Γιατί έχει τόσα νεύρα η οικογένεια Τσιτσιπά

Τα απανωτά δημόσια ξεσπάσματα του κορυφαίου τενίστα, οι διαρκείς διαπληκτισμοί ανάμεσα στον ίδιο και τους γονείς του σχετίζονται απολύτως με την πορεία της καριέρας του

Ισως να ήταν το πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα των ημιτελικών του Masters της Ρώμης, ύστερα από απανωτές διακοπές λόγω βροχής, όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξέσπασε με τον πιο απρόβλεπτο τρόπο, αυτή τη φορά όχι προς τον Ρώσο αντίπαλό του Ντανιίλ Μεντβέντεφ, με τον οποίο έχει ιστορικό σε τσακωμούς και αντιπαραθέσεις.

Μοιάζοντας με πρωταγωνιστή της προβληματικής οικογένειας του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου, που επαναλαμβάνει σχεδόν καρτουνίστικα τα ίδια ξεσπάσματα, ο Ελληνας αντισφαιριστής, την ώρα που έχασε ένα κρίσιμο γκέιμ, στράφηκε προς τη μητέρα του Τζούλια και της απηύθυνε, σε δημόσια θέα, την πιο διάσημη ελληνική βρισιά. Το περιστατικό, που έγινε αμέσως viral στα κοινωνικά δίκτυα, δεν σταμάτησε εδώ, καθώς συνεχίστηκε με το επίμονο αίτημα του Τσιτσιπά προς τη μητέρα του, παλιά πρωταθλήτρια στο τένις και σύμβουλό του, να μη μιλάει ρωσικά αφού γίνονταν κατανοητά από τον αντίπαλό του.  









Οταν ο Στέφανος ήταν ακόμα μωρό, στην αγκαλιά του πατέρα του

Οταν εκείνη συνέχισε, της ούρλιαξε να φύγει από το box και εκείνη βρέθηκε να απομακρύνεται, σχεδόν τρέχοντας και αμίλητη προς τις κερκίδες. Η saga «Τσιτσιπάς» είχε γράψει άλλο ένα κωμικοτραγικό κεφάλαιο στην ιστορία της, που δεν έχει μόνο όμορφες νίκες και επιτυχίες αλλά και απανωτούς τσακωμούς, οι οποίοι δίνουν στους όρους «εκρηκτικό μεσογειακό περιβάλλον» και «ασφυκτική οικογένεια» μια κυριολεξία που σπάνια συναντάς στα κυριλέ κορτ του τένις.

Κατά σχεδόν ειρωνικό τρόπο, σε πρόσφατο άρθρό τους οι «New York Times» εξυμνούσαν τις ρωσικές καταβολές του Τσιτσιπά, από την πλευρά της μητέρας του, οι οποίες, όπως έγραφαν, δεν φαίνεται να εξαντλούνται μόνο στα όμορφα ξανθά χαρακτηριστικά του και στο τατάρικο 1.93 ύψος του, αλλά και στον κοσμοπολιτισμό του που, όπως τόνιζε η εφημερίδα, «αποτελεί αντίβαρο στον μεσογειακό χαρακτήρα του».



Προφανώς το κείμενο αγνοούσε πως είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός ρωσικής επιμονής και μεσογειακής αυθορμησίας που έχει καταστεί πια δεύτερη φύση για τον διάσημο τενίστα, ο οποίος μπορεί να έχει ως πρότυπο τον αποχωρήσαντα Ρότζερ Φέντερερ, αλλά καθόλου δεν υιοθετεί τον ψύχραιμο τρόπο του. Βέβαια, μπορεί ο σεβάσμιος χαρακτήρας του Ελβετού να αναφέρεται σε παλαιάς κοπής επαγγελματίες τενίστες και να μην αντιστοιχεί στην απότομη άνοδο και την εκρηκτική συμπεριφορά αθλητών, προερχόμενων από σκληρά περιβάλλοντα όπως του Νόβακ Τζόκοβιτς, του Νικ Κύργιου ή του Στέφανου Τσιτσιπά, αν και κανείς τους δεν έχει την οικογενειακή εμπλοκή του τελευταίου.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τη μητέρα του και τον αδελφό του

Ενδεχομένως ελάχιστοι να μπορούσαν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να σκαρφαλώσουν από την 71η στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αν δεν διέθεταν το πάθος και την οικογενειακή υποστήριξη, η οποία, ωστόσο, δεν χαρίζει στον Τσιτσιπά μόνο νίκες αλλά τον κάνει να αντιδρά σαν παρεξηγημένος πρωταγωνιστής αρχαιοελληνικού μύθου στο πεδίο της μάχης.

Και αυτή η μαχητική πορεία δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά εμπλέκει όλα τα μέλη της οικογένειάς του ή, καλύτερα, τους γονείς του: τον πατέρα του, Απόστολο Τσιτσιπά, ο οποίος εκτός από πιο στενός προπονητής του είναι ο μάνατζερ και ο πιο στενός του σύμβουλος, και τη μητέρα του Τζούλια Σαλνίκοβα, μια δυναμική προσωπικότητα και πρώην πρωταθλήτρια τένις, Νο 1 στα τζούνιορ και κόρη του διάσημου ποδοσφαιριστή Σεργκέι Σαλνίκοφ, ο οποίος είχε γίνει και γραμματόσημο(!) στο σιδηρούν καθεστώς της άλλοτε Σοβιετικής Ενωσης.

Τρεις άνθρωποι, που δεν ξεχνούν ότι αυτό που τους ενώνει, εκτός από τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς, είναι το τένις, μόνιμο σημείο αναφοράς και ανησυχίας, τροφή για απανωτές χαρές αλλά και καβγάδες, οι οποίοι προφανώς δεν εξαντλούνται μόνο μέσα στο γήπεδο. Οσο για την αιτία των διαρκών συγκρούσεων, όλοι τους, σε κοινή συνεννόηση, υποστηρίζουν ότι έχει αποκλειστικά να κάνει με την ένταση του αγώνα και με ένα ανταγωνιστικό άθλημα που απαιτεί 100% αφοσίωση και ελάχιστη χαλάρωση και ολιγωρία.




Σε πρόσφατη συνέντευξή του με αρκετή δόση παραπόνου, αλλά και πικρίας, ο Τσιτσιπάς παραδεχόταν πως το τένις είναι μια μανία που μοιράζονται όλοι στην οικογένεια από κοινού σε τέτοιο σημείο που σε ένα ταξίδι που έκαναν στην αγαπημένη του Ισλανδία, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς, ο πατέρας του, λίγο μετά την άφιξη τους, έτρεξε μαζί με τον, επίσης, τενίστα αδελφό του να προπονηθούν σε ένα παραπλήσιο γήπεδο τένις. Η λέξη «προπόνηση» προφανώς είναι συνώνυμη με τη διασκέδαση, κοινός παράγοντας των αναφορών που αρχίζουν και τελειώνουν στα γεωμετρικά όρια των κορτ, ένα αντίστοιχο του λανθιμικού σπιτιού του οποίου τα μέλη σπάνια αντιλαμβάνονται τι ακριβώς γίνεται απέξω.
Η στιγμή που έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Τσιτσιπάς φωνάζει στη μητέρα την πιο διάσημη ελληνική βρισιά και της ουρλιάζει να φύγει από το box

Αν λοιπόν κάποιες από τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά, όπως αυτές για τα «Harrods» ή το Ντουμπάι, μοιάζουν παράδοξες, προφανώς δεν σχετίζονται με κάποια μειωμένη αντίληψη αλλά με την τάση της οικογένειας να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς λαμβάνει χώρα έξω τα όρια των Γκραν Σλαμ και των γηπέδων. Μακριά από το φιλέ, όλα μοιάζουν ακατανόητα και όταν οι νίκες δεν έρχονται, οι εκρήξεις είναι προφανώς αντίστοιχες με το ποσοστό ενέργειας που καταβλήθηκε για να τις κερδίσουν.

Κι αυτό δεν είναι κάτι που συνειδητοποιούν μόνο οι φίλοι του αθλήματος αλλά και το στενό επαγγελματικό περιβάλλον: στον στενό προπονητικό κύκλο του Στέφανου και σε αυτή την πολύπλευρη ομάδα από συμβούλους, ο πατέρας και η μητέρα του φαίνεται να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο, με δυσάρεστες, πολλές φορές, αντιδράσεις.




Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μαρκ Φιλιππούση, ο οποίος είχε δεχθεί να βρίσκεται στο πλευρό του Τσιτσιπά και να μοιραστεί τον ρόλο του προπονητή μαζί με τον πατέρα του, αλλά πρόσφατα φάνηκε ξαφνικά να απουσιάζει από τα χωμάτινα Masters - για να αποκαλυφθεί μετά από λίγο ότι είχε αποφασίσει, ύστερα από «εσωτερικές διαφωνίες», να αποχωρήσει από τον προπονητικό πόστο.

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφοροι επιφανείς προπονητές στο πλευρό του Ελληνα τενίστα ως μέλη του επιτελείου του, οι οποίοι ποτέ δεν ένιωσαν άνετα με την ασφυκτική παρουσία του πατρός στα box: άλλο παράδειγμα είναι ο Σουηδός Τόμας Ενκβιστ, ο οποίος φαινόταν αρχικά ότι θα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο έχοντας καλή χημεία με τον Τσιτσιπά αλλά δεν άντεξε την έντονη παρουσία του Απόστολου. Οσο για τα παράξενα περιστατικά με τα ξεσπάσματα, δεν είναι τωρινά και ούτε αφορούν μόνο τσακωμούς - αλλά και υπόγειες συνεννοήσεις που έχουν φέρει σε αμηχανία τόσο τους συμπαίχτες όσο και τους διαιτητές.

Ολοι, για παράδειγμα, θα θυμούνται την περίπτωση του αξέχαστου ημιτελικού στο Σινσινάτι τον Αύγουστο του ’21, όταν είδαν τον Στέφανο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σετ, που τον βρήκε να χάνει από το χρυσό παιδί του γερμανικού τένις, τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, να μαζεύει τα πράγματά του και να πηγαίνει στα αποδυτήρια, όπου έμεινε για δέκα λεπτά. Παρότι ο κανονισμός δεν απαγορεύει σε έναν αθλητή να αποσυρθεί στα αποδυτήρια, προφανώς δεν επιτρέπει να δέχεται τηλεφωνικές συμβουλές από τον πατέρα-προπονητή του.

Οταν ο Ζβέρεφ διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή, όπως είχαν κάνει πολλοί πριν από αυτόν, θεωρώντας ότι είναι αδικαιολόγητο σε έναν αθλητή να δέχεται προπονητικές συμβουλές στο διάλειμμα, ο Τσιτσιπάς έφερε και πάλι ως αφορμή για την απουσία του την έντονη εφίδρωσή του!: «Δεν είναι αστροφυσική, ούτε τρελό ότι ήθελα να αλλάξω την μπλούζα μου!», είπε ως άλλη μια εξωφρενική απάντηση στο σύνολο των αρνητικών δηλώσεων που μάλλον προέρχονται από την αδυναμία συνειδητοποίησης του ρόλου του ως αθλητή πρώτης γραμμής και κατηγορίας.
H μητέρα του Στέφανου, Τζούλια Σαλνίκοβα, πρώην πρωταθλήτρια τένις και κόρη του διάσημου ποδοσφαιριστή Σεργκέι Σαλνίκοφ

Απόστολος Τσιτσιπάς

Δεν είναι, όμως, μόνο οι συγκεκριμένα αντίπαλοι, οι διαιτητές ή η κοινή γνώμη που έχουν αντιδράσει στις δηλώσεις και στα ξεσπάσματα της οικογένειας Τσιτσιπά: πρόσφατα ο Αμερικανός Φράνσις Τιαφό, Νο 12 στην παγκόσμια κατάταξη, καλούσε τον Στέφανο με ανάρτησή του στα social media «να χαλαρώσει λίγο, γιατί είναι τεράστιο ταλέντο αλλά οι εκρήξεις θυμού δεν του κάνουν καλό», δείχνοντας ταυτόχρονα προς την πλευρά του πατέρα του. Το ασφυκτικό αυτό τρίγωνο, πατέρα - μητέρας - γιου μπορεί να είναι αξιοθαύμαστο για πολλούς ως ένα αδιαμφισβήτητο success story με πρώτο υλικό την αγάπη για το τένις, αλλά ενίοτε μοιάζει -ειδικά στο κόσμιο περιβάλλον της αντισφαίρισης- να ποτίζεται από γενναίες δόσεις ελληνικής παράνοιας.

Οσο και αν φαίνεται παράξενο, δεν ήταν κάποιος ξένος, αλλά ο ίδιος πατέρας του Τσιτσιπά αυτός που έσπευσε να υπερασπιστεί την απρέπεια του γιου του στο πρόσφατο υβριστικό ξέσπασμα κατά της μητέρας του, όπως αντίστοιχα είχε προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους, όταν στους περσινούς ATP Finals στο Τορίνο, ο Ελληνας τενίστας είχε αρχίσει, σε κάποιο από τα διαλείμματα, να πετάει εκνευρισμένος μπαλάκια προς το μέρος του πατέρα του ενώ προηγουμένως είχε φανεί να διαπληκτίζεται μαζί του σε κάποιες από τις προπονήσεις του. Πολλοί, μάλιστα, έχουν αναφέρει ότι έχουν δει τον Στέφανο επανειλημμένως να αποχωρεί από τις προπονήσεις με τον πατέρα του για να εμφανιστεί μετά από λίγο, συμφιλιωμένος μαζί του, στο γήπεδο. Δεν ήταν, όμως, λίγες οι στιγμές που όλοι στοιχημάτιζαν οριστική κρίση: «Κανείς δεν μένει μαζί σου για πάντα, μάθε να επιβιώνεις μόνος», είχε γράψει ο Στέφανος στον λογαριασμό του στα social media μετά από ακόμη έναν τσακωμό με τον πατέρα του και όλοι ήξεραν ότι το αμένσιοτο είχε αποκλειστικό αποστολέα τον Απόστολο.
Το ζεύγος Τσιτσιπά σε νεαρή ηλικία

Ο πιο τραγικός απ’ όλους τους τσακωμούς είναι αναμφίβολα εκείνος σε έναν χωρίς ιδιαίτερο διακύβευμα αγώνα κόντρα στον Νικ Κύργιο το 2020, όπου όλοι είδαν σοκαρισμένοι τον Στέφανο Τσιτσιπά να σπάει κυριολεκτικά τη ρακέτα του δίπλα στον πατέρα του - λίγο έλειψε μάλιστα να του προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, αν ο πατέρας του δεν αποτραβιόταν για να γλιτώσει την επίθεση. Και η αντίδραση του Απόστολου Τσιτσιπά δεν μοιάζει να είναι λιγότερο παιδική και ανώριμη από αυτή του γιου, θυμίζοντας και πάλι σκηνή κατευθείαν βγαλμένη από τον ιλαροτραγικό «Κυνόδοντα»: ο πατέρας αντί να μιλήσει στον γιο, όταν επέστρεψαν στο σπίτι, τον κλείδωσε για τρεις μέρες στο δωμάτιο, μια απόδειξη ότι το προβληματικό ζήτημα της ενηλικίωσης προφανώς αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας και συνήθως πρώτα τους γονείς παρά τα παιδιά.

Οσο, όμως, και αν οι περισσότεροι συμβουλεύουν τον υιό Τσιτσιπά να διαχωρίσει το επαγγελματικό από το οικογενειακό, απομακρύνοντας τον πατέρα του από τη θέση του προπονητή, ειδικά ύστερα από τόσα χρόνια κοινής και μάλλον ασφυκτικής πορείας, εκείνος αρνείται. «Ο Απόστολος και η Τζούλια είναι τα πάντα για μένα», είναι η απάντησή του που αποδεικνύει ότι ο όρος «passive-aggresive» δεν εξαντλείται μόνο στα τεφτέρια ενός ψυχαναλυτή, ούτε στα ντιβάνια που στήνονται για να γιατρέψουν τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις. Αφορούν τα καλύτερα σπίτια, ειδικά όταν αυτά έχουν να επεξεργαστούν, εκτός από στενές σχέσεις, μεγάλες ευθύνες και αντίστοιχα επικίνδυνες αποστολές με υψηλές δόσεις επικίνδυνου ανταγωνισμού και οριακής συνθήκης.

Σε αντίθεση, πάντως, με τα γήπεδα τένις, όπου ξεχειλίζει ο θυμός, στα πεντάστερα ξενοδοχεία, όπου ο γενναιόδωρος Στέφανος στέλνει διαρκώς τους γονείς του, τα πράγματα μοιάζουν αρκετά πιο ομαλά, με αποτέλεσμα η οικογένεια να ισχυρίζεται ότι τα ξεσπάσματα είναι μάλλον αυθόρμητα αποτελέσματα της έντονης πίεσης που προκαλεί το άθλημα. Ολοι ξέρουν, όμως, από τον καιρό του Οιδίποδα και έπειτα ότι το ευμετάβλητο ενός χαρακτήρα, ειδικά όταν σχετίζεται με ένα συναισθηματικό roller coaster, προφανώς οφείλεται στην εσωτερική αρρώστια που αναπτύσσεται πίσω από τις κλεισμένες οικογενειακές πόρτες.

Ακόμα και αν τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούσαν για έναν ευτυχισμένο Τσιτσιπά, λόγω του δεσμού του με τη Θεοδώρα Πεταλάς, κόρη μιας πετυχημένης οικογένειας επιχειρηματιών με δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά για τους παροικούντες στο Μόντε Κάρλο, όπου διαμένει μόνιμα τα τελευταία χρόνια η οικογένεια. Απόδειξη πως ούτε ο έρωτας, ούτε οι επιτυχίες ήταν ικανές να μετριάσουν τον θυμό του. Γιατί μπορεί πλέον το ταλαντούχο παιδί με το δυνατό forhand να είχε συνείδηση του τεράστιου ταλέντου του που τον κρατούσε σταθερά στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά ο θυμός παρέμενε ένα προβληματικό ζήτημα με αδιευκρίνιστη κατάληξη. Τώρα ειδικά που ο δεσμός με την κοπέλα θεωρείται, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, τελειωμένος, ο καταφανώς ψυχολογικά πεσμένος Στέφανος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ξεσπάσματά του.

Ωστόσο οι επιδείξεις θυμού αντισταθμίζονται, σχεδόν πάντα, ειδικά όσον αφορά την οικογένεια, από εκρήξεις αγάπης: απόδειξη τα λουλούδια που φροντίζει να στέλνει πάντα στη μητέρα του, μαζί με αμέτρητα δώρα, τα χρήματα που προσφέρει αφειδώς σε όλα τα μέλη, ακόμα και στα αδέλφια του, η Astοn Martin που έχει κάνει δώρο στον πατέρα του και το Tesla του, που φέρει το όνομα Τζούλια, ως φόρο τιμής στην πολυαγαπημένη του μαμά. Επίσης, όλες οι παροδικές σύντροφοι του Στέφανου -αν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση Φέντερερ, οι μακροχρόνιοι στενοί δεσμοί δεν στεριώνουν στον χώρο του τένις- που τόλμησαν να αρθρώσουν κάποια κουβέντα γι’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο δεν φάνηκαν να έχουν καμία θέση στη ζωή του. Η οικογένεια ήταν και είναι η πυξίδα του, ο λόγος που, όπως επαναλαμβάνει, βρίσκεται σε αυτή τη θέση, την οποία δεν παύει να επικαλείται και να ευχαριστεί για τη μεγάλη στήριξη που του έδειξαν όταν το τένις έμοιαζε υπόθεση αποκλειστικά για λίγους.

Οταν ο πατέρας του τον έσωσε από πνιγμό

Γιατί πολλά μπορεί κανείς να πει για τον Στέφανο Τσιτσιπά, αλλά όχι ότι είναι αχάριστος. Εκτός από τη διαρκή έκφραση ευγνωμοσύνης που εκδηλώνει πάντα προς τους γονείς του, τη θεία του και έναν άγνωστο κύριο που τον βοήθησε οικονομικά στα πρώτα του βήματα στο τένις, του οποίου την ταυτότητα δεν θέλει να αποκαλύψει, αμέτρητες είναι οι οικογενειακές ιστορίες που αφηγείται προς επίρρωση των ισχυρισμών του. Γλαφυρές είναι ο περιγραφές του για το πώς ο πατέρας του τον έπαιρνε μαζί στα μαθήματα που παρέδιδε ως προπονητής στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης κάνοντάς τον από πολύ μικρό να αλλάξει γνώμη και να αφήσει το ποδόσφαιρο, το οποίο αγαπούσε λόγω λατρείας στον Ροναλντίνιο, για χάρη της αντισφαίρισης.

Παρότι το παράστημά του, η σβελτάδα και αυτό το παράξενο μείγμα επιφυλακτικότητας και άγνοιας κινδύνου, που μπορεί να αποδειχθεί κακό αλλά στο τένις είναι απαραίτητο, έδειχναν ότι είναι ιδανικός για το άθλημα, ο ίδιος ως μικρό παιδί αγαπούσε την ελευθερία της αλάνας. Η ταυτόχρονη, όμως, εμμονή των δύο γονέων με το τένις τον ανάγκαζε να βλέπει για ώρες στην τηλεόραση αγώνες και να ξέρει από πολύ μικρός πως η αποτελεσματικότητα ενός χτυπήματος δεν σχετίζεται με τη μυϊκή δύναμη, κάτι που συμβαίνει σε άλλα αθλήματα, αλλά με την εξυπνάδα την οποία φρόντισε να ακονίσει ώστε να θεωρείται ένας από τους πιο ευφυείς παίχτες παγκοσμίως (παρά την αφέλεια των δηλώσεών του). Οι επιτυχίες ήρθαν ως εκ τούτου από νωρίς, όταν σε ηλικία 8 ετών είχε αρχίσει να δίνει τα πρώτα δείγματα του τεράστιου ταλέντου του.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, προτού καν κλείσει τα 9 ο μικρός Στέφανος θα ξυπνούσε τον πατέρα του ύστερα από ένα τουρνουά στη Γαλλία που θα έβλεπε στην τηλεόραση για να του ανακοινώσει ότι στόχος του είναι να γίνει σπουδαίος τενίστας. «Θέλω να γίνω τενίστας γιατί μου αρέσει ο ανταγωνισμός και η πρόκληση», ήταν η σοφή και άκρως προφητική ανακοίνωση του γιου. Μέσα σε δύο χρόνια είχε γίνει αντιληπτό από τον πατέρα του ότι ο γιος τα εννοούσε αυτά που έλεγε και πως ήταν έτοιμος να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα.

Παρότι η εποχή δεν ευνοούσε μεγάλα όνειρα και το τένις αφορούσε αποκλειστικά τους λίγους, χωρίς μεγάλη παράδοση από πλευράς Ελλάδας, η οικογένεια θα ξόδευε αμέτρητες ώρες στον σύλλογο της Γλυφάδας - πολύ πριν καταλήξει στην ακαδημία του Πατρίκ Μουράτογλου στην πιο όμορφη περιοχή της νότιας Γαλλίας, όπου προπονείται μέχρι σήμερα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι προπονήσεις έγιναν νίκες και οι νίκες το άνοιγμα μιας πρωτόγνωρης επιτυχίας για έναν Ελληνα αθλητή, ο οποίος, κακά τα ψέματα, έκανε δημοφιλές το τένις σε έναν λαό που θεωρούσε ότι ήταν μόνο για λίγους.

Πέρα, όμως, από τους οικογενειακούς τσακωμούς και τα ξεσπάσματα, η εικόνα της ζωής του Τσιτσιπά, όπως την εμφανίζει μέσα από το κανάλι του στο ΥouΤube, και τα social media, μοιάζει παραπάνω από ιδανική σε σημείο που έχει κατηγορηθεί για αναλγησία. Σκανδαλώδεις φαίνονταν να είναι οι φωτογραφίες από τα πάρτυ στο Ντουμπάι εν μέσω πανδημίας, ενώ αντίστοιχα προκλητικές έχουν χαρακτηριστεί για πολλούς οι φωτογραφίες του από μέρη όλο χλιδή από διάφορα εξωτικά μέρη, σε δύσκολες για τον κόσμο εποχές.



Οπως φαίνεται, όμως, υπήρξαν και δύσκολα και σκοτεινά περιστατικά στη ζωή του. Κορυφαίο απ’ όλα είναι αυτό του παρ’ ολίγον πνιγμού στη Χερσόνησο της Κρήτης, το οποίο μάλιστα κοσμούσε το εξώφυλλο της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» μέσω του οποίου έγινε γνωστό και στην Ελλάδα. Ηταν το 2008, δηλαδή λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση των 20 χρόνων του καταξιωμένου ήδη τενίστα, όταν αποκαλύφθηκε πως ο κορυφαίος αθλητής βρισκόταν στη ζωή σχεδόν από θαύμα. «Ο Τσιτσιπάς, το μαργαριτάρι που επιβίωσε στο Αιγαίο», ήταν ο τίτλος του αφιερώματος στον Ελληνα πρωταθλητή που δημοσίευσε η «El Pais», αποκαλύπτοντας μια δυσάρεστη ιστορία που παραλίγο να στερήσει τη ζωή από τον καταξιωμένο τενίστα σε ηλικία 16 ετών.

Η εξομολόγηση του Στέφανου ήταν όντως άκρως συγκινητική: «Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει δύσκολη θάλασσα. Ηταν η μόνη φορά στη ζωή μου που πίστευα ότι πεθαίνω, ότι η ζωή μου τελειώνει αφού πνιγόμουν. Φρικτό συναίσθημα», έλεγε ο τενίστας σε ένα βίντεο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ATP, προτού καν ο ίδιος κερδίσει κάποιον τίτλο, έχοντας όμως ήδη δημιουργήσει ένα όνομα το οποίο είχε ανακαλύψει και είχε φέρει στην επιφάνεια η ισπανική εφημερίδα. «Θυμάμαι να έχω σηκωθεί αρκετά νωρίς και να πηγαίνω για τρέξιμο για 35-40 λεπτά, κάναμε κάποιες ασκήσεις και μετά αποφασίσαμε να πάμε για μπάνιο στη θάλασσα. Ηταν μια μέρα που φυσούσε αρκετά και οι συνθήκες για να κάνεις μπάνιο ήταν αρκετά δύσκολες. Αποφασίσαμε να βουτήξουμε στο νερό χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε τι θα ακολουθήσει. Βούτηξα και, όπως είπα, είχε μεγάλα κύματα αλλά υποτίθεται ότι δεν θα κολυμπούσαμε βαθιά. Απλά θέλαμε να ανανεωθούμε κάνοντας ένα κρύο μπάνιο».

Και τότε ήταν που συνέβη κάτι απρόσμενα: «Οταν βούτηξα, χτύπησα το πόδι μου σε έναν βράχο και όταν κοίταξα πίσω μου είδα ότι είχα απομακρυνθεί 30-40 μέτρα από την ακτή και δεν κατάλαβα πώς είχε συμβεί αυτό. Ποτέ μου δεν ένιωσα ξανά τόσο περίεργα και τόσο χαμένος. Αρχίσαμε να παλεύουμε με τα κύματα που ήταν όλο και μεγαλύτερα. Δεν θυμάμαι να υπήρχαν κόκκινες σημαίες στην παραλία και ναυαγοσώστες. Αλλά θυμάμαι πως άρχισα να νιώθω πανικό. Εγώ και οι φίλοι μου δεν ξέραμε από πού μας ήρθε».

Ως εκ του θαύματος ο πατέρας του κατάφερε να βουτήξει και να τον τραβήξει στην ακτή σώζοντάς του ουσιαστικά τη ζωή: «Ο πατέρας μου, που μας κοίταζε από την ακτή, κολύμπησε σε μας και με τράβηξε σε έναν βράχο. Εκεί ήμουν σε θέση να αναπνεύσω κανονικά και στη συνέχεια σιγά-σιγά πήγαμε πίσω στην ακτή. Μια πολύ άσχημη εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω ποτέ». Ο Τσιτσιπάς αναγνώρισε το δραματικό αυτό γεγονός ως το πλέον σημαντικό στη ζωή του. «Ενιωσα ότι ο Θεός ήθελε να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου», έλεγε. «Δεν είναι τυχαίο ότι έναν χρόνο αργότερα, το 2016, έγινε επαγγελματίας τενίστας», κατέληγε στο άρθρο της η εφημερίδα.

Κάπως έτσι εξηγείται ο συνδυασμός αμέριστης αγάπης και εμπιστοσύνης με τον ανταγωνισμό και τις απανωτές εκρήξεις που χαρακτηρίζει την οικογένεια Τσιτσιπά. Κανείς δεν έχει αντιληφθεί πως η λέξη «μέτρο» ποτέ δεν χώρεσε στο λεξιλόγιο και τη ζωή της, καθώς η προσπάθεια που καταβλήθηκε για να χτιστεί με διαστημικές ταχύτητες η καριέρα του πρωτότοκου γιου -και του πλέον ταλαντούχου- Στέφανου, όσο και οι τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις που απαιτούσαν η διεθνής καριέρα, τα απανωτά ταξίδια, οι προπονήσεις στο Μόντε Κάρλο και οι συμμετοχές στα τουρνουά, ήταν πέρα από τα παραδεδομένα μέτρα μιας φυσιολογικής οικογένειας.

Ισως γι’ αυτό η κοινή αντίληψη για τις αρχές που οφείλει να έχει ένας αθλητής μέσα κι έξω από τα γήπεδα, για τους κανόνες συμπεριφοράς που οφείλει να υιοθετεί και την ευγενή άμιλλα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θεωρήθηκαν προτεραιότητα ή, καλύτερα, δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, όσο το αποτέλεσμα και οι νίκες.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, από άγνωστο αμούστακτο αγόρι με κοντά μαλλιά, έγινε ένας ολοκληρωμένος αθλητής με αμέτρητες διακρίσεις, κάτι που απαιτούσε πολύ μεγάλο σθένος και αντοχή για να επιβιώσει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον χωρίς καν να προλάβει να σκεφτεί ποια πρέπει να είναι η εξωτερική εικόνα του. Μπορεί, όμως, να μην έχει κερδίσει ακόμα την αγάπη και την εμπιστοσύνη ενός Greek Freak και τα ξεσπάσματά του κατά της οικογένειάς του να μοιάζουν με ατοπήματα ενός κακομαθημένου και ασεβούς χαρακτήρα, αλλά παραμένει ένας από τους πιο ταλαντούχους τενίστες που έχει αναδείξει το άθλημα τα τελευταία χρόνια - και μάλιστα με διαφορά.



Με δυνατό forhand και με την ικανότητα να ελίσσεται σε κάθε σημείο του κορτ, τρομερό συνδυασμό ματιάς και κίνησης επιβεβαιώνει όλα όσα είχε γράψει ο αξέχαστος μυθιστοριογράφος και λάτρης του τένις Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας για το άθλημα: «Το είδος της σκέψης που εμπλέκεται είναι το είδος που μπορεί να εκτελεστεί μόνο από μια ζωντανή οντότητα με υψηλή αντίληψη, και μόνο ασυνείδητα, δηλαδή συνδυάζοντας το ταλέντο με την επανάληψη σε τέτοιον βαθμό ώστε οι μεταβλητές να συνδυάζονται και να ελέγχονται χωρίς συνειδητή σκέψη. Με άλλα λόγια, το σοβαρό τένις είναι ένα είδος τέχνης». Και ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι αναμφίβολα ένας από τους γνήσιους εκφραστές του.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση - Ο Ανδρουλάκης κοπιάρει τον ΣΥΡΙΖΑ

Φιέστα στην Αγία Σοφία ... περιμένουν τον Ερντογάν για να γιορτάσουν την νίκη του και την Άλωση


Επιμένει ο άστατος καιρός - Πρόσκαιρες μπόρες σήμερα και στην Αττική

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr