Θοδωρής Βλάχος: To time out τελείωσε, τώρα πάμε για το χρυσό!

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα, ανοίγει την ψυχή του στο «ΘΕΜΑ», εξηγεί γιατί ζήτησε δακρυσμένος συγγνώμη και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον θέτοντας τον επόμενο μεγάλο στόχο

Το βουρκωμένο του βλέμμα και η συγγνώμη που ζήτησε δημόσια μέσω της κρατικής τηλεόρασης από τους παίκτες του και όλο τον φίλαθλο κόσμο για μία απόφαση που πήρε στη διάρκεια του τελικού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα προκάλεσαν αίσθηση. Ο Θοδωρής Βλάχος συγκλόνισε με τη συμπεριφορά του.

Προς το τέλος του τελικού ζήτησε τάιμ άουτ για να οργανώσει την τελευταία επίθεση που θα έδινε πιθανόν το χρυσό. Δεν υπολόγισε το κλέψιμο του Γιάννη Φουντούλη και μέσα στην αναταραχή δεν πρόλαβε να ακυρώσει το τάιμ άουτ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κόψει την αντεπίθεση της Εθνικής που έβγαινε στην κόντρα με παίκτη παραπάνω δύο προς έναν με πολύ καλές πιθανότητες να σκοράρει και να ανέβει στην κορυφή του κόσμου. Με τα «αν» όμως δεν γράφεται ιστορία γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη της φάσης - εάν εξελισσόταν.

Πέρα από το ασημένιο μετάλλιο, το μεγάλο κέρδος της Εθνικής Ελλάδας είναι ότι πηγαίνει πλέον στα μεγάλα τουρνουά και διεκδικεί μετάλλιο. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι η Εθνική Ελλάδας, που τα παλαιότερα χρόνια πανηγύριζε απλώς την πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή ένα πλασάρισμα στην πρώτη 6άδα, τώρα στενοχωριέται όταν χάνει το χρυσό μετάλλιο.



Με τιμονιέρη τον Θοδωρή Βλάχο τα τελευταία οκτώ χρόνια, η γαλανόλευκη έχει στο παλμαρέ της, κατά χρονική σειρά, την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο του Καζάν το 2015, που έδωσε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο, όπου η Εθνική κατέλαβε την 6η θέση, το χάλκινο στο World League, δύο 4ες θέσεις σε Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και 3η θέση στο World League το 2021, το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο στο Τόκιο και το ασημένιο στο Παγκόσμιο της Φουκουόκα.

Συμφωνήσαμε με τον Θοδωρή Βλάχο να συναντηθούμε νωρίς το πρωί της περασμένης Πέμπτης στη Μαρίνα του Φλοίσβου. Για συνέντευξη είχαμε πει, σε συζήτηση εξελίχθηκε.

Προσωπικές σκέψεις, αντιδράσεις, παρασκήνια των αγώνων, φιλοσοφία ζωής, το τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική συζήτηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά τον τελικό δημιούργησαν τον καμβά του κειμένου που θα διαβάσετε.

Μόλις καθίσαμε να πιούμε έναν καφέ και προτού καν αρχίσει η συνέντευξη, τον ρώτησα για την αντίδρασή του μετά τον τελικό.

Τα λόγια του αυθόρμητα: «Αυτό που έχω βιώσει στον αθλητισμό είναι ότι τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, είτε στη νίκη και στην κατάκτηση ενός μεταλλίου είτε στην ήττα, που νομίζω σε άλλη έκφανση της ζωής σου δεν μπορείς να τα νιώσεις τόσο έντονα και ξαφνικά μέσα σε μια στιγμή. Ή θα βρεθείς στα πατώματα αν κάτι δεν πάει καλά, ή θα νομίζεις ότι είσαι ο πιο σημαντικός άνθρωπος του κόσμου και ο πιο ευτυχισμένος. Στο κακό αποτέλεσμα σε έναν οριακό αγώνα, σε έναν αγώνα δίχως αύριο, είναι σαν να έχεις χάσει άνθρωπο - τόσο άσχημο είναι το συναίσθημα. Στις μεγάλες νίκες, τόσο μεγάλη χαρά όσο εκείνη που είχα στη γέννηση της κόρης μου».

«Περίμενε τα σημειώσω τα λόγια σου. Με αιφνιδίασες», του λέω και εκείνος γελάει. Κρατάω χειρόγραφες σημειώσεις, να μη χάσω τη στιγμή. Στη συνέχεια πατάω το εικονίδιο της εφαρμογής στο κινητό για την ηχογράφηση. Το ταξίδι στον κόσμο του Θοδωρή Βλάχου μόλις αρχίζει.

-Με τη λήξη του αγώνα, ζήτησες συγγνώμη. Ομως όλοι είδαμε ότι ήταν μια αυθόρμητη και συναισθηματική αντίδραση. Το έβγαλες από μέσα σου, δεν ήταν κίνηση σχεδιασμένη. Τι σε έπνιξε συναισθηματικά;

Μόλις χάθηκε το τελευταίο πέναλτι προσπάθησα να πάω στα παιδιά να τα ενθαρρύνω, να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά. Αλλά έπεσε το δικό μου χειρότερα όταν συνειδητοποίησα ότι αυτή η απόφασή μου ήταν και καταλυτική για την εξέλιξη του αγώνα. Ηταν τόσο δύσκολη η στιγμή και συναισθηματικά φορτισμένη, που λύγισα. Δεν άντεξα.

Βυθίστηκα σε διάφορες σκέψεις, σε μια απογοήτευση. Ηθελα να φύγω, να πάω στα αποδυτήρια. Πέρασα όμως από τη ζώνη των συνεντεύξεων. Και σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να μιλάω μόνο σε καλές στιγμές, αλλά ότι ως προπονητής της ομάδας έπρεπε να βγω και να μιλήσω και σε μια άσχημη στιγμή.

Πήγα να βουρκώσω. Σηκώθηκα να φύγω γιατί δεν ήθελα μπροστά στην τηλεόραση να παρουσιαστώ σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση. Στιγμιαία όμως ένιωσα ότι επειδή είχα στο μυαλό μου να ζητήσω συγγνώμη από τα παιδιά στα αποδυτήρια, θα ήταν πιο δυνατό και σωστό να το πω δημόσια μπροστά σε όλους, για να καταλάβουν όλοι ότι δεν ήταν το χαμένο πέναλτι ή το τετ α τετ ο λόγος που χάσαμε το χρυσό μετάλλιο, αλλά η απόφαση η δική μου. Αν ήταν διαφορετική, μάλλον θα κερδίζαμε το παιχνίδι - μάλλον. Oμως η συνέχεια θα είναι μεγάλη και θέλω να το ξεπεράσουμε άμεσα.

-Αντέχεις να ξαναδείς τον αγώνα;
Oχι. Προς το παρόν, δεν αντέχω. Δεν ξέρω πότε θα τον δω. Eχει τύχει στο παρελθόν, χαμένο τελικό στα πέναλτι να μην τον έχω δει ποτέ. Τώρα βέβαια πρέπει να δω τον τελικό, για να ξεπεράσω αυτό που σίγουρα υπάρχει μέσα μου συναισθηματικά. [...]. Κατά την άποψή μου, ήμασταν καλοί εκτός από το ξεκίνημα, που μπήκαμε λίγο μουδιασμένοι. Αλλά προς το παρόν δεν τον βλέπω τον τελικό.

Ο Θοδωρής Βλάχος δίνει εντολές στους παίκτες της εθνικής ομάδας πόλο, στη Φουκουόκα


-Τι απαντάς σε αυτούς που σχολιάζουν ότι η Εθνική δεν έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο;
Ο κόσμος μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του […] Πάντως, τα τελευταία χρόνια νομίζω πως έχουμε πετύχει περισσότερα πράγματα από ποτέ στην ιστορία του αθλήματος.

-Ποιος θεωρείς ότι σου μίλησε στα ίσα μετά τον τελικό χωρίς φρου-φρου κι αρώματα;
Ηταν ο Γιώργος Αφρουδάκης (σ.σ.: μέλος της διοίκησης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας), και μάλιστα όταν ήμουν πολύ φορτισμένος συναισθηματικά, και μετά μου μίλησε ο Κυριάκος Γιαννόπουλος (σ.σ.: πρόεδρος της Ομοσπονδίας). Και μου είπαν αυτά που ήθελαν ν’ ακούσω.

-Τι σου είπαν;
Οτι όλοι κάνουμε λάθη και ότι ίσως με κάποιο λάθος άλλων φτάσαμε και εμείς στον τελικό. Παίξαμε πολύ καλά στο τουρνουά χωρίς να κάνουμε ήττα και χάσαμε ένα παιχνίδι στα πέναλτι. Και ότι η ομάδα μας έχει πολύ μεγάλη προοπτική και προχωράμε.

-Στα πέναλτι τι έγινε;
Αυτός ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ουγγαρίας είναι πολύ καλός στα πέναλτι. Προσωπικά, ως προπονητής αντίπαλος με αυτόν τον τερματοφύλακα, τον Σόμα Βόγκελ, και αυτόν τον προπονητή, τον Ζολτ Βάργκα, έχω χάσει τρεις τίτλους.

-Τι λες τώρα; Δεν το έχει συνειδητοποιήσει κανείς αυτό. Δεν έχει ειπωθεί ή γραφτεί μέχρι τώρα.
Οι δύο με τον Ολυμπιακό, κόντρα στη Φερεντσβάρος στο Super Cup στη Βουδαπέστη και την ίδια χρονιά στο Final 8 στο Ανόβερο και μία με την Eθνική. Και πριν από τον αγώνα σκέφτηκα ότι άμα πάμε στα πέναλτι, αυτή τη φορά θα κερδίσουμε.

-Μετά τον τελικό, εσύ πήρες πρώτος τηλέφωνο ή σε πήρανε;
Πήρα τους γονείς μου γιατί ήξερα ότι θα ανησυχούσαν που με είδαν φορτισμένο και βουρκωμένο στην τηλεόραση. Ηθελα να με ακούσουν, να ακούσουν ότι είμαι καλά. Πήρα τη σύζυγό μου και την κόρη μου. Μετά δεν μιλήσαμε με κανένα άλλον. Δεν σήκωσα τηλέφωνο τις πρώτες ώρες γιατί δεν ήμουν σε κατάσταση να μιλήσω.

-Ο πρωθυπουργός πότε σου τηλεφώνησε;
Α, ναι, το σήκωσα το τηλέφωνο στον πρωθυπουργό. (γέλια) Με κάλεσε πριν από την απονομή και έμαθα ότι έζησε έντονα τον αγώνα. Μου είπε ότι θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, ότι δεν πρέπει να είμαστε στενοχωρημένοι γιατί λάθη γίνονται και πρέπει να τα ξεπερνάμε. Ε, και του είπα κι εγώ...

-Τι;
Αφήστε σε εμάς να κάνουμε λάθη, πρωθυπουργέ, και να μην κάνετε εσείς. Τώρα πώς το πήρε, δεν ξέρω. (γέλια) Είπε ότι θα μας καλέσει να μας δει και ζητήσαμε αυτό να γίνει μετά τις διακοπές, γιατί όλα τα παιδιά έφυγαν αμέσως.

-Η ομάδα πήρε απευθείας την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Συνολικά, 17η συμμετοχή και 12η σερί. Να το προσθέσω και αυτό στην εξίσωση.
Είναι η δεύτερη φορά μετά το Καζάν που προκρινόμαστε απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

-Γούρια έχεις;
Εχω κάποια γούρια, αλλά είναι δύσκολο να τα πω. (γέλια) Παλαιότερα είχα πιο πολλά. Τώρα λιγότερα. Εχω κάποιες συνήθειες που θέλω να γίνονται πριν από κάποιους αγώνες.

-Από σένα ή από τους παίκτες;
Από μένα· για παράδειγμα, βγαίνω πρώτος από το λεωφορείο. Αυτό.

-Μετά τις δύο συνεχόμενες παρουσίες σας σε μεγάλους τελικούς, το 2021 στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και τώρα στο Παγκόσμιο στη Φουκουόκα, μπαίνετε για να κατακτήσετε την πρώτη θέση.

Πολύ σημαντικό. Εχουμε πλέον ξεφύγει από τις μικρές χαρές της πρόκρισης. Κάποτε χαιρόμασταν για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς, με τη συμμετοχή μας στην 6άδα. Οι προσδοκίες όχι μόνο οι δικές μας αλλά και του κόσμου είναι μεγάλες, και αυτό είναι κέρδος. Μόνο έτσι μπορείς να φτάσεις στην κορυφή. Μπορεί να στενοχωριόμαστε γιατί δεν έγινε το απόλυτο στο Παγκόσμιο, αλλά μακάρι να βρισκόμαστε κάθε χρόνο στη διεκδίκηση των μεταλλίων.



Who is who

Ο Βολιώτης Θοδωρής Βλάχος γεννήθηκε στη βόρεια Εύβοια το 1969. Οταν ο Θοδωρής πήγαινε στην πέμπτη δημοτικού, ο πατέρας του κατάφερε να πάρει μετάθεση για τον Βόλο.

Η μακρά πορεία του Θοδωρή Βλάχου προς την κορυφή άρχισε λόγω ενός ιατρικού προβλήματος, συγκεκριμένα αλλεργικού άσθματος, με τον γιατρό να συστήνει τον αθλητισμό, γιατί θα έκανε καλό στα πνευμόνια του. Αρχισε από την ενόργανη γυμναστική στην Κατερίνη, ασχολήθηκε έως τα 11 χρόνια του και ήταν και πολύ καλός. Μέχρι που πήρε μετάθεση ο πατέρας του για τον Βόλο. Εκεί δεν είχε κλειστό γυμναστήριο και σταμάτησε την ενόργανη. Κάποια εποχή δοκίμασε και τον στίβο, αλλά δεν υπήρχαν προπονητές. Δοκιμάστηκε για λίγο και στο ποδόσφαιρο. Πήγε στον Ολυμπιακό Βόλου.

Ο γυμναστής του σχολείου ήταν ο άνθρωπος που έστρεψε τον Θοδωρή στο κολυμβητήριο. Ηταν όμως ήδη 13 ετών. Δεν ήξερε καλά-καλά κολύμπι και έκανε προπόνηση στη μικρή πισίνα, όπως διηγείται ο ίδιος.

Πολύ γρήγορα, μέσα σε ενάμιση χρόνο, βελτίωσε το κολύμπι του και μεταπήδησε στο πόλο. Ξεκίνησε στην ομάδα του Βόλου, ενώ παράλληλα μπήκε στην Εθνική παίδων, εφήβων, νέων, ως περιφερειακός. Γρήγορος παίκτης που σούταρε αρκετά καλά για τα δεδομένα της εποχής.

Μεγάλη στιγμή στην καριέρα του Θοδωρή Βλάχου ήταν η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Αγωνίστηκε με τους ερυθρόλευκους για 10 χρόνια, από το 1989 έως το 1999. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ. Ομως είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της καριέρας του ως παίκτη. Οταν αποφάσισε να βγάλει το σκουφάκι ήταν 30 ετών.

Η επόμενη απόφασή του ήταν να ασχοληθεί με την προπονητική. Είχε μπει ήδη στο Λιμενικό Σώμα από το 1994. Ανέλαβε βοηθός του Κροάτη Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς στον Ολυμπιακό.

Την αγωνιστική περίοδο 2000-2001, ο Ολυμπιακός θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα παίξει σε τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ματουτίνοβιτς θα φύγει χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Αναλαμβάνει την ομάδα ο Ζόλταν Κάσας με τον Θοδωρή βοηθό. Το 2002 ο Ολυμπιακός κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ στη Βουδαπέστη. Το 2003 θα αναλαμβάνει προπονητής των ερυθρόλευκων ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1984 και 1988 Βέσκο Τσούχο.

Εθνική Ελλάδας

Το 2014 ο Θοδωρής Βλάχος δέχεται, έστω και εμμέσως, ένα από τα πιό σημαντικά τηλεφώνηματα της καριέρας του. Οπως μας διηγείται ο ίδιος, «τον Δεκέμβριο του 2014, στις 20 του μήνα, το θυμάμαι πολύ καλά, έγινε το τηλεφώνημα. Υπήρχε αναστάτωση στην εθνική ομάδα με τους διεθνείς. Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μίλησε με τον Μιχάλη Κουντούρη και του είπε:

“Σκέφτομαι να προσλάβω ως ομοσπονδιακό προπονητή τον Βλάχο παράλληλα με την παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού”.

Μου τηλεφώνησε ο Κουντούρης στη συνέχεια: “Μου πρότειναν να πας προπονητής και στην εθνική ομάδα. Μπορείς; Σε ενδιαφέρει;”.

Ηταν ξαφνικό για μένα, αλλά του απάντησα αμέσως: “Ναι, το θέλω”… Αν δεν σου δοθούν ευκαιρίες, πρώτον, και αν δεν τις αρπάξεις, δεύτερον, στο τέλος δεν θα έχεις να διηγείσαι κάποια πράγματα» είναι το ρητό του Θοδωρή Βλάχου.


Ειδήσεις σήμερα:

Η «ομολογία» του εγκλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια στα social media - Οπαδοί «καμάρωναν» για την επίθεση

Η τρομακτική στιγμή που πελώριο κύμα παρασύρει κοριτσάκι από προβλήτα στην Αγγλία - Δείτε βίντεο

Γιατί ανεβαίνουν τα κρούσματα του κορωνοϊού - Ανησυχία για το νέο στέλεχος Eris
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr