το κάνει για να γνωρίσει τον διαιτητή και να δει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του. Με τον Μπαπέ δείχνει στον διαιτητή να τσεκάρει την τοποθέτηση της μπάλας. Ο διαιτητής το δέχεται ευγενικά και του απαντάει με σηκωμένο αντίχειρα.



4. Με τον Κομάν το τραβάει λίγο παραπάνω, αναγκάζοντας τον διαιτητή να παρέμβει ευγενικά. Βάζει και πάλι τον διαιτητή να τσεκάρει την τοποθέτηση της μπάλας και παίρνει μια σύμφωνη απάντηση. Τώρα που ο Μαρτίνες ξέρει ότι κάνει κουμάντο στην περιοχή και μπορεί να πιάσει πλήρως δουλειά.



5. Οι τερματοφύλακες σπάνια πανηγυρίζουν μετά από μία απόκρουση. Ο Μαρτίνες αποτελεί εξαίρεση. Έρευνες δείχνουν ότι οι μεγάλοι και έντονοι πανηγυρισμοί είναι σημάδι αυτοπεποίθησης, κυριαρχίας και ανωτερότητας, που επηρεάζουν θετικά τους συμπαίκτες και αρνητικά τους αντιπάλους. Ο Μαρτίνες το κάνει σε υπερθετικό βαθμό μετά την πρώτη του απόκρουση.



6. Όταν πάει να εκτελέσει ο Τσουαμενί, ο Μαρτίνες ξέρει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει και το κάνει ευγενικά. Αρχικά απλώς απομακρύνεται με τη μπάλα στα χέρια σαν αυτή να είναι δικιά του. Ενόσω ο διαιτητής και ο Τσουαμενί περιμένουν, εκείνος παίρνει τον χρόνο του και ζητάει από τους οπαδούς της Αργεντινής να κάνουν περισσότερη φασαρία.



7. Στη συνέχεια αντί να δώσει τη μπάλα στον Τσουαμενί, την πετάει μακριά, αναγκάζοντας τον αντίπαλό του να πάει και να την πάρει. Η ασέβεια είναι καθαρή και προφανής. Καμία τιμωρία από τον διαιτητή. Αυτό λέει σε όλους ποιος είναι το αφεντικό. Όταν ο Τσουαμενί είναι έτοιμος να εκτελέσει, ο Μαρτίνες του σκάει ένα χαμόγελο. Το χάνει.



8. Σειρά για την Αργεντινή έχει ο Παρέδες. Ο Μαρτίνες ξέρει ότι ο Γιορίς μπορεί να σταματήσει να το παίζει καλός και να χρησιμοποιήσει τα mind games του Μαρτίνες εναντίον των συμπαικτών του. Οπότε αρπάζει γρήγορα τη μπάλα και την δίνει ο ίδιος, στερώντας από τον Γιορίς τη δυνατότητα να αντιγράψει την τελευταία του κίνηση. Προληπτικός και αποτελεσματικός.



9. Με τον τέταρτο εκτελεστή, τον Κολό Μουανί, ο Μαρτίνες φαίνεται αρχικά να επικοινωνεί και να κάνει νοήματα με ένα μέλος του επιτελείου για τον Μουανί. Μετά του λέει αρκετές φορές "Σε έχω παρακολουθήσει". Τώρα η κίτρινη κάρτα είναι αναπόφευκτη, αλλά είναι πολύ αργά. Ο Μαρτίνες έχει επί της ουσίας κερδίσει.



10. Τα mind games του Έμι Μαρτίνες είναι μεγάλα, απρόβλεπτα και υπολογισμένα. Είναι ο Μακιαβέλι του ποδοσφαίρου και κίνησε το ενδιαφέρον σε άλλους για να τον μιμηθούν και να σκεφτούν κινήσεις εναντίον του για να τον περιορίσουν. Με τέτοια εμφάνιση στο μεγαλύτερο στερέωμα του πλανήτη, είμαι περίεργος να δω πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό στην πορεία».



Οι αλλαγές στους κανονισμούς και οι αντιδράσεις

Ενώ οι διοργανωτές του Μουντιάλ είχαν επιστρατεύσει ακόμη και τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, για να μην γίνει κάποια αστοχία και ο Λιονέλ Μέσι δεν φορέσει το «μπιστ» (τον ανδρικό μανδύα που φορούν σε πολλές αραβικές χώρες σε περιπτώσεις εορτασμού), ο Ντίμπου παίρνει το Χρυσό Γάντι και το βάζει κοντά στα γεννητικά του όργανα, για να δεχθεί ευθύς αμέσως σκληρή κριτική.

Το γεγονός ότι οι Γάλλοι της... αυτού μεγαλειότης Κιλιάν Μπαπέ ένιωθαν αδικημένοι με το αποτέλεσμα (βέβαια ο Μπαπέ μετά το πήρε στην πλάκα), το ότι οι Καταριανοί ξένισαν από την κίνηση του Μαρτίνες για λόγους σεβασμού, αλλά και το ότι ο Αργεντίνος κίπερ αγωνίζεται σε αγγλικό σύλλογο (με αποτέλεσμα ο Τύπος να ασχολείται μαζί του όλο το επόμενο διάστημα με τραβηγμένα δημοσιεύματα πως από την Άστον Βίλα κοιτούν να ξεφορτωθούν άρον-άρον έναν παγκόσμιο πρωταθλητή γιατί τους χαλάει το image), έδειχναν πως η όλη ιστορία δεν θα ξεχνιόταν τόσο εύκολα.



Ενώ, λοιπόν, θα περίμενε κανείς πως όλο αυτό το... νταβαντούρι μπορεί να θεωρείτο πως θα λειτουργήσει ευεργετικά για το άθλημα αφού το κάνει πιο ενδιαφέρον από κάθε άποψη, έρχεται η International Football Association Board (IFAB) και ανακοινώνει πως από το καλοκαίρι αλλάζουν οι κανονισμοί για τα πέναλτι όσον αφορά την πλευρά των τερματοφυλάκων.

Σε τέσσερις τροποποιήσεις που «φωτογραφίζουν» τον Μαρτίνες, η νέα... Βίβλος λέει πως α) οι τερματοφύλακες δεν θα μπορούν να αγγίζουν τα δοκάρια και τα δίχτυα, β) να καθυστερούν τη διαδικασία, γ) να διασπούν «άδικα» τους εκτελεστές, αλλά και δ) να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν δείχνει σεβασμό.

Η απόφαση αυτή μόνο με θέρμη δεν έγινε δεκτή στην πλειοψηφία της από τον φίλαθλο κόσμο και τους αθλητές, με βασικό επιχείρημα πως οι τερματοφύλακες ευνουχίζονται και όλο το προβάδισμα πάει στον εκτελεστή. Μια αντίδραση που δεν υπήρχε, φερειπείν, όταν αποφασίστηκε πως οι γκολκίπερς θα πρέπει να πατάνε έστω με το ένα πόδι στη γραμμή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης.

Ανάμεσα στις αντιδράσεις, ίσως στην πιο to the point εξ αυτών, ήταν εκείνη του βασικού πλέον τερματοφύλακα της Γαλλίας και επίσης «ειδικού» στα πέναλτι, Μάικ Μενιάν, που έσταξε δηλητήριο στα social media με την ατάκα, «Οι τερματοφύλακες θα πρέπει να έχουν γυρισμένη πλάτη κατά την εκτέλεση. Σε περίπτωση καθυστέρησης θα δίνεται έμμεσο».



Μια απογοήτευση και κάποια εύλογα ερωτήματα είχαμε και από την πλευρά του δόκτορα Γιόρντετ, ο οποίος έκανε νέο thread στο Twitter για τις σχετικές ανακοινώσεις.

«Η IFAB αποφάσισε ότι από την 1η Ιουλίου οι τερματοφύλακες δεν θα μπορούν να αποσπούν άδικα τον εκτελεστή ή να καθυστερούν την εκτέλεση. Οι παλιοί κανόνες δεν ήταν σαφείς για τα mind games των τερματοφυλάκων, οπότε είναι κατανοητό το να υπάρξουν τροποποιήσεις. Μερικές σκέψεις και ερωτήσεις.

Τα mind games από την πλευρά του τερματοφύλακα έχουν τεράστια ιστορία στο ποδόσφαιρο με ποιο χαρακτηριστικές τις εμφανίσεις των Χρόμπελαρ, Φαν Μπρούκελεν, Ντούντεκ και Μαρτίνες. Όμως τι σημαίνει "αποσπώ άδικα"; Μπορούν ακόμα οι τερματοφύλακες να παίρνουν δημιουργικά και εκνευριστικά παράξενες θέσεις πάνω στη γραμμή πριν γίνει το σουτ; Αυτές οι πράξεις έχουν ξεκάθαρο σκοπό να αποσπάσουν τον εκτελεστή, αλλά θεωρούνται δίκαιες ή άδικες; Πού μπαίνει το όριο;



Υποθέτω ότι οι κινήσεις των τερματοφυλάκων κατά το τρέξιμο του εκτελεστή θα θεωρούνται δίκαιες(;), αν και κάποιοι τερματοφύλακες το κάνουν τόσο αποτελεσματικά που κάποιους θα μπορούσε να τους κολλήσει την ταμπέλα της «άδικης». Παραδείγματος χάρη ο Ζόμερ ξεγελάει τον Ζορζίνιο κάνοντάς τον να πιστέψει ότι θα βουτήξει στη δεξιά πλευρά, και μετά την επόμενη στιγμή αλλάζει κίνηση.



Γιατί υπάρχει ρύθμιση μόνο για τους τερματοφύλακες; Γιατί όχι και για τους outfield παίκτες; Κάτι που γίνεται πολύ τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί παίκτες να τα βάζουν με τον εκτελεστή. Ο διαιτητής είναι πάντα ένας απέναντι σε πολλούς. Γιατί οι νέοι κανόνες δεν μίλησαν και για αυτές τις περιπτώσεις;



Δεδομένων των συμπεριφορών που στόχο είχαν να αποσπάσουν τον εκτελεστή στο μεγαλύτερη σκηνή του αθλήματος, είναι λογικό να αποσαφηνίσουμε τι επιτρέπεται και τι όχι. Με τους νέους κανόνες χρειάζονται πολλές ερμηνείες για να διαπιστώσουμε εάν το πρόβλημα έχει λυθεί ή εάν δημιουργούνται νέα», έγραψε.



Η όμορφη ιστορία της γκολκίπερ της Τσέλσι, Αν-Κατρίν Μπέργκερ

Στον απόηχο των αλλαγών της IFAB είχαμε μια τεράστια εμφάνιση στα μέσα της εβδομάδας από την τερματοφύλακα της γυναικείας ομάδας της Τσέλσι, Αν-Κατρίν Μπέργκερ, η οποία έστειλε την ομάδα της στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με δύο αποκρούσεις στη ψυχοφθόρο διαδικασία απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου, Λιόν.

Και ήταν σπουδαία γιατί η Γερμανίδα επτά μήνες νωρίτερα έδινε τη δεύτερη μάχη της με καρκίνο του θυρεοειδούς, μάχη από την οποία βγήκε νικήτρια όπως και το 2017.

Στα ημιτελικά οι «μπλε» θα αντιμετωπίσουν ακόμη ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο, τη Μπαρτσελόνα, σειρά αγώνων στην οποία ενδέχεται να κάνει την επιστροφή της μετά από σοβαρό τραυματισμό η... Superwoman των «μπλαουγκράνα», Αλέξια Πουτέγιας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr